Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светослав Каменов призна вината си. Делото срещу него продължава през януари.
Светослав Каменов призна вината си. Делото срещу него продължава през януари.

- След атентата в Кербала Светослав Каменов започнал да пие

- Жена му го напуснала заради скандали

- Хващал ме е за ушите, дърпал ме е за краката, казва любовницата му

Три мисии има зад гърба си бившият рейнджър Светослав Каменов, обвинен за жестокото убийство на колежката си Десислава Стоянова от Карловската бригада. Той е участвал в контингента ни в Кербала, където загинаха 5 български войници. При завръщането му оттам неговите близки забелязали промяна в поведението му. Станал нервен, палел се бързо, а в някои случаи реагирал първосигнално. Това разказа в пловдивския окръжен съд сестра му Милена Дешева, призована като свидетел на делото срещу брат ѝ.

“Видял е с очите си ужасяващата смърт на своите другари. Помагал е за извозването на жертвите и ранените”, посочи Дешева.

Бившата съпруга на Светослав - Надя Каменова, също твърди, че преживяното в Кербала го е преобразило. Започнал да проявява агресия, трошал предмети в дома.

В рамките на 2 г. след трагедията с първия ни батальон Каменов бил изпратен на още две мисии. След последната скандалите с жена му зачестили.

Сцените с викове

и крясъци се

разигравали пред

двете им деца

Надя не издържала на психическия тормоз и се развела със Светослав през 2014 г. А той залитнал по чашката.

По настояване на баща си отишъл на преглед при психиатър в Сопот, но не е ясно дали е приемал изписаните му тогава медикаменти. Заради употреба на алкохол зад волана Каменов получил условна присъда и се наложило да напусне казармата. Според роднините му това буквално го съсипало.

“Все говореше за армията, интересуваше се от промените в нея. Гореше за професията”, обяснява любовницата му Вера Костова от София. С нея Светослав се запознал чрез сайт след развода си. Близо 6 месеца жената е живяла при него в къщата на родителите му в Сопот. Тя също твърди, че атентатът в Кербала е нанесъл психически травми на Каменов.

“Сънуваше

кошмари и

постоянно

бълнуваше

Пиеше по 2-3 питиета, за да не го боли душата”, описва Костова. Известно време Светослав живял заедно с нея в столичния ѝ апартамент. Там пък все още пребивавал първият съпруг на Вера, тъй като правел ремонт на новото си жилище. Присъствието му пораждало дива ревност у Каменов и скандали с Вера. Тя е подала жалба в полицията заради заканите му, че ще се разправи с бившия ѝ. Каменов проявявал и агресия спрямо самата нея.

“Когато се ядосаше, вече не беше моят Светослав.

Гонил ме е навън

при минус 20

градуса

студ. Хващал ме е за ушите, дърпал ме е за краката”, каза в Пловдивския съд Костова. И веднага добави, че в тези случаи го е предизвиквала и вината била нейна. В залата стана ясно, че все още поддържа връзка с Каменов и му ходела на свиждане в затвора. Това обясни и противоречията в казаното от нея на досъдебното производство и на процеса.

“Имам 6 мозъчни операции”, оправда се Вера. В първите си разпити тя е споделила, че докато Светослав е живял при нея в софийското ѝ жилище, инсценирал обир на два телевизора. Дал ги в заложна къща и прибрал 1000 лева. Впоследствие признал пред нея какво е направил. Казал ѝ, че му трябвали пари за курс на сина му. Тези прояви, както и злоупотребата с алкохол, били причината двамата да прекъснат връзката си.

При Вера той пак отишъл на 30 ноември 2018 г., ден след като убил рейнджърката Десислава Стоянова. Занесъл ѝ нов стол за офиса. Двамата се разходили и купили готова храна, за да вечерят в дома ѝ. Вътре отново се скарали за минали случки, за които Каменов ревнувал, той хвърлил манджите и си тръгнал. Няколко дни телефонът му бил изключен. На 7 декември 2018 г. се обадил на Вера.

“Съобщи ми, че е направил голяма глупост. Гласът му звучеше отчаяно. Попитах го няколко пъти какво е станало. Отговори ми, че ще се види с полицаи”, разказа в пловдивския съд Вера. Същия ден Каменов действително се среща с униформени в гориста местност край с. Зверино. В селото живеят майка му и бившата му жена. Там бившият рейнджър отишъл, за да се види с децата си. Поискал от съпругата Надя да го свърже с мъжа на сестра ѝ Ивайло Димитров, който бил разследващ полицай в криминалната полиция в Мездра.

“Обадих му се. Каза ми, че е направил беля. Поиска спешно да се видим. Аз отидох с шефа ми и Светослав

разказа как е

убил Десислава

Стоянова”, свидетелства на делото в Пловдив Димитров.

С рейнджърката от Карлово Каменов се познавал от 2001 г. Двамата били колеги в Карловската бригада. По-късно Светослав се преместил в друг град като военен инструктор. След като бил освободен от армията, се върнал в Сопот.

Миналата година Стоянова и Каменов установили отново връзка чрез социалните мрежи. Отношенията им били само приятелски. Светослав започнал да ѝ помага в ученето - тя се обучавала задочно в сержантски колеж. В средата на ноември 2018 г. Десислава му споделила, че фиатът ѝ е повреден. Той предложил да му даде колата, за да се опита я ремонтира. Двигателят обаче се оказал повреден и Каменов преценил, че е по-добре да предаде возилото за скрап. Получил 331 лева от автоморга, но не съобщил за това на Десислава.

На 29 ноември м.г. около 21 ч бившият военнослужещ се обадил на рейнджърката и двамата се срещнали пред блока ѝ в Карлово. Стоянова тръгнала доброволно с убиеца си към дома му в Сопот. Там той ѝ признал, че е дал колата ѝ за скрап, и между двамата избухнал скандал.

Каменов ѝ строшил шията, усуквайки я в две посоки - техника, която научил в армията. След това пъхнал тялото в раклата на диван, а отгоре завъртял с отвертка видии. Според разследващите биологичната смърт на рейнджърката е настъпила вследствие на задушаването ѝ и липсата на кислород в раклата.

След като на следващия ден - 30 ноември, 40-годишната Стоянова не отива на работа в Карловската бригада, нейна колежка я търси в жилището ѝ. Намира светнати лампи в апартамента и работещ телевизор, а телефонът на рейнджърката се зареждал на масата. Военна полиция е вдигната на крак, тъй като става ясно, че нещо се е случило. През това време разследващите проследяват контактите ѝ, стигат до Каменов и започват да го издирват.

Кълбото се разплита, след като получават информация, че той е в Зверино и е признал за престъплението. Убиецът сам

показал на

криминалистите

къде е скрил

трупа

на жертвата си.

“Изключително много съжалявам за случилото се. Не съм искал да го направя”, каза в своя защита Каменов. Неговите обяснения пловдивският съд ще чуе на следващото си заседание, насрочено за януари. По искане на извършителя на жестокото престъпление процесът се гледа по съкратен ред - с разпит само на част от свидетелите.

 

Убитата рейнджърка Десислава Стоянова
Убитата рейнджърка Десислава Стоянова