Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Конституционният съд на Турция отхвърли иска на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) за отмяна на строителството на канал, който да свърже Мраморно с Черно море. С това фактически съдът даде зелена светлина за начало на изграждането на канала.

Спорният проект бе гласуван през 2018 г. със закон, приет с мнозинство на управляващата Партия на справедливостта и развитието и националистическата Партия на националистическото движение.

Законът предвижда каналът да бъде реализиран по схемата "построй, разработи и предай", която се прилага обикновено при мащабни проекти в Турция.

Основната опозиционна сила - НРП, подаде иск в Конституционния съд с мотив, че реализирането на проекта по тази схема ще създаде условия за продажба на канала на чужденци, а също и че проектът е рисков от екологична гледна точка. Според НРП проектът за канала противоречи и на клаузите, включени в договора от Монтрьо, който урежда режима на движение на морските съдове през турските проливи.

Идеята за създаване на канал Истанбул бе представена от президента Реджеп Тайип Ердоган още през 2011 г. като една от ключовите цели на правителството за 2023 г., когато турската република ще навърши 100 години.

Ако проектът бъде осъществен, от Черно до Мраморно море ще бъде създаден изкуствен канал с дължина 43 километра и широчина 400 метра, пресичан от шест моста. През канала ще може да преминават по 160 плавателни съда дневно, като така значително ще бъде облекчен трафикът през натоварения пролив Босфор.