Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дизайнерско ламборгини, сватба за 300 000 евро и парк със спортни коли са само част от екстрите на киберпрестъпниците от Evil Corp

Групата е издирвана от Британската агенция за борба с престъпността

Най-злонамерената организация от киберпрестъпници в света е хакерската група Evil Corp, гласи съобщение за издирване, публикувано от Британската национална агенция за борба с престъпността. Руските хакери, специализирани в щамове за злонамерен софтуер, извършват банкови измами, кражба на данни от фирми и лица и причиняват огромни щети.

От 2009 г. Evil Corp са откраднали стотици милиони паунда само от британски банкови сметки. Парадоксалното е, че кибрепрестъпниците живеят комфортен живот с откраднатите пари, необезпокоявани от никого, става ясно от снимки, приложени към съобщението за издирването им и журналистическо разследване.

На 5 декември правителството на САЩ официално повдигна обвинения срещу членовете на Evil Corp, сложна и технически квалифицирана престъпна група за кибератаки. 32-годишният руски гражданин Максим Якубец, смятан за един от лидерите й, бе обвинен във връзка с две отделни международни схеми за компютърно хакерство и банкови измами от май 2009 г. до днес. Преди десетилетие той наема десетки хора, за да ръководи операцията си за кражби чрез

зловреден софтуер от

мазетата на московските кафенета

Ако някога Якубец напусне безопасното си убежище в Русия, той ще бъде арестуван и екстрадиран в САЩ, пише "Дер Щандарт". "Нашата оценка е, че Максим Якубец и Evil Corp – групата от киберпрестъпници, която той контролира - представляват най-значимата заплаха от киберпрестъпления за Обединеното кралство", коментира Лин Оуенс, генерален директор на Агенцията за борба с престъпността.

До обвинението срещу Якубец се стига в резултат на безпрецедентно сътрудничество между британската Агенция за борба с престъпността, Националния център за киберсигурност и ФБР, гласи съобщение на Агенцията за борба с престъпността от декември. "Днешното съобщение е резултат от многогодишно разследване с нашите правоприлагащи органи и международни партньори", коментира Пол Чичестър, директор по операциите на ведомството, което се бори с киберпрестъпността.

Помощник генералният прокурор Брайън А. Бенчковски от наказателния отдел на Министерството на правосъдието на САЩ заяви: "Максим Якубец се е забъркал в продължение на десетилетие в киберпрестъпления, които разгърнаха два от най-вредните щамове финансов зловреден софтуер, използвани някога, и доведоха до десетки милиони долари загуби за жертви по цял свят".

"Помощта на нашите международни партньори, по-специално на Националната агенция за престъпност на Обединеното кралство, беше от решаващо значение за нашите усилия да идентифицираме Якубец и неговите съмишленици", допълни той. Заместник-директорът на ФБР Дейвид Боудич заяви: "Днешното съобщение е резултат от продължително разследване на сложно организиран синдикат за киберпрестъпления. Обвиненията подчертават упоритостта на ФБР и нашите партньори енергично да преследват онези, които искат да извлекат

печалба от невинни хора чрез измама

и кражба"

Подобно на Великобритания, САЩ смятат, че Evil Corp стои зад "най-зловещите кибератаки в света", които причиняват щети на банките за стотици милиони долари. Щатите Небраска и Пенсилвания са повдигнали обвинения срещу Якубец. Наградата за информация от 5 милиона долара, която може да доведе до неговото залавяне, е най-голямата, предлагана някога за киберпрестъпник.

Министерството на финансите на САЩ дори отиде по-далеч, заявявайки, че прословутият хакер е действал не само за собствените си финансови интереси, но през 2017 г. е започнал да краде и поверителни документи за Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). Министерството на външните работи на Русия нарече това обвинение "пропагандна атака", но изданието "Медуза" разкрива факти, които може да докажат, че американците вероятно са прави.

На 22 години

Якубец става известен

с кражбата на $415 000

от хазната на окръг Бълит в Западен Кентъки, спечелвайки на "украинските хакери" място на страниците на "Вашингтон пост". Докато други от групата поздравяват Якубец и екипа му в съобщения, разкрити по-късно от ФБР ("..вие сте в новините, човече!"), той се оплаква, че вестникът "е описал цялата схема".

Използвайки множество онлайн идентичности, предимно името Aqua, Якубец участва в много кампании със злонамерен софтуер, включително варианти на Dridex и Zeus. Dridex е насочен към жертвите на Обединеното кралство поне от 2014 г., като компрометира и краде данни от големи организации, малки и средни предприятия и широката общественост. През 2014 г. Aqua е включен и в наказателна жалба срещу Евгений Богачов за ролята му за зловредния софтуер Zeus.

Богачев е в списъка на ФБР с обявена награда за залавянето му от 3 милиона долара.

Именно през 2014 г. специализиран екип на британската агенция тръгва по следите и на Максим Якубец и започва работа с множество партньори, за да разследва зловредния софтуер на групата Dridex. Екипът получава разузнавателни данни и идентифицира доказателствен материал в продължение на няколко години. Информацията, събрана от агенцията, е предоставена на САЩ и се използва в подкрепа на санкциите, внесени от Службата за контрол на чуждестранните активи (Министерството на финансите на САЩ) срещу Evil Corp, Якубец, Турашев и 21 асоциирани организации.

В резултат на това всяка собственост под юрисдикцията на САЩ, принадлежаща на киберпрестъпниците, е блокирана, а на американските граждани е забранено да извършват сделки с тях. През 2015 г. акцията на ФБР и Агенцията за борба с престъпността за кратко деактивираха ботнета на Dridex. За седмици Evil Corp успяват да адаптират зловредния софтуер и инфраструктурата, за да възобновят престъпните си дейности.

Кой друг е арестуван през същата година, четете в печатното издание на "168 часа".