Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин Снимка: Ройтерс
Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп се основава на „измислени" твърдения. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на 15-ата голяма пресконференция. Той добави, че не вярва процедурата да сложи край на мандата му, предава AFP.

„Все още (импийчмънтът) трябва да премине през Сената, където републиканците имат мнозинство", припомни Путин, след като Камарата на представителите на САЩ подкрепи отстраняването от власт на Тръмп.

„И едва ли е вероятно те да изтласкат от длъжност представител на собствената си партия на основания, които са абсолютно измислени", добави Путин.

Той определи събитията в американския Конгрес като „обикновено продължение на вътрешнополитическа борба" между демократите и републиканците. Руският президент дори упрекна журналиста, който зададе въпроса, че „говори за Тръмп, сякаш е приключило" управлението му, предаде "Фокус".

Държавният глава на Русия подчерта, че т.нар. украинска сага е само предлог, използван от демократите, за да бъде задействана процедурата по импийчмънт на Тръмп, след като са се провалили в опитите да убедят американците, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г.

„Демократите обвиниха Тръмп в заговор с Русия и след това се оказа, че няма нищо такова. Това не може да бъде в основата на импийчмънт. Тогава те измислиха историята с Украйна", заяви Путин.

Температурите растат 2,5 пъти по-бързо в Русия, отколкото на цялата планета

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви днес на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде Франс прес.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той, цитиран на сайта на московския официоз "Росийская газета".

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът, предаде БТА.

В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

Москва е готова да доставя газ в Украйна с отстъпка

Държавният глава на Руската федерация отговори на въпрос за газовата война с Украйна, като припомни за дълга на Киев към Москва, предава РИА Новости.

Путин подчерта, че по силата на решение на лондонски съд, Украйна дължи на Русия 3 млрд. долара, който обаче така и не е върнала. Отгоре на всичко тя иска от Москва да й изплати същата сума – решение, което бе постановено и от Стокхолмския арбитраж. В същото време руският президент отбеляза, че това решение е „някаква глупост“, взето въз основа на тежката икономическа ситуация в Украйна. Това не е аргумент и показва, че решението е политическо, подчерта държавният глава на Русия.

При това той увери, че Москва е готова да доставя газ в Украйна с отстъпка.

Путин: Еднополюсният свят вече не съществува

Руският президент Владимир Путин изрази днес мнение, че еднополюсният свят е илюзия, а многополюсният е производна от икономическото развитие на страните.

"Той (многополюсният свят) е създаден, еднополюсният свят вече не съществува", каза президентът на ежегодната си пресконференция в Москва днес, цитиран от ТАСС. Путин отбеляза, че "след разпадането на Съветския съюз възникна илюзията, че тази свят е възможен и че той дълго ще съществува... Но това бе само илюзия. Аз винаги съм казвал това и последните събития го потвърждават."

"След Втората световна война американците даваха 50 процента от световния брутен продукт, а сега делът на Китай е по-висок от този на САЩ. Китай изпреварва САЩ както по този дял, така и по много други показатели. По паритет на покупателната способност китайската икономика изпревари американската", констатира Путин. Според него такива показатели "неизбежно водят към изменения по много други направления".

Путин каза също, че "светът не може да бъде устроен еднополюсно с единен център, откъдето да се управлява цялата световна общност". "Затова е толкова важна ролята на нашето взаимодействие с Китай. Ние ще укрепваме нашите многостранни стратегически връзки и съм уверен, че това ще бъде от полза както за народа на Китай, така и за народа на Руската федерация", посочи той.

Според него "в съвременното демократично общество е възможна само една идеология - патриотизмът, в най-широкия и добър смисъл на думата".