Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофата, при която загинаха трима пациенти на хемодиализа, други двама бяха ранени. Снимка: Архив

Врачанският окръжен съд постанови осъдителна присъда за 29-годишната софиянка Цветелина П. Тя бе призната за виновна в това, че на 9 април 2018 г. на пътя от Монтана за Враца е предизвикала катастрофа, при която по непредпазливост е причинила смъртта на трима души, а на други двама - средни телесни увреждания.

Подсъдимата, която управлявала „Ситроен“, решила да предприеме изпреварване на движещия се пред нея автобус „Сетра“. При това увеличила скоростта си до 127.9 км/ч, навлязла в насрещната лента за движение, след което рязко завила, за да се върне в своята лента. При тази маневра обаче тя изгубила контрол върху автомобила, той започнал да се движи зигзагообразно, върнал се в насрещната пътна лента и челно се ударил в движещият се в своята лента „Форд галакси“.

В този лек автомобил пътували пациенти, които били транспортирани за хемодиализа в многопрофилната болница в Монтана. На място загинали шофьорът на "форда" и седящият до него. По-късно във врачанската болница починал и още един от пътниците. При пътно-транспортното произшествие са нанесени средни телесни повреди на двама души от същия автомобил.

В съдебната зала днес подсъдимата разказа, че тя също е пострадала при катастрофата. До момента е претърпяла четири операции и й предстоят още няколко хирургични интервенции за изваждане на пирони от тялото й. Към близките на пострадалите тя се обърна, през сълзи, с думите: „Не исках това да се случи. Много съжалявам за всичко, което съм ви причинила! Много пъти си мислих да отида при всеки от вас лично да се извиня. И на мен ми беше трудно. Не съм лош човек. Винаги съм се опитвала да постъпвам добре. Колкото и да искам, не мога да върна времето назад! Знам, че много съдби съм засегнала! Съжалявам!“.

По искане на защитата делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимата изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. За извършеното престъпление по непредпазливост съдът определи наказание от четири години и шест месеца лишаване от свобода, което след редуцирането с една трета, е три години. Изпълнението на това наказание се отлага с максималния възможен изпитателен срок от пет години.

За пет години, също близо до максимума, тя е лишена от правото да управлява МПС. Присъдата бе постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства, каквито са чистото й съдебно минало и добрите й характеристични данни, съобщиха мотивите си от съда във Враца.