Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Емил Димитров Снимки: Велислав Николов
Емил Димитров Снимки: Велислав Николов

Опозицията в парламента - БСП, ДПС и "Воля" отказаха да подкрепят кандидатурата на Емил Димитров, известен с прякор Ревизоро, за нов министър на екологията.

Парламентарната група на “Воля” ще напусне залата и няма да участва в гласуването. Схемата на разделение на министерства на наши и ваши е грешна. Постът не прави човека. Колеги от ВМРО, най-добрият ви кадър за еко министър е в затвора.

Това говори много. Не е редно да се предлага кадър, който е с неясна експериза в еко ресора. Всички вие носите оговорност за провала на МОСВ, нашето излизане означава, че се разграничаваме от тази позиция, обяви от трибуната зам.-шефът на “Воля” Пламен Христов.

БСП няма да подкрепи кандидатурата. Можем само да ви благодарим за нея, както и за мотивите, с които беше взета. Доказахте, че сме прави за нещата, които говорим. Отхвърлете тази кандидатура, някои неща имат цена, която не трябва да бъде плащана, категоричен бе Вигенин.

Според него премиерът Бойко Борисов избягал от безводието в Египет, където също имало безводие, но хората строели градове в пустините, а тук градовете ставали пустини. Сравни управлението на кабинета “Борисов-3” с картината на банан с тиксо, която стана много известна преди месец в онлайн пространството.

ДПС няма да подкрепи кандидатурата. Първо, защото сме опозиция и имаме принципна позиция. Това е деветата смяна в правителството. Новият министър няма право не само на 100 дни, нито на един месец. Той трябва да стъпи в длъжността веднага.

Има нужда от адекватни и спешни мерки, за да не се превръщат проблемите в кризи. Новият министър на екологията трябва да познава много добре всички институции, които имат отношение към водата. Макар и закъсняла като реакция, този път се видя, че ще има действия. За дейностите за боклуците също се изисква много бърза реакция и действия.

Този проблем не трябва да се подценява. Трябват спешни мерки за чустотата на въздуха. Стана ежедневие да чуваме от медиите, че е завишено нивото на фините прахови частици. В областта за опазване на природата също има проблеми заради изграждането на Натура - 2000. МОСВ не е издало навреме разрешения за охраняване за повечето зони.

Има много притеснителни компонените на доклада на Сметната палата. Трябва много внимателно да бъдат анализирани. Трябва министърът да е и добър администратор, мотивира се депутатът от ДПС Джевдет Чакъров.