Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аиша Кадър: YouTube (Al Jazeera English)
Аиша Кадър: YouTube (Al Jazeera English)

Булка на "Ислямска държава" разкри подробности как е живяла заедно с джихадистите, как те са преследвали бременни жени заради облеклото им и са ги принуждавали да правят аборти.

Аиша, която е живяла в столицата на ИДИЛ – Рака, разказва пред "Ал Джазира": "Аз бях назначена като лице, което трябваше да патрулира по улиците и да арестува жени, които нарушават законите на шериата. Най-лошият ми спомен беше, когато арестувахме жена, която не носеше никаб. Тя беше няма, беше измъчвана, чувствах се ужасно."

Преди да се присъедини към органите на реда, Аиша минава курс, който включва побой и затвор за тези, които не се подчиняват на Корана. След това тя е назначена заедно с още 10 жени, трима патрулират по улиците на сирийския град, а останалите седем - на гарата, за да измъчват нарушителите на закона.

"Много от жените, които арестувахме, бяха бременни и претърпяха спонтанни аборти. Особено мъчително беше, когато трябваше да теглим жена по улиците, докато раждаше. Но въпреки това, тя беше вкарана в полицейското управление, защото не беше покрила правилно очите си и роди там, докато те я измъчваха. Друга жена беше наказана, защото имаше лак, изтръгнаха ноктите й с клещи", заяви Аиша.

"В редиците ни имаше момиче, което беше назначено за шпионин. Тя трябваше да съобщава за всяко нередно нещо, което се случва. А жените, които са членове на "Ислямска държава", забраниха на всички да пушат, но самите те пушеха. Забраниха алкохола, но пиеха. За тях беше добре, за всички останали - грях", споделя още Аиша.

"Трябва да измъчвам жените като част от работата, която върша и искам да предупредя други жени да не правят тази грешка."

Аиша избягала от Рака с децата си, когато започнали въздушните удари.

Рака беше столица на ДАЕШ от 2014 г. и беше управлявана от джихадистите повече от 3 години и половина.

През октомври 2017 г. подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили обявиха, че са освободили града. Но едва през март 2019 година ИДИЛ бяха окончателно разбити в последната си крепост - Багуз.