Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е наредил Касем Солеймани да бъде ликвидиран, за да предотврати война, а не за да започва такава, допълвайки, че иранският военен командир е планирал непосредствено предстоящи нападения срещу американци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Солеймани планираше непосредствено предстоящи зловещи нападения срещу американски дипломати и военни, но ние го хванахме на местопрестъплението и го ликвидирахме", каза Тръмп пред репортери в имението си Мар а Лаго в щата Флорида.

"Снощи предприехме действия, за да предотвратим война, а не за да започваме такава", заяви президентът на САЩ. Тръмп посочи, че САЩ не се стремят към смяна на режима в Иран.

САЩ са разполагали с "ясни и недвусмислени" разузнавателни данни, че висш ирански генерал е планирал сериозна кампания на насилие срещу Щатите, когато са решили да го ударят. Това заяви най-високопоставеният американски генерал, предупреждавайки, че плановете на Солеймани "все още може да се осъществят", предаде Ройтерс.

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, каза пред малка група репортери, че Вашингтон "напълно разбира стратегическите последици", свързани с удара срещу Касем Солеймани, най-известния военен командир на Техеран.

Мили обаче добави, че рискът от бездействие е превишавал риска от това, че ликвидирането му може да предизвика драстично изостряне на напрежението с Иран.

"Дали има риск? Точно така, има риск. Но ние работим по овладяването му", каза Мили от кабинета си в Пентагона.

Солеймани е планирал непосредствено предстоящи нападения срещу американски дипломати и военни в Ирак, Ливан, Сирия и на други места в Близкия изток, заяви днес високопоставен представител на правителството на президента Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Това беше удар с отбранителен характер и беше подкрепен с много солидни разузнавателни данни. Беше силно обоснован от всичко, което наблюдавахме - от това, че Солеймани планираше непосредствено предстоящи нападения срещу американски дипломати и представители на въоръжените сили (на САЩ) в Ирак, Ливан, Сирия и в региона", каза представителят пред репортери, пожелавайки да бъде запазена анонимността му.

"Това беше действие, предприето при самозащита, а САЩ имат неотменното право да се защитават, ако са заплашени от нападение", добави той.

Макар и да признаха възможността за иранска ответна реакция - каквато Техеран обеща, че ще има - високопоставени американски представители изразиха тезата, че ликвидирането на Солеймани е лишило Иран от един от най-изобретателните му командири и това може да предотврати бъдещи нападения, допълва Ройтерс.