Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Провал на срещата за климата в Мадрид

Емисиите на CO2 достигнаха най-високите си стойности в човешката история

80 бедни страни и ЕС искат ограничения на емисиите, Китай и Индия блокираха преговорите

Продължаващите почти денонощно преговори на срещата на върха на ООН в Мадрид в началото на декември не доведоха до никакъв резултат. На една от най-рекордно дългите конференции, свързани с климатичните промени, не бе постигнато абсолютно нищо.

В продължение на 12 дни представители на 200 държави

работиха по финализирането на Правилника за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г. Причината според редица експерти е, че никой не иска да плати високата цена за борбата с климатичните промени. Преговорите бяха придружени от протести на природозащитници и представители на туземните народи.

Те обвиняват най-богатите държави в света,

че не се ангажират достатъчно с климатичните промени.

На 25-ата конференция на ООН за климата държавите се оказха все по-разделени. И въпреки че изминалата година беше белязана от масови климатични протести, температурни рекорди и серия от природни катаклизми, срещата не успя да даде решение по нито един от тези проблеми. В битка един срещу друг застанаха най-развитите и най-бедните държави. А най-силно замърсяващите не пожелаха да отстъпят пред потърпевшите.

Срещата имаше за цел също така да финализира правилника на Парижкото споразумение, който трябва да влезе в сила през следващата година. Съгласно него страните-членки на ООН, трябва да работят за ограничаване на глобалните повишения на температурата до под два градуса по целзий. Целта й е емисиите на въглероден диоксид да бъдат намалявани със 7,6% годишно от 2020 до 2030 г. Това обаче би изисквало

безпрецедентна трансформация на световната икономика

и отказа част от по-развитите държави. А един от най-големите замърсители - САЩ, дори не участва в много от тези разговори, след като президентът Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си от Парижкото споразумение.

Вместо да намаляват, в последните години парниковите емисии продължават да се увеличават. На срещата на ООН в Мадрид ясно се очерта разделение основно между богатите развити икономики и развиващите се страни по въпроса кой трябва да свие емисиите на парникови газове, с колко и откъде да дойдат трилионите долари, необходими на човечеството, за да се приспособи към климатичните промени.

Китай и Индия, заемащи съответно първо и четвърто място по замърсяване в света, блокираха преговорите. В момента Китай гори около половината от въглищата, използвани на Земята. Бразилия и Саудитска Арабия също отказаха съдействие в преговорите. Разкритикуван беше и президентът на Чили Себастиан Пинера, който не се отказва от въглищните електроцентрали до 2040 година. Единственият напредък от продължилата дванайсет дни конференция дойде по отношение на

финансовата помощ за бедните страни,

засегнати от климатичните промени. Преди четири години страните се съгласиха да отделят 100 милиарда долара годишно към 2020 г. за подкрепа на развиващите се страни, но засега събраната сума е далеч от тази цел.

Най-спорният въпрос за намаляване на въглеродните емисии така и не намери решение. В момента въглеродният пазар поставя цена на емисиите на въглероден диоксид, който е основният газ, предизвикващ парников ефект. Това от своя страна позволява на страните и компаниите

да търгуват с квотите за въглеродни емисии,

които могат постепенно да се намаляват и така да се насърчава прилагането на нисковъглеродни технологии. Вина за провала на една от най-важните за годината конференции има и липсата на дипломатическа ангажираност от страни като Франция, които обикновено са активни. Членовете на френското правителство имаха само кратки включвания и оставиха германския министър на околната среда и първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс сами срещу американската, китайската, индийската и бразилската добре подготвена група.

Според редица учени срещата на страните-членки на ООН, която се състоя в Мадрид, беше от изключително важно решение. От трибуната на международната климатична конференция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че следващите 12 месеца ще са ключови за битката на човечеството с промените в климата.

Гутериш подчерта, че светът става все по-горещ и това се случва много по-бързо, отколкото хората са допускали. Необратимите повратни точки са съвсем видими и се приближават с мълниеносна скорост, предупреди той.Португалецът отбеляза, че ограничаването на глобалното затопляне на 1,5 градуса по Целзий - една от набелязаните цели в Парижкото климатично споразумение - все още е постижимо, но допълни, че човечеството много изостава.

При сегашните темпове средната температура

на Земята може да се повиши до края на века с 4 до 5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. И дори около 200-та страни, подписали Парижкото споразумение, да изпълнят своите ангажименти, глобалното затопляне може да надхвърли 3 градуса.

"За да спрем глобалното затопляне над тази стойност, ще трябва да предприемем мерки, включително

да не строим нови

електроцентрали на въглища след 2020 г.

и да накараме държавите и цели промишлени отрасли като корабоплаването да се ангажират да бъдат въглеродно неутрални през следващите десетилетия", каза генералният секретар на ООН.

Според него човечеството вече се е приближило към точката, от която няма връщане назад, и

има само десет години, за да промяни ситуацията

В противен случай се обрича на гибел. За да се справят с климатичните промени, хората трябва да променят мисленето си. Да се научат да правят бизнес, да пътуват и да се хранят по екологичен начин.

Според данни на редица учени фауната и флората са силно застрашени. Изправени пред многобройни заплахи, животните и растенията в природата трябва да водят борба и с климатичните промени. В Червения списък на Международния съюз за защита на природата бяха добавени 1840 вида, които са заплашени от изчезване.

По този начин общият брой на застрашените видове вече е 30 178, се казва в комюнике на съюза, оповестено в рамките на конференцията на ООН за климата в Мадрид. Океаните на Земята се затоплят, а ледовете по полюсите се топят. Това ще доведе до намаляване с 15 процента на морските животни.

В публикувано малко сред срещата на ООН изследване Световният икономически форум (СИФ) се присъедини към призивите правителствата и компаниите да намалят вредните си емисии. Проучването им показва, че до момента едва 67 от общо 193-те страни-членки на ООН, отговорни за по-малко от 15% от глобалните емисии, са се ангажирали да сведат своите въглеродни емисии до нула.

"Правителствата и компаниите трябва

да започнат

да набелязват конкретни цели

и да ги изпълняват. Това, от което се нуждае светът, за да постигне поврат, е съчетание от обществена амбиция, политическа увереност и лидерство на бизнеса", заяви управляващият директор на СИФ Доминик Уогрей.

Следващата среща на страните-членки на ООН, свързана с климатичните промени, ще бъде в Глазгоу догодина. Тогава отново ще бъде обсъждан въпросът за поставянето на по-амбициозни средносрочни цели. Окончателният документ от преговорите в Мадрид ще напомня на държавите да спазват поетите ангажименти за климатичните цели до 2030 г.

Грета Тунберг: Политиците ни заблуждават, че са готови да се справят с проблема

Тийнейджърката екоактивистка Грета Тунберг също беше част от важната за света серща на представителите на ООН, свързана с климатичните промени. От трибуната за преговаряне в Мадрид тя заяви, че политиците и ръководителите на големите компании на практика не предприемат никакви действия за справяне с климатичните промени и само симулират дейност, за да изглежда, че са готови да се борят с проблема.

"Все още вярвам, че най-голямата опасност не е бездействието. Истинската опасност е, когато политиците и изпълнителните директори на големите компании правят така, че да изглежда, че предприемат реални действия, но всъщност почти нищо не се прави освен "умно счетоводство" и творчески пиар", заяви Тунберг на конференцията на ООН.

Малко преди да се изкаже пред лидери от цял свят,

Грета Тунберг събра половин милион души

на шествие за климата

в испанската столица. Екоактивисти и стотици хиляди граждани от цял свят преминаха през центъра на Мадрид с призив към политици и администратори да се опитат да вземат крайни мерки и да се борят за човечеството. Демонстрантите настояха властите да са по-активни в мерките срещу замърсяването на околната среда и глобалното затопляне.

"Световните лидери се събраха в Мадрид, за да преговарят за нашето бъдеще, но надеждата не е в залите, където се събират политиците. Надеждата е сред вас. Намираме се в извънредно положение по отношение на климата е екологията и трябва да започнем да се отнасяме към него като към извънредно положение. Трябва да нарушим собственото си удобство и да изискаме от хората с власт да поемат отговорностите си", каза пред протестиращите Тунберг.

Малко след края на срещата в Мадрид

сп. "Тайм" обяви Грета за Личност на 2019 г.

Според изданието тази година шведската тийннейджърка е успяла да убеди редица лидери - от кметове на мегаполиси до президенти, че се нуждаем от спешни действия в борбата с климатичните промени. Така 16-годишната активистка се превърна в най-младата личност, избирана някога от авторитетното издание.