Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със стопанина си стигнала чак до Непал

Първия си връх изкачва едва на пет месеца

Името й е Денали и е женско породисто ловно куче. Зад кроткия й поглед се крие неподозирана история на алпинист. Още на пет месеца поема по планините заедно със своя водач. Днес, три години по-късно, е покорила върхове из целия Балкански полуостров, стига чак до Непал.

Александър е и българин, и македонец, както сам се определя. Роден е в България, но живее в Скопие. Заради работата си като софтуерен инженер пътува непрекъснато между българската и македонската столица. В свободното си време е високо в планините с вярното си куче, за което смело казва, че е едно от малкото кучета алпинисти в света и може би единственото в България, което не е преминавало през

специално обучение

за планински спасител.

"Аз съм любител алпинист повече от десет години. Когато за рождения си ден през 2016 година получих за подарък Денали, тя нямаше как да има друга съдба, освен да тръгне с мен. Започнахме с леки разходки в планината. По принцип за кучетата, освен специално обучените за целта, не е характерно да изкачват стълби и наклони като цяло.

Тя е ловно куче, но когато я взех, беше бебе. Освен това е отглеждана изцяло в домашни условия", разказва Александър. Въпреки това Денали е само на пет месеца, когато изкачва връх Титов в Шар планина в Северна Македония. Височината е 2747 метра. Изненадващо, кучето не просто се справя с разходката, но дори изпреварва и спира да изчаква водача си. В следващите години следват още десетки покорени планини на Балканите, сред които и нашият връх Вихрен.

"Истината е, че подобни начинания и чести преходи могат да се случат само при подходящо време - летните месеци и пролетта. Зимата кучета, които не са спасители, може лесно да получат измръзване, не са толкова подвижни, така че подобни експерименти са рискови, трябват сцециална екипировка и грижи", разказа стопанинът на Денали.

С него тя пътува дори до Непал. Пътешествието е цяло приключение, тъй като, за да се качи на самолет, Александър трябва да набави много документи и разрешителни за животното.

Стигайки в далечна Азия, се озовават на празник по случай Деня на кучето. Традиционно в страната през ноември отбелязват своята любов към верните спътници с няколко фестива. Най-големият е в провинция Тихар. По улиците на азиатската държава живеят хиляди бездомни кучета, но за местните животните са и най-верните помощници в планината.

"За да изкачиш връх в Непал, за теб отговаря спасителен екип, който разполага с кучета водачи. Te са

истински професионалисти,

специални селектирани породи. Макар да не е минавала толкова сериозна подготовка, Данали беше плътно до мен. Дори водачите споделиха, че за първи път виждат непрофесионално обучено куче алпинист", споделя Александър. Двамата стигат около 4000 метра височина, но за тях чувството е все едно са изкачили Еверест.

"Това е нашият първи връх в Азия, но не последен. Атмосферните условия не бяха на наша страна и се ограничихме. Денали нямаше проблеми с надморската височина, само със студа, но се държа геройски до последно", разказва водачът на смелото куче.

Именно по време на пътуването до Непал научава и друга необикновена история от България. Тази на незрящото семейство Виктор и Калинка, придружавани неотлъчно от своите кучета водачи. Разбира за тях от местните гидове, които разказват за смелото и необичайно семейство, било там месец преди неговото посещение.

В края на април Калинка, Виктор, Карма и Идалго заминават за 20 дни в Азия, за да стигнат до

едно от

най-високите езера

в света – Тиличо, разположено на над 5000 метра надморска височина. Двойката, която се венча на връх Мусала през 2017 година, не спира да вдъхновява със силата на волята си. Успяват и да се превърнат в герои дори за катерачите в Непал, които са се сблъсквали с много необикновени истории през годините.

"Винаги сме искали да покажем, че няма невъзможни места дори за хора като нас - споделя Калинка в свое интервю. - Както и за нашите кучета. Те са винаги с нас, това пътуване беше изпитание и за тях.

Спяхме в палатка, в студа, но те бяха плътно до нас, не се изплашиха и за секунда. Без тях нямаше да се справим." Макар Идалго и Карма да са обучени кучета водачи за незрящи,

опитът им като

кучета алпинисти

също е вдъхновяващ.

След като се прибира от своето пътуване, Александър, който е член на македонски клуб по алпинизъм, е твърдо решен да направи заедно със съмишлениците си алпинисти документален филм за кучета, покорили най-високите върхове в света.

Каква е била идеята на филма четете в печатното издание на "168 часа".