Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диана Сачева Снимка: Архив
Диана Сачева Снимка: Архив

Изпращаме 2019 година с рекордно ниска безработица - по данни на НСИ е 3,7 процента, а равнището на регистрираната безработица в Агенцията по заетостта е най-ниско от 11 години насам.

Отминаващата година беше под знака на продължението на всички основни политики в областта на повишаване на доходите, подпомагане на хората, които имат нужда от подкрепа и увеличаване на пенсиите. Това са изводите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, направени в интервю за БТА.

Тя припомни, че минималната работна заплата ще се повиши от следващата година на 610 лева, средната работна заплата вече достига 1249 лева.

Почти 207 хиляди души до края на ноември са намерили работа със съдействието на Бюрата по труда.

Качеството на работната сила ще бъде приоритет за Министерството през следващата година, тъй като в момента предлагането на работа значително изпреварва търсенето. "Това е тенденция, която за първи път се обръща така", заяви Сачева.

Социалното министерство ще издири младежите, които нито работят, нито учат

По данни на НСИ броят на младежите, които нито учат, нито работят за първото деветмесечие на 2019 година, е почти 167 000.

Броят на тези младежи е по-малък с почти 14 на сто в сравнение на същото деветмесечие на 2018 година, но все още 167 хиляди е голямо число, каза министърът на труда и социалната политика.

Сачева посочи, че от Министерството ще работят с тази група младежи, като първо ще бъде създадена информационна база за това кои са, къде са намират, икономическите причини, поради които не работят.

След това ще се търси възможност за професионално ориентиране с конкретни мерки за обучение, включително наставничество и развитие на дуалната форма на обучение. Най-често такива хора биха искали много бързо да видят връзката между образованието и работата, заяви министърът на труда и социалната политика.

Ще има курсове по дигитални умения, по предприемачество, както и по социални, комуникативни умения, които са ключови за намирането и оставането на работа.

По думите на министър Сачева в момента най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост - 29,8 на сто, в търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети - почти 15 процента, в административни и спомагателни дейности - 8,7 на сто, хотелиерство и ресторантьорство - 7, 8 на сто, строителство - 7,7 на сто.

Най-търсените професии в момента са оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт и квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия. Изключително търсени са и хората, които полагат грижи за други хора, както и заетите в сферата на професионалните услуги - бармани, сервитьори, готвачи, камериери и други, каза министър Сачева.

Не само професиите, свързани с технологии, са търсени. Търсят се и хора, които се грижат за други хора

По думите на социалния министър младежите трябва да се насочват освен към професии, свързани с технологиите, и към такива, свързани с грижа за други хора, защото има сериозен недостиг на работници в сферата на социалните услуги, медицински сестри, социални работници, рехабилитатори. Ще се търсят мерки да се насърчават повече млади хора да мислят за евентуална трудова реализация в тези сфери.

Ще се ограничи сумираното изчисляване на работното време до 4 месеца, ще има възможност да се договаря до 300 часа извънреден труд

Нашето намерение е до април да са готови и предложения за промени в Кодекса на труда, които да осигуряват баланс между интересите на работодателите и трудовите права на наетите хора, каза министър Сачева.

На този етап, в съответствие със законодателството на Европейския съюз, Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца, както и по възможността чрез договаряне между социалните партньори да има по-голяма продължителност на извънредния труд в една календарна година - до 300 часа чрез договаряне, посочи министърът на труда и социалната политика.

Според Сачева това е и своеобразен тест за развитието на индустриалните отношения в страната. Ще се запази обаче общоприложимото ограничение за извънредния труд до 150 часа годишно. Министър Сачева уточни, че това все още са предложения, социалните партньори ще ги обсъдят допълнително и официално ще бъдат представени през април.

Удължен е срокът за работата на работната група по промени в трудовото законодателство до края на март. Обсъждат се и проектопромени по отношение на облекчаване на правилата за малките фирми, но според Сачева каквито и промени да бъдат предложени, те трябва да гарантират извоюваните до момента права на работниците, заети в тези фирми.

За отпадане на минималните осигурителни доходи на този етап не може да се говори с ясна категоричност, заяви министър Сачева, но подчерта, че всичко е в ръцете на синдикати и работодатели. Тя смята, че МОД служат за превенция на сивата икономика и за закрила на работниците. Във всички случаи обаче трябва да се намерят механизми за осигуряване върху реалните доходи. Има дискусия и по механизъм за нарастване на минималната работна заплата.

Социалните работници не отнемат деца, те връщат децата в семействата

Министър Сачева посочи, че за изминалата година има 1519 деца, които са останали в своите биологични семейства, въпреки че са били с риск от изоставяне.

Българските социални работници не отнемат деца, те връщат деца в семействата, заяви министърът на труда и социалната политика. Има 351 деца, които са върнати обратно в биологичните си семейства, след като по различни причини се е наложило да бъдат временно изведени от тях.

Това са общо 1870 децата, които са останали със своите семейства, благодарение на работата на социалните работници за преодоляване на временните затруднения пред семействата, отбеляза министър Сачева.
Според нея от досегашните дискусии по Закона за социалните услуги е станало ясно, че основните страхове на хората са свързани с текстове, които са в други закони и са свързани със семейните политики.

Тя смята, че хората преекспонират ролята на социалните работници като "морална полиция", която ще посещава семействата във всеки момент, в който някой се оплаче за проблем. По думите на Сачева това категорично не е вярно, тъй като Законът за социалните услуги не въвежда нищо ново в това отношение - редът и определението за дете в риск е от години в българското правно пространство. "Вмешателство в семейството нито е цел, нито е желание на социалната система", заяви министърът.

Тя смята, че хората от една страна са целенасочено заблуждавани, от друга - влияние за тези слухове са и обективно съществуващи факти - има много българи, които имат деца от граждани на други държави и са имали сблъсък с техните социални служби. Има нарастващ брой на жалбите на наши сънародници, които имат деца от граждани на Германия, Холандия, Норвегия и нарастващо желание да бъдат защитени от българската държава. В последната година има около 70 такива сигнала, каза Деница Сачева.

Необходима е дискусия в НС за семейните политики

Министърът смята, че е необходима дискусия за това, какви семейни политики се провеждат в България, кои са основните принципи, на които те ще почиват в следващите 10 години, така че да няма постоянно нови проблеми и протести. Според нея тази дискусия трябва да е в Народното събрание, за да се търси политически консенсус.
"Що се отнася до обвиненията, че България въвежда един или друг модел, дебело искам да подчертая, че моделът на социална политика в България е български, отчита българските традиции, българската реалност, българската народопсихология, възможности и културни нагласи", заяви министър Сачева.

До 15 януари неправителствените организации и протестиращите ще могат да систематизират основните въпроси, които според тях предизвикват загриженост и специално внимание по отношение на социалните услуги, а в периода януари - февруари Министерството ще направи 6 дискусии в цялата страна, за да може и извън столицата да се обсъдят вижданията на хората и дали има текстове, които ги притесняват.

Според Сачева трябва да се прецизират режимите за издаване на болнични

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева смята, че преди да бъде разрешен проблемът с изплащането на първите три дни болнични, е необходимо да бъде направен анализ, който да покаже има ли някакви рационални причини, поради които болничните да се увеличават през последните години. Сачева припомни, че според Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване до 31 януари НОИ и НЗОК трябва да са готови с анализа.

Според нея интересен би бил анализът колко души са си взели болнични на 27 и 23 декември, а също и около другите празнични дни. Министърът смята, че в разговора трябва да участва и Българският лекарски съюз, защото трябва да стане ясно дали българските лекари издават болнични, които не отговарят на истината. "Това би било сериозен репутационен проблем", заяви министърът. По думите й, ако има повишаване на болничните в предприятие, в което работодателят не осигурява достатъчно почивка, прекалява с извънредния труд и т.н, решенията са едни, а при обратната ситуация - служители, които излизат постоянно в болнични, но работодателят не може покрай тяхното често отсъствие да планира дейността на фирмата, решенията са други.

Сачева смята, че трябва да се види кои са най-често срещаните диагнози, има ли лекари, които са "първенци" по отношение на издаването на болнични, има ли болници, които издават такива болнични листове. Възможни решения са също и прецизиране на текстовете на наредбата на МЗ по отношение на режимите за болничните - "дали болничният трябва да е задължително в домашен режим, или в болница, защото в момента голяма част от болничните, които се получават, са доста общи, с общи симптоми и много трудно могат да бъдат контролирани".

До 8 януари общините трябва да предоставят информация за хората, нуждаещи се от асистенти

От Агенцията за социално подпомагане е изпратено писмо до всички кметове на общини в България до 8 януари да предоставят актуална информация за потребителите, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ по Закона за лична помощ. След като се получи този анализ, ще бъдат предложени мерки, за да могат да бъдат обхванати всички хора, които се нуждаят от асистентска подкрепа.

Според Закона за социалните услуги се предвижда възможност за асистентска подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване, ако не ползват подкрепа по друг закон. До 23 декември 2019 година по Закона за личната помощ са издадени 25 330 направления . "Като получим информацията от кметовете колко хора ще бъдат извън условията на Закона, ще предложим решение", заяви министърът.

Трябва да се търси баланс между осигурителен принос и пенсионни доходи, несправедливо е само минималната пенсия да расте

По отношение на призива на омбудсмана да се търсят нормативни механизми минималната пенсия да стане поне колкото линията на бедност, министър Сачева заяви, че трябва да се търси баланс между осигурителен принос и пенсионни доходи. Несправедливо би било увеличаването само на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, защото така хора с по-висок осигурителен принос биха получавали доходи, близки до минималната пенсия, каза Деница Сачева.

Тя призова разговорите за справедливостта на пенсиите да започнат от това, колко души в България се осигуряват на реалните си доходи, колко дълго време го правят и какви са техните очаквания за пенсия след 20 години, когато се пенсионират.

Не трябва да забравяме, че пенсионната система е специфичен вид финансова система и тя е зависима от приходите в нея. Съществено влияние оказва и личният принос на всеки от нас. Линията на бедност е показател за предприемане на мерки с инструментите на други политики.

Във втората половина на януари ще стартираме разговорите за изплащането на вторите пенсии, каза Сачева. Ще участват КФН, НОИ, Асоциацията на пенсионните дружества, работодатели и синдикати. Те ще решат как да се продължи нататък. "Трябва да подчертая, че няма актюерски разчети, които да доказват, че две пенсии са по-малко от една на този етап", заяви министърът.

Деница Сачева: Ключовите думи за един социален министър са баланс и добра комуникация

Според Деница Сачева различните групи хора имат различни очаквания към социалния министър, но според нея ключовите думи за всеки министър на труда и социалната политика би трябвало да са "баланс и добра комуникация" - "Това ще бъдат и моите, защото трябва да бъдат балансирани интересите на всички участници, така че социалната политика и политиката по заетостта да водят към просперитет и благосъстояние", заяви Сачева.