Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Отиваме в Либия", обявява в заглавие тази сутрин в. "Тюркие", като посочва, че такава покана е постъпила към Турция от Триполи, където законното правителство се бори срещу "марионетката на Запада Хафтар".

Публикацията е по повод решението на либийското Правителство на националното съгласие /ПНС/, признато от ООН и базирано в Триполи, да задейства споразумение за сътрудничество в сигурността и военната област, подписано наскоро с Турция, откривайки пътя за по-директна намеса на Анкара в Либия. Силите на правителството на Файез ел Сарадж от април са изправени пред настъпление на съперническите сили на маршал Халифа Хафтар, който се опитва да превземе либийската столица, предава БТА.

"Тюркие" посочва, че в отговор на поисканата от правителството на Сарадж военна и логистична подкрепа "подготовките за изпращане на път на турските войници са се засилили". Вестникът напомня, че миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ако законното правителство на Либия, признато от ООН, поиска помощ, Турция може да изпрати в страната свои войски.

"Очакваната покана дойде", посочва изданието, визирайки вчерашното гласуване, на което ПНС и военни командири гласуваха за активиране на военното споразумение с Турция. "Правителството в Триполи ще поиска помощ също от САЩ, Италия и Великобритания. Отново дойде на дневен ред и планът за установяване на турска военна база в Либия", пише още вестникът.

"Нека Либия не става втора Сирия", пише в заглавие в. "Йени Ася". Изданието посочва, че изказването на Ердоган за възможно изпращане на турски войници в Либия е повдигнало въпроси дали и там няма да бъдат повторени същите грешки, каквито са били допуснати в Сирия след началото на гражданската война през 2011 г. Според коментари именно "политиките на взимане на страна в намеси и сблъсъци, разпалили сирийската война, е довело положението до този хал". Те предупреждават, че евентуално повторение на същия подход и в Либия ще има тежка цена.

Сред цитираните мнения е това на известния турски журналист и коментатор Мурат Йеткин. "Би било полезно, ако правителството се въздържа да превръща Турция в страна в конфликта в Либия, избягва стъпки, които ще открият път за рискове за сигурността и за мигрантска вълна от Либия след Сирия, и се съсредоточи върху разрешаване на проблема чрез дипломация", казва той.