Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наднича ли Цветан Василев от гръмовната статия на своята Радосвета в euronews.com

Дъщерята на Цветан Василев води война с корупцията в България. Все едно да обявиш, че Ангел Джамбазки мрази ракия и шкембе чорба. Или че Бойко Борисов не го е страх от самолети.

Радосвета Василева, която е обвинена за пране на пари, помества статия на 13 декември в престижния сайт euronews.соm. Основното ѝ послание е, че статуквото у нас пречи на Лаура Кьовеши да пребори корупцията.

Лаикът би подминал с отегчение тегавия английски текст, но за ценителите на съвременни конспирации и търсачите на подривен пиар острото перо на Радосвета е истинска благодат. Да вземем следния цитат: Bulgaria’s puppetmasters are unrivalled at staging performances, което означава: “Българските кукловоди са ненадминати в постановките.”

Напомня на нещо, но на какво? Нещо позабравено, но и добре познато дежавю? Какво ли е? А, да! Не е ли “кукловоди” една от паразитните думи в речника на 60-годишния й баща, който се укрива в Белград, откакто фалира КТБ и 2,5 милиарда лева изчезнаха яко дим? Той казва: “Кукловодите на “Протестна мрежа” искат да са на власт на всяка цена”, “Доган е кукловодът и най-коварният задкулисен играч”…

Дъщеря му обаче не е обикновена Радосвета, представя се като д-р Василева, “преподавател в University College London, правен експерт в ЕС и социален активист, фокусиран върху върховенството на закона”. Странно, че на съвременен млад човек естествено му идва думата “пъпетмастърс”? Да не би бащата да е надничал над рамото ѝ?

Нищо, тихо!

“През 2017 г. Кьовеши - пише Радосвета - посещава България, за да изнесе лекция за борбата със злоупотребата с власт по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Въпреки това политици от водещи партии, както и прокуратурата (известна с политическите си симпатии) бойкотираха събитието. Освен това проправителствените медии нарекоха посещението ѝ “провокация”.

Трудно е да се улови логиката, на която е базирано очакването на авторката, че управляващи и прокурори ще присъстват на политическо събитие, организирано от вдъхновителя на извънпарламентарната опозиция.

Все едно Нинова

да се сърди на

Борисов, че не

стъпва на

Бузлуджа

Самата Кьовеши едва ли се е надявала на чак такова шоу.

Но д-р Василева дава вид на широко скроена личност, не се губи в детайли. Във връзка със своя статия, посветена на емиграцията, тя пуска “бърза анкета” в туитър, за да провери дали българите са склонни да запазят родните си паспорти, ако получат чуждо гражданство. За нула време вади шокиращия извод, че патриотичните и емигрантските настроения на нацията са фифти-фифти. Направо обезсмисля тая назадничава наука социологията и усилията на всички организации, които трошат пари за експертни проучвания на общественото мнение. Как не са се сетили да си правят анкетите в туитър, няма обяснение.

Но да се върнем на текста за Кьовеши, следва гръмовна история. Според Радосвета, когато “независими български разследващи журналисти” научават, че Иван Гешев ще присъства на еврофорум и ще се срещне с румънката, веднага надушват подъл пиар на ЕНП - статуквото смята да го представи като “българския Кьовеши”!

Независимите журналисти известяват две честни евродепутатки - румънка и ирландка, които разпъват наследника на Цацаров на кръст с жестоки въпроси (те едва ли ще се зарадват на тази част от историята, но Радосвета никого не жали в името на правдата). Заговорът финално е разкрит. “Но винаги ли може да се разчита - риторично пита дъщерята на банкера - на бдителни членове на гражданското общество, които да открият подобни измамни сценарии в бъдеще?”

Няма информация къде работят тези “независими български журналисти” и защо нашите медии не са съобщили, че Гешев е клюмнал като презрял слънчоглед. Според “Свободна Европа” на въпрос за масовите протести срещу избирането му за главен прокурор той отговаря: “Да, имаше протести. Казаха “масови”, но не бих могъл да се съглася с тази теза. За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести стоят засегнати интереси от работата на прокуратурата през последните години, и аз ги възприемам като нещо нормално. Ако няма недоволни - това означава, че прокуратурата не си върши работата.”

Не бива обаче с лека ръка да се допуска, че Радосвета ползва недостоверна или манипулативна информация,

по-скоро следва

примера

на други известни борци срещу корупцията. Например румънската евродепутатка Моника Макавой, която напълно сериозно заяви: “Четох “Файненшъл таймс”, който пише, че румънското правителство убедило българското, а също така полското и унгарското техните постоянни представители да гласуват против Кьовеши.” Много ясно! Ако не го пише във “Файненшъла”, не се е случило! Или се придържа към челния пример на Иво Прокопиев, който отрече в телевизионно интервю да е син олигарх, защото в книгата на Иван Костов пише, че по негово време сини олигарси не е имало.

Точно такива обективни млади хора като Радосвета трябва да се присъединят към екипа на новия европейски главен прокурор. И без това Кьовеши се оплаква, че сътрудниците ѝ не достигат. С едно обстойно CV г-ца Василева направо ще ѝ вземе акъла. Би изглеждало горе-долу така:

“Татко купи “Кристал” и построи 1500 квадрата апартамент с бронирани прозорци, които издържат на гранатомет. Вътре направи офис за мен и секретарката ми, 20 милиона лева пръсна, за да се чувстваме комфортно. Всички кранчета в баните са златни, обзавеждането от Виена струва 5 милиона лева, само за хладилника даде 30 бона. Въпреки че произлиза от скромната габровска махала Гъзурници, татко не е стиснат човек, напротив. Той ми купи банка и ме направи шеф на надзорния съвет, но един злобен разследващ журналист ни набеди, че чрез нея сме изнесли 205 милиона лева след фалита на КТБ...”

Хора с прозрачно минало търси Кьовеши, а не корумпирани и софистицирани бегълци от закона. С нарастващ трепет очакваме следващата статия на д-р Радосвета Василева в елитната и безпристрастна медия euronews.com.