Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев КАДЪР: bTV
Томислав Дончев КАДЪР: bTV

Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до този режим в Перник. Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев за ареста на министъра в оставка на Министерството на околната среда и водите Нено Димов.

Припомняме, че от прокуратурата вчера обявиха, че 97 хиляди жители на Перник нямаше да са на режим, ако министърът на околната среда и водите Нено Димов не беше разрешавал на дружествата “Стомана Индъстри” и “Топлофикация” да ползват за промишлени нужди намаляващите води на язовир “Студена”.

На въпрос имало ли е информация "Кратък отговор - не. Започва от хората, които трябва да следят водните количества. Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до този режим. Има някакъв дефект в системата надолу. Не мога да си представя идва кризисна ситуация, защо няма поискана среща с мен, с министър-председателя, имаме нужда от помощ, Всичко това се случи, след като кризата настъпи. Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка понякога е къс", каза Дончев. 

"Това е бивш колега, с който преди няколко дни сме седели на масата на МС. Не ми се говори с клишета, като "нека оставим прокуратурата да си свържи работата. Клише е и че никой не е имунизиран", каза още той.

"Действията на прокуратурата нямат политически характер. Те понякога имат политически последици", каза той. 

"По-сериозна мобилизация за решаване на проблема в Перник сме обсъдили с МРРБ. Водният сектор имат отношение 5 или 6 министерства. Много опасно е като стане беля да се спори кой е по-виновен от другия. Министър Петя Аврамова няма да коментирам. Има си натрупани проблеми във водния сектор. Една огромна част от тръбите в България не са подменяни 50-60 години. При подменени тръби загубите са 2 пъти по-малки. Консумацията от язовира щеше да е 2 пъти по-малко и нямаше да има криза. Аз и да имам претенции към Петя Аврамова, ще ги споделя", каза Дончев.

По повод факта, че Нено Димов е деветия министър, напуснал кабинета "Борисов-3" Дончев каза: "Представете си да имаше министър към който има критики и да не се махне. Цели правителства са падали от натрупано напрежение. Трябва да се реагира".

"Във вторник ще има коалиционен съвет", добави той.

"Прави се всичко възможно за Перник, критични са следващите месец-два. Редно е да им се извиня, въпреки, че нямам персонална вина. Това което се случва е от стихиите на времето и стихиите на човешката безотговорност. Имат право да не приемат извинението ми", каза Дончев. 

"Турски поток" означава повече газ за България. Опитваме се да извлечем максимум ползи от това, че сме разположени на кръстопът. Позицията на Дейвид Хейл, че са против и "Турски поток" не е новина. Ние спазваме всички изисквания, това може да осигури доставки на газ от Турция до Сърбия", каза той. 

"Трябва да се построи "Хемус", трябва да се довърши "Струма и т.н. И 500 и 600 млн. лева не са достатъчни за пътния сектор. Всичко в цените за толсистемата може да се променя за минути", каза Дончев. 

"В България кризата в Иран не удря никак. Ние сме част от ЕС, ако тази криза се задълбочи най-пострадали ще са европейските държави, защото може да се предизвика нова мигрантска вълна. Лошият мир е по-добър от най-добрата война", добави вицепремиерът. 

"2019 беше тежка година, доста кризи, скандали, драми, 2 пъти избори. Нищо не е същото след виковете "Оставка". Човек влиза в политиката, че ако правиш правилните неща, няма как някой да е недоволен. Но не е така. Правилни неща в политиката няма, има различни степени на неправилност. Дай Боже да имаме успешна година", завърши той.