Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проверка залови половината пловдивски школи, че лъжат при обучението на кандидати за книжка, 39 преписки в прокуратурата за нарушения

Драстични нарушения откри мащабната проверка на всичките 67 автошколи в Пловдив и региона. Тя започна през август и приключи наскоро. Повече от половината от автошколите в Пловдив са с нарушения при обучението на шофьорите, съобщи на дискусията “Карай умно, стигни жив” Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

В две от фирмите в Пловдив за обучение на водачи служители на Икономическа полиция, НАП и ДАИ са установили, че в присъствените списъци за лекции фигурират хора, които на конкретната дата са били извън страната. В единия случай ставало въпрос за 48-годишен, отбелязан, че е на обучение заедно с останалите кандидат-шофьори, а всъщност се намирал в чужбина. Въпросният мъж се водел в дневника на пловдивската автошкола “Милко 06”. Собственикът ѝ Милко Радифов призна пред “24 часа” за нарушението.

“Този човек си има книжка за категория В и се е записал при нас за кат. А - управление на мотор. За да придобие такава правоспособност, е достатъчно да покрие 20 часа практика. Мой е пропускът, че е вписан като присъстващ”, обясни той. И добави, че същият кандидат за книжка все още бил извън България.

Разследващите го чакали, за да го разпитат, затова и не били приключили преписката за “Милко 06”.

Радифов обаче отрече в школата му, която функционира от години, подобни случаи да са практика. В интернет страницата на центъра се посочва, че разполага с висококвалифицирани инструктори и обучава водачи за категориите А, В, С, С+Е и М.

Липсващи курсисти по време на теоретични занятия са открити и при проверката в друга автошкола в Пловдив. Там дори липсвали петима души - четири жени и мъж, всички от ромски произход. Оказало се, че и те са пресекли границата и се намират извън България.

“Част от кандидат-водачите не посещават лекциите, плащат си и ги вписват фиктивно в дневниците, а те се подготвят сами вкъщи. И това е порочна практика от години”, твърдят бивши инструктори. Присъствието на курсистите на теория е задължително. Броят на допустимите отсъствия се определя с наредба.

При акцията в автошколите в Пловдив временно е била спряна дейността на една от тях заради липса на касов апарат. Назначена ѝ е пълна данъчна ревизия. Нарушения са констатирани в още два учебни центъра - в Пловдив и Сопот, които не са разполагали с кабинети. Школа в Стамболийски пък е запечатана, тъй като нямала необходимото оборудване.

След акцията в автошколите служители на НАП и ДАИ са съставили 7 акта за административни пропуски. Икономическа полиция е изпратила 39 преписки в районната прокуратура.

“По тях ще се преценява дали има достатъчно данни за извършване на престъпление и образуване на досъдебни производства. Възможно е да се поиска допълнителна проверка или да се постанови отказ”, коментира районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Той поясни, че срокът за работата по преписките е 1 месец, но може да се удължи до три.

Шефът на пловдивската полиция комисар Йордан Рогачев, по чието нареждане бе извършена проверката на автошколите, подчерта, че наблюдението над дейността им ще продължи. По думите му целта е от учебните центрове да излизат подготвени шофьори, за да се гарантира безопасността на движението и да се ограничи пътният травматизъм. Пловдив и регионът са в челната класация по тежки катастрофи с жертви и пострадали. До 28 октомври в областта са станали 698 инцидента с 52 загинали. 906 души са били ранени.

Според пътни полицаи основната причина за големия брой пътни произшествия са висока скорост и отнемане на предимство. Преди дни в Пловдив бе назначен нов началник на КАТ - комисар Венелин Младенов, като мотивите за смяната на предшественика му Димитър Димитров бяха незадоволителни резултати в контрола по пътищата.