Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не познавам вашите конкурси за красота, но миски с корекции в устните няма

Пластичните операции са все едно допинг в спорта, правят състезанието нечестно, казва Вероника Дидусенко

Тя е едва на 19 години, когато става майка. Разделя се със съпруга си още докато е бременна. Завършва специалност "Математика" в Киевския университет, отглеждайки сама дъщеря си. Опитва се да намери работа по специалността си, но без резултат. Мечтае да стане модел и стига до крайности. През 2018 година на кастинга за "Мис Украйна", без да й мигне окото в полето “Омъжена/дете” отбелязва "не".

Вероника печели "Мис Украйна" през 2018 година.
Вероника печели "Мис Украйна" през 2018 година.

Вероника Дидусенко на шега става Мис Украйна. Още на следващата сутрин всички медии в страната получават анонимен имейл, в който се съобщава, че

тя е разведена и има дете

Следва отнета титла, тотална забрана да участва в "Мис Свят" заради правилата на конкурса, които категорично не разрешават участието на майки и омъжени жени, а всички претендентки подписват споразумение да не забременяват в период от една година. Скандалът е толкова голям в Украйна, че Вероника е дипломатично изгонена от страната си. Отказани са й всякакви ангажименти и възможности за работа.

"Тогава не мислех за последици. Исках да участвам и това е. Нямах работа и доходи. Вярвах, че ако участвам, могат да ме забележат и да получа предложение за работа като модел", признава украинката след конкурса.

След като емигрира в Лондон, Вероника не само не се отказва от модата, но започва война с организаторите на "Мис Свят". Преди седмица тя заведе съдебен иск срещу конкурса. Обвиненията й са в дискриминация и нарушаване на човешките права заради това, че майки не могат да се борят за признанието най-красива жена на света. Привлича на своя страна водещи адвокати. Единият от които е Рави Наик, спечелил приз за най-изявен адвокат, защитник на човешките права, през 2018 година.

Според някои медии на Острова и в Украйна

това е излишно вдигане на повече шум

с цел красавицата Вероника да се изкара жертва, а не момиче, което се е опитало да успее в живота с куп лъжи. За други Вероника наистина е посланик на промени. Те вярват, че тя може да обнови правилата на конкурс като "Мис Свят", които не са докосвани от много години.

Една от най-коментираните жени в Англия през последните дни направи и ексклузивен коментар пред “168 часа” за своите каузи и вижданията си за бъдещето на подобен род надпревари за женска красота.

"За мен е важно да достигна до голям брой хора, защото само така могат да се осъществят промените, за които се боря - разказа тя пред вестника. - Аз не искам да ми бъде върната титлата "Мис Украйна" или да се боря за "Мис Свят". Правя го, за да дам отзвук на проблеми и факти, които сякаш не се коментират. Има забрани майки да не участват в конкурси за красота, а същевременно в световен план продължава да се налага моделът за болезнено слаби момичета, които печелят конкурси, и участието на все повече с пластични операции."

Неочаквано и за самата нея среща подкрепа в лицето на победителката в другия голям световен конкурс за красота "Мис Вселена" - 26-годишната Зозибини Тунзи от Южна Африка.

"Аз съм израснала в свят, в който жена с моя тип кожа и моя тип коса никога не е смятана за красива." Това са първите думи на чернокожото момиче с много къса коса, след като слага короната на главата си преди броени дни. За цялата история на “Мис Вселена” нейната титла наистина е революция. Още в далечната 1935 година президентът на модния форум Леонора Слаутър написва легендарното правило "Номер 7". То гласи, че всички кандидатки трябва да са в добро здраве и от бяла раса. С появата на движенията за граждански права през 50-те години в САЩ това изискване е премахнато и тъмнокожите жени могат да участват в конкурса за красота, но не и да го печелят. Едва миналата година

бе направен пробив

в тази посока, след като Дий-Ан Кентиш-Роджърс влезе в историята на престижния конкурс за красота и бе избрана за Мис Вселена Великобритания.

"Двата най-престижни световни конкурса за красота са мечта за много момичета по света. Радвам се на победата на Тунзи. Щом чернокожо момиче може да е Мис Вселена, защото не и майки да имат право на участие в подобен род състезания. За мен това е много по-правилно и редно от ситуацията на тези състезания в момента. Има дискриминациони правила, а междувременно за момичета, които имат пластични интервенции по себе си, няма ограничения", коментира Вероника темата, която засяга и родните претендентки за красота, които през последните години видимо прибягват да разкрасителни процедури. Според нея правилата, които разрешават участие на момичета с операции,

правят едно състезание нечестно

“В правилата на конкурсите е написано, че могат да подобрят своя външен вид - прави препратка между спорта и красотата Вероника. - Но никъде не е записано къде е границата. Пластичните операции в конкурсите за красота са нещо като допинга в спорта. Дават преднина на едни спрямо други. Щом допингът е забранен, логично следва въпросът защо позволяваме пластични операции. Същевременно във всички спортни дисциплини има състезателки, които са майки и това е съвсем естествено.”

“Не съм запозната с вашите конкурси за красота, но моите наблюдения са, че по цял свят има тенденция за момичета с корекции. Най-често операциите са на носа.

За момичета със силикон в устните

не съм чувала”,

отговаря Вероника на въпрос дали е практика момичета със силикон в гърдите и устните да се явяват на подобни състезания, след като Мис България стана Радинела Чаушева, която не крие своите корекции.”

Дидусенко е решена да продължи борбата си. Определя я за лична мисия и вярва, че ще намери много свои поддръжници жени в целия свят.

Вероника Дидусенко
Вероника Дидусенко