Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПОМЕН: Милен Добрев ще си остане последният ни олимпийски шампион в щангите. Той завоюва титлата в Атина преди седем години.
СПОМЕН: Милен Добрев ще си остане последният ни олимпийски шампион в щангите. Той завоюва титлата в Атина преди седем години.

 

 

България ще остане без щангисти на втора поредна олимпиада. Това вече е факт след престъпно бездействие от страна на федерацията по вдигане на тежести.
Ръководството на един от най-титулуваните ни спортове не е пратило задължителния списък за антидопингова проверка на проектонационалите.
Нашата страна нямаше представител в състезанията по щанги на предишната олимпиада в Пекин. Причината беше невероятният допинг скандал няколко месеца преди старта на най-големия спортен форум. "До 31 януари Международната федерация по вдигане на тежести и Световната антидопингова агенция трябва да получат
подробен лист
с имена за постоянна проверка - разкри бившият президент на БФВТ и олимпийски шампион от Мюнхен'72 Андон Николов. - Никой не е изпратил списъка. Това означава, че България няма право да заявява състезатели на големи първенства. Световният шампионат през тази година беше последната голяма квалификация, на която се раздават квоти. Пропуснахме предишното първенство на планетата заради скандалите с лиценза на федерацията."

В момента битката за власт във вдигането на тежести продължава
с пълна сила
Федерацията с президент Антон Коджабашев е легитимният орган, който трябва да се грижи за подготовката и състезанията на щангистите. Нейният лиценз е спрян от министерството на спорта. Причината е злоупотреба с изразходваните пари. Коджабашев обжалва прекъсването на финансирането. На 17 март ще се произнесе последната 5-членна съдебна инстанция по спора.

"В момента няма национален отбор - призна Антон Коджабашев, който е трикратен световен шампион. - Много от състезателите
избягаха в чужбина
или си намериха работа като бармани или продавачи. Направих опит да се срещна с Бойко Борисов, за да реши нашите проблеми. Три пъти звънях до неговия кабинет. Не получих отговор, а както знаете, човек три пъти се бори с мечка и се отказва. От министерството на спорта също не искат да разговарят с мен." Бунтарите в щангите също насочиха вината към спортното ведомство на Свилен Нейков. Според Георги Иванов, който е лидер на
алтернативната
федерация, държавата не е положила достатъчно грижи за решаване на проблема.

"Трябваше федерацията на Коджабашев или министерството да пратят списък - смята Георги Иванов. - При управлението на Свилен Нейков 50% от всички спортни федерации имат проблеми. Явно това им е целта - да не дават пари на спортовете, а вместо това да си строят зали и стадиони. Бившият генерален секретар на федерацията Тенчо Тенев работеше към тотото, което е част от министерството. Неговата съпруга е служителка в самото министерство. Делата умишлено бяха забавени. Сега със сигурност няма как да участваме на световното първенство."
От министерството на спорта отговориха, че изпращането на списък със състезателите, които подлежат на
антидопингова проверка
е задължение на федерацията. "Предвидили сме им бюджет за 2011 г. - допълниха от спортното ведомство. - Няма как да го предоставим, докато не стане ясно коя е легалната организация. Обвиненията, че пренасочваме пари, са безпочвени. Средствата за спортовете и за поддръжка на спортни бази са в различни пера от рамковия бюджет. Направихме
опит за финансиране
на клубовете. Преведохме пари на федерацията, но Коджабашев раздаде средствата само на собствените си хора. За останалите върна финансите. Нямаме правова обосновка да превеждаме средства директно на клубовете. За да се достигне до това ниво, най-голяма вина имат ръководителите на щангите."

Тенчо Тенев от много време не работи в тотото, добавиха от министерството на спорта. Съпругата му наистина е служител, но всички разговори, които засягат вдигането на тежести, се провеждат в нейно отсъствие. "Имаме много малки шансове да класираме двама човека за олимпиадата в Лондон - отвори вратичка Андон Николов. - Това може да стане на европейското първенство през 2012 г. Стига дотогава да има някаква яснота. Другият сериозен проблем е, че в момента клубовете почти
спряха да функционират
заради липса на пари. Няма държавни и международни състезания. Единствено се правят междуградски надпревари, които са неофициални и служат за поддържане на формата."

Останаха и без зала
ЗАЛАТА за вдигане на тежести на спортния комплекс "Дианабад" вече се използва за тренировки по самбо.
Съоръжението беше отнето от федерацията за неплащане на наем в продължение на година и половина.
"В момента това не се отразява фатално, защото реално няма щангисти - анализира ситуацията олимпийският шампион Андон Николов. - След време може и да я върнат. Всичко зависи от министъра."
Доста по-краен беше водачът на алтернативната федерация Георги Иванов. Според него отнемането на залата е опит да бъде заличен спортът.
"Сега къде ще тренират момчетата, може би в снега и на полеви условия през лятото? - пита лаконично Георги Иванов. - Не знам какво наследство ще остави този министър."
От спортното ведомство аргументираха решението си с неспазване на договора за наем.
"Национална спортна база, в чиито активи е вписана залата, е търговско дружество и трябва да се издържа по някакъв начин - обясниха от министерството на спорта. - Когато федерацията си оправи проблемите, ще им предоставим зала за подготовка."

Чолаков вече е азер
Бронзовият медалист от олимпиадата в Атина ‚04 Величко Чолаков подписа договор с Азербайджан.
Той ще вдига за бившата съветска република, когато му изтече наказанието за допинг. Гигантът беше хванат заедно с целия национален отбор непосредствено преди Игрите в Пекин. Тогава той получи 4-годишна санкция.
Щангистът от Смолян ще може отново да застане на подиума през юни следващата година. Той не е спирал с тренировките. В Азербайджан талантът ще бъде готвен от нашия наставник Янко Русев.

Готвят състезатели за износ
Българските клубове и треньори вече са решени да готвят състезатели за износ.
"Това е решението, след като държавата забрави за нашия спорт - сигурен е лидерът на опозицията Георги Иванов. - Омръзна ни да се борим с вятърни мелници като Дон Кихот. Ще си направим частни клубове, които ще тренират щангисти за чужбина." Нашата школа има подобна практика от дълги години. Стефан Ботев спечели много титли за Австралия, а Николай Пешалов - за Хърватия. Допреди няколко години Катар също внасяше огромно количество български тежкоатлети.

Абаджиев се оттегли
Най-великият треньор в историята на вдигането на тежести Иван Абаджиев тотално се е оттеглил от любимия си спорт.
Той се е зарекъл да не взема страна в битките за власт между двете федерации. Специалистът е заминал за родния си край. 79-годишният деятел набляга на градинарството, но все още получава покани да изнася лекции или да бъде консултант в чужбина.