Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Канг Кьонг-хуа и Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР
Канг Кьонг-хуа и Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с външния министър на Република Корея Канг Кьонг-хуа в Мадрид в рамките на 14-ата среща на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа“(АСЕМ), съобщиха от пресцентъра на МВнР.

“България приема Република Корея за приоритетен партньор в региона на Азия и желае да развива активни политически и икономически отношения. Нашата първа двустранна среща днес е отлична възможност да обмислим как да надградим резултатите от визитата на нашия премиер Бойко Борисов в Сеул през септември тази година”, каза вицепремиерът Захариева.

На фона на динамичния политически диалог между двете държави през последните години би трябвало да работим за задълбочаване на търговско-икономическите връзки и привличане на южнокорейски инвестиции в България, заяви още външният ни министър. Република Корея е 11-ата по големина икономика в света.

“Много съм радостна да се видим. Беше чест за нас да приемем премиера Борисов и да подпишем редица документи. Очакваме сега конкретен интерес към вашата страна да проявят нашите компании, които имаха шанса да се запознаят от първо лице с възможностите за инвестиции в България”, каза министър Канг Кьонг-хуа.

Захариева подкрепи усилията, които Република Корея полага за намиране на решение по дипломатически път на проблемите на Корейския полуостров.

Външният ни министър поднови поканата за посещение в България на президента Мун Дже-ин, отправена от предишния и от настоящия български президент и потвърдена от премиера Борисов при визитата му в Сеул. Корейски президент никога не е посещавал България. Негова визита би била знакова догодина, когато отбелязваме три десетилетия от установяването на дипломатически отношения.