Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Два акта са били съставени на русенци, горили гуми и пластмаси, съобщиха от пресслужбата на кмета Пенчо Милков. Община Русе продължава с интензивните проверки за нерегламентирано горене в печките, което е основен замърсител на въздуха над дунавския град. През последния месец служители на общинския отдел „Екология“, заедно с представители на ОД на МВР – Русе, са извършили проверки по постъпили сигнали за нерегламентирано изгаряне на нестандартни горивни материали за отопление на територията на града. Нарушенията са били извършени в кварталите „Чародейка“, „Здравец“, „Родина“, „Дружба“, както и в централната градска част.

Това е една от мерките, които общинската управа предприема за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици. За периода от 10 декември 2019 г. досега са били съставени 10 констативни протокола със задължителни предписания и са наложени 2 акта за административно нарушение. Проверките продължават.

В края на миналата година кметът Пенчо Милков лично призова русенци да не горят гуми и ПВЦ, защото са канцерогенни и опасни за здравето на техните семейства. Милков припомни, че проверките вече са започнали, екоинспектори реагират по дадени от гражданите сигнали и влизат в къщите на замърсители на въздуха, заедно с общински служители и с полиция.

„Вече са съставени актове, издадени са и наказателни постановления“, заяви тогава Милков. Той обаче предпочете да акцентира на съзнанието на своите съграждани, а не на наказателни мерки. „Знам, че доходите на много русенци са ниски, затова са принудени да използват за отопление вещи, които тровят въздуха над града. И аз съм бил беден, и аз съм горил такива неща. Призовавам ги обаче да престанат, за да опазят здравето на своите деца. Не може на всяка къща да сложим пазвантин, затова апелирам към хората“, каза Пенчо Милков.