Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САМОЧУВСТВИЕ: С новите мерки полицията ще има по-малко работа по трибуните.
САМОЧУВСТВИЕ: С новите мерки полицията ще има по-малко работа по трибуните.

 

 

Проект за поправки в настоящия закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия ще дава специални мерки на полицията.
В близките седмици ще бъде сформирана работна група, която да фиксира най-сериозните проблеми във футболното хулиганство и директни мерки срещу тях.
За подобни действия настояват от Министерството на вътрешните работи, столична община и футболните клубове. Причина за шума е масовият бой между фенове и полиция по време на двубоя "Левски" - ЦСКА в събота. При мелетата бяха изпочупени автомобили, автобуси на градския транспорт, магазини, недвижима собственост и др.

"Ще излезем със специално писмо до Българския футболен съюз и парламента, в което ще кажем мнението на клубовете - съобщи президентът на Професионалната футболна лига Стефан Капралов. - Това ще стане следващата седмица."
От МВР се оплакаха
че не разполагат с достатъчно правомощия по закон, за да ограничат предварително хулиганските прояви. Шефовете на полицията се заканиха при следващото Вечно дерби мерките за пропускане до стадиона да бъдат изключително строги.
"Ще проверяваме феновете с дрегери и тестове за наркотици - обяви директорът на СДВР Валери Йорданов. - Запалянковците ще се допускат много по-рано до самия мач."
Действащият закон срещу футболното хулиганство има много дупки. Основната е, че дори и видеозаснемането на провинение не се счита за улика.

"Подобни кадри са само основание за разследване, но не и за категорична улика - обясни специализираният футболен адвокат Петър Величков. - Законодателят не е предвидил заснемането. Обикновено при футболното хулиганство свидетели са самите полицаи.
Униформените се уговарят
точно как да опишат провинението. В моята практика около 50% от хората, задържани за вандалски прояви на мачове, нямат нищо общо с хулиганите."
Правистът добавя, че по-сериозният срок за присъди при футболното хулиганство няма да стресне вандалите.
"Дори и при убийство, където максималната присъда е много голяма, повечето подсъдими изобщо
не са осъзнали какво ги чака
когато са заклали жертвата - дава пример адвокат Петър Величков. - Със сурови наказателни мерки няма как да стреснат хулиганите. Лошото поведение е следствие от разхайтеността и неуважението към властта."
Според новия проект за изменение и допълнение на закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия МВР ще има право да изисква от Българския футболен съюз по-опасните мачове да се провеждат по обяд. Примерът е взаимстван от Великобритания. На Острова дълги години водеха битка с хулиганите. Една от мерките е ключовите сблъсъци, като "Ливърпул" - "Манчестър Юнайтед", да се провеждат в 12 ч. Ранният час ограничава феновете да употребяват алкохол или наркотични вещества, които подбуждат към агресия. Дневната светлина допълнително улеснява работата на полицията.

"Клубовете ще бъдат губещи, ако се въведе подобен час - контрираха от Българския футболен съюз. - Телевизиите
няма как да получат
добри рейтинги в 12 на обяд. Феновете са свикнали да гледат своите любимци вечерно време. Проблемът не е в организацията, а в полицията, защото не си е свършила добре работата. Вижте как мачове в Италия или Испания започват в 9 вечерта и всичко е наред, а ние да се правим на ангели и да играем сутринта."
Моментът на драматичните битки между запалянковци и полиция около стадион "Георги Аспарухов" се оказа много неблагоприятен. В близките седмици
ще започнат преговори
за закупуване на телевизионните права в "А" група през следващия сезон. Скандалите и евентуалното вмешателство на МВР в програмата на мачовете може да откажат част от телевизиите от наддаването. Това неминуемо ще понижи крайната цена на контракта. В момента клубовете си разпределят близо 7 млн. лв. на сезон от излъчване на срещите. Сумата е с 3 млн. лв. по-малко в сравнение с предишното първенство.

Камен Костадинов: БФС е страничен наблюдател

ДЕПУТАТЪТ от ДПС Камен Костадинов е най-пряко свързаният с родния футбол народен представител. Той е член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз.
- Г-н Костадинов, кога ще бъдат представени поправки в закона, които да задължават провеждането на мачове в по-ранен час?
- Все още не сме мислили в тази насока. Късният час е оправдание за организаторите и полицията. Футболните клубове си имат своите интереси. Техните приходи могат да спаднат от по-ранно провеждане на срещата. Отборите си плащат на полицията за гладкото протичане на срещата. При това на цена, каквато им бъде казана. Футболът не е само спортно-състезателна проява. Има си и публика.
- В Англия подобни дербита се играят по обяд, за да се избегнат мелета и проблеми. Защо у нас не е така?
- В чужбина всеки клуб си има офицери по сигурността. Тепърва ще разгледаме как се решават подобни проблеми в други държави. БФС е само страничен наблюдател при подобни ситуации. Стадионът е лицензиран, но друг е въпросът, че са пуснати повече хора. Ще трябва да се съберем и да дискутираме ситуацията. Има си дисциплинарна комисия, която ще коментира случилото се. Ако реши, ще наложи наказания.
- БФС е организатор на първенството. Не трябва ли да предложи мерки, за да не се случват баталните сцени от Вечното дерби?
- Ако всеки си вършеше работата, всичко щеше да е наред. Кореспонденцията между отделните страни не е добра. Щом полицията не може да спре 100 или 150 олигофрени, наркомани и пияници, то в каква държава живеем. По обяд пак има побои. Случвало се е. За рецидивистите не е проблем да почнат да пият от сутринта.

ЦСКА играе на "Васил Левски"
ЦСКА най-вероятно ще играе през втория полусезон на стадион "Васил Левски".
Ръководството на "червените" искаше да се върне на своето съоръжение "Българска армия". През зимата започна сериозен ремонт на тревната настилка, седалките, съблекалнята и козирката. Целта беше базата да се приведе във вид, който да удовлетвори задължителните лицензионни мерки за провеждане на футболни мачове.
По план ремонтът трябваше да е готов до 13 март. Тогава ЦСКА приема "Видима Раковски". Към момента изпълнението на обновлението не върви с очакваните темпове. Причините са лошото време и липсата на средства.
Президентът на "армейците" Димитър Борисов загатна, че има възможност "червените" да домакинстват пролетните мачове от първенството на стадион "Георги Аспарухов". Шефовете на "сините" ще отхвърлят елегантно този вариант с убийствен наем.
Единственият оставащ вариант е ЦСКА да приема съперниците си на стадион "Васил Левски". Клубът играеше там през пролетта. Тогава "армейците" натрупаха сериозни задължения от наеми към министерството на спорта и обявиха, че повече няма да ползват националния стадион.

СМЯХ: Полицаите злоупотребяват с палките и се хвалят със своите подвизи, разказа адвокат Петър Величков.
СМЯХ: Полицаите злоупотребяват с палките и се хвалят със своите подвизи, разказа адвокат Петър Величков.