Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докторант, който пише обемна дисертация върху много важна тема. За такъв се представял пред жертвите си валиумният изнасилвач Йохан Стелингверф, който беше задържан в София преди броени дни. Холандецът се запознавал с повечето момичета в интернет, научи "168 часа". Омайвал ги, като им обяснявал, че е отдаден на науката и пишел голям труд, с който щял официално да приключи докторантурата си. Тезата, която трябвало да защити обаче, била сложна и той имал нужда от помощ. Молел жертвите си, ако имат познания в неговата сфера, да му помогнат, тъй като няколко въпроса го затруднявали и не съумявал да намери отговорите им.

Преди да ги покани в дома си, дълго им обяснявал, че е отдаден на образованието си и то било на първо място в живота му. Това наследил от родителите си, които били адвокати. За последното Йохан не лъжел. Неговите най-близки роднини наистина били юристи с дългогодишен опит. В действителност пред разследващи жертви на мъжа обяснили, че той

правел впечатление със своята интелигентност

Освен с чара си ги запленявал и с познанията си във всяка сфера. Можел с часове да говори за политика, икономика и спорт. Не притискал момичетата излишно, но в един момент, когато усещал, че техният интерес към него е достатъчно голям, ги канел в дома си.

Същата стратегия Йохан прилагал и в баровете, които вечер обикалял. Той сядал, поръчвал си питие и си набелязвал момиче. Гледал само към него, докато то започне да прави същото. Накрая го заговарял. Избягвал да се запознава с такива, които били в големи компании със силно мъжко присъствие. Предпочитал да флиртува с девойка, която била на бар заедно с приятелки. След дълъг разговор между двамата той я канел в дома си. Там й правел напитка, която замайвала главата й и я правела абсолютно неспособна да се отбранява. След това следвало брутално изнасилване.

Йохан винаги преценявал коя е най-уязвимата жертва. За това разказва жена от Малта, която имала личен досег с него. Преди известно време тя посетила плаж в крайбрежното градче Слима. Той също бил там и веднага отишъл при нея. Попитал я дали неговата компания ще й пречи, тъй като искал да си поговорят малко. Тя му отвърнала, че е омъжена и има съпруг. Това обаче не спряло изнасилвача. Той й казал, че за него това не е проблем, и започнал да й задава различни въпроси. След дълъг разговор си тръгнал.

Набелязаната

жертва

се замислила защо мъжът е дошъл точно при нея, след като плажът бил пълен с красиви жени.

Отговорила си на въпроса няколко дни по-късно, когато споделила на приятел за случката, описвайки му и как изглеждал Стелингверф. Познатият на жената се сетил, че негов близък наскоро се запознал със същия човек и той бил съден за изнасилване. Тя веднага разбрала, че Йохан я е заговорил, защото е била единствената сама на плажа, сиреч и най-уязвима. Така малтийката успява да се спаси от лапите на престъпника и да не се превърне в поредната му жертва.

За първи път името на валиумния изнасилвач се появява в новините през април 2006 г. Тогава негова снимка е показана по холандска телевизия, а мъжът е определен за особено опасен човек, посегнал сексуално на пет жени. Те разказали, че били и упоени от него. Веднага след това Йохан е арестуван в Бразилия и екстрадиран в Холандия, където получил 10 години затвор. По-късно обаче присъдата му била намалена на пет години, а за три от изнасилванията бил оправдан. Дали е лежал зад решетките обаче, няма никаква информация. Осем години по-късно е задържан за същото престъпление и в Малта. В годините след това мъжът не пропуснал да се провини и в други държави.

Кои са те, четете в печатното издание на "168 часа".