Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Харчим цяло състояние за илюзорно щастие с пиратки, вместо да дарим за полезна кауза като “Българската Коледа”

Аз че гръмнем по-силно, че изпием повече и че се сбием. Долу-горе в този ред минава посрещането на Нова година. Споровете “за” и “против” пиратките няма да променят нищо. Ама плашат децата, стресират животните, замърсяват... Продават се и носят краткосрочна радост. Тъжното е друго. Ако парите, похарчени за малки бомбички, се дарят на “Българската Коледа” например, там щеше да има не 2 милиона, а повече от 20. И щяха да влязат в употреба за нещо добро, което наистина носи надежда и радост. Сигурно много хора, които гърмят на Нова година, са дарили за благотворителност, но огромната част не са.

В развитите държави също се празнува с пироефекти. Но там има контрол, институциите са на място, а доходите са в пъти по-големи. В Германия например пиратките се продават само в дните около Нова година, а се гърмят на 31 декември и 1 януари. И ги купуват хора, които нямат дългове за вода, парно и други сметки и които не мятат масово пиратки от 8-ия етаж на панелката, без да гледат дали някой долу минава. Те по същия начин си мятат и торбите с боклуци. Но това е манталитет и няма как да се промени.

Аз че гръмнем по-силно от съседа, че изпием повече от всички и у кръчмата че влезнем да се сбием. Нова година е, всичко е позволено. Дори кмет и бизнесмен да участват в меле, защото единият хвърлял пиратки, а другият бил пиян. И това е елитът на малкия град. Гражданите на кого да приличат?

Илюзорното щастие от бурното празнуване на Нова година отшумява в следващите дни и се връщаме в реалността - махмурлук, дългове, мърморене. Най ще му е тежко на оня, дето тръгна да гази хора с колата си пред заведение в центъра на София, защото го изгонили, докато празнува Нова година. Един вид - терорист от Балканите. Накърнили му селската чест, като го изхвърлили от кръчмата. Терористите на Запад газят с по-голям успех, но не защото са пияни, а заради извратената си кауза и промитите мозъци. Нашата поне е по-безобидна - да гръмнем, да се напием и да се сбием.