Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че страната му ще изпрати войски в Либия, след като Триполи е отправил искане, и че ще представи съответния законопроект в парламента през януари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди месец Анкара подписа две отделни споразумения с международно признатото либийско правителство на премиера Файез ел Сарадж - за военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността, и за разграничаване на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Правителството на националното съгласие на Сарадж от месеци оказва отпор на настъпление на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар, които се ползват с подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства, отбелязва Ройтерс.

След като вече ни е отправено искане (от Либия), ще го приемем", заяви Ердоган в реч пред членове на партията си в Анкара.

"Ще внесем законопроекта за изпращане на войски в Либия в дневния ред веднага щом парламентът възобнови работа", каза той.

Към 8-9 януари законопроектът може да бъде приет, допълни президентът.

Не е съвсем ясно обаче какво точно конкретно искане на Либия има предвид Ердоган, доколкото вътрешният министър на правителството на Сарадж Фатхи Али Башага намекна пред журналисти в Тунис, че засега не е отправено официално искане за военна помощ към Турция. "Ако ситуацията ескалира, тогава ние ще имаме право да защитим Триполи и неговите жители [Е] (в този случай) ние ще внесем официална молба до турското правителство да ни подкрепи военно, за да отблъснем призрака на наемническите сили", каза днес Башага.

Турският президент Ердоган посети Тунис в сряда, за да обсъди там възможно сътрудничество за постигане на примирие в Либия. Днес той заяви, че Турция и Тунис са се договорили да подкрепят Правителството на националното съгласие в Триполи.