Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сана Марин на първия си Европейски съвет в Брюксел.
Сана Марин на първия си Европейски съвет в Брюксел.

34-годишната финландка Сана Марин имала тежко детство заради пиянството на баща си, родителите ѝ се разделили

Едва на 34 години, социалдемократката Сана Марин стана най-младият действащ премиер в света и най-младият, управлявал някога Финландия. Финансовата министърка в кабинета на Марин е дори още по-млада - на 32 години, а вътрешната министърка е връстничка на премиерката.

Само една от останалите четири дами - партийни лидери в петпартийната лявоцентристка управляваща коалиция във Финландия, е над 35-годишна. Избирането им е опит да се влее нова кръв в техните партии шест месеца след парламентарните избори в северната страна. В новото правителство ще има 12 жени и седем мъже министри. Това е най-големият брой жени в изпълнителната власт във Финландия, която първа в света през 1907 г. праща жена в парламента.

Изгряваща звезда на финландската политическа сцена, Сана Марин е родена на 16 ноември 1985 г. в Хелзинки в бедно семейство. Майка ѝ израства в сиропиталище. Детството на Сана преминава в Пиркала. Родителите ѝ се разделят, когато е много малка, заради проблемите с алкохола на баща ѝ. Семейството среща финансови трудности, тъй като майката я отглежда сама.

В блог Марин описва как на 15 години е започнала работа в пекарна и разнасяла списания, за да изкара джобни пари, докато учела в гимназията.

Признава, че е била

доста посредствена

ученичка

В интервю за сайта “Менайсет” през 2015 г. си спомня как са я тормозили, когато майка ѝ започнала връзка с лесбийка. Чувствала се “невидима”, защото не можела да говори открито за семейството си. По-късно казва за себе си, че е израсла в семейство на дъгата, съставено от две жени.

По думите ѝ обаче майка ѝ винаги я подкрепяла и я накарала да вярва, че може да постигне всичко, което иска. Тя е първият човек в рода, завършил гимназия и висше образование. През 2017 г. се дипломира в университета в Тампере със специалност публична администрация.

Сана Марин започва да се занимава с политика, когато е на 20 г., и две години по-късно вече е в надпреварата за място в градския съвет на Тампере, разположен северно от столицата Хелзинки. Не е избрана, но след пет години не само спечелва място, а и оглавява съвета. Тогава е на 27 г.

Бързо се издига в редиците на социалдемократите, основната лявоцентристка партия на Финландия, и става депутат през 2015 г. Принадлежи към лявото крило на партията и е силен застъпник на финландската социална система. Освен това има и амбициозна програма за борба с климатичните промени.

Политическата журналистка Кристина Толки, която следи кариерата на младата лидерка, твърди, че нейното израстване към върха било почти неизбежно. “Да се прави политика, започна да става по-трудно - казва Толки. - Нуждаем се от млади хора, които да ѝ се посвещават 24 часа дневно 7 дни в седмицата, нови лица, готови винаги да действат, а не да говорят глупости.”

Към това в анализ британският в. “Гардиан” добавя, че политиците от

поколението на

родените след 1980 г.

са призвани да

променят света

Финландската премиерка с 3 от министърките си: на образованието (крайната вляво)  - на 32 г., на финансите - на 32 г., и на вътрешните работи - на 34 г. (вдясно).
Финландската премиерка с 3 от министърките си: на образованието (крайната вляво) - на 32 г., на финансите - на 32 г., и на вътрешните работи - на 34 г. (вдясно).

Като депутат Сана Марин бързо привлича вниманието на партийния лидер Анти Рине, става негов заместник и фаворит. Миналата зима Рине се разболява от пневмония и не може да работи, тъй като е диагностициран по-късно с коронарна тромбоза. Точно тогава партията му се готви за предизборна кампания. Марин е още в първия си мандат на депутат, но за нея това се оказва шанс да блесне. Няколко месеца по-късно Рине се връща след отпуска по болест, за да поведе партията към победа. Той става премиер на 6 юни 2019 г.

В новото правителство Сана Марин поема поста министър на транспорта и комуникациите. Спорове за реакцията на премиера спрямо стачката на пощенските работници обаче довеждат до оставката му в началото на декември, само няколко месеца след встъпването му в длъжност.

Миналата неделя Марин спечели партийното гласуване, за да го замени. Тя и съпругът ѝ Маркус Раикьонен

са родители на

момиченце на 22

месеца, което

се казва Ема

Финландката говори английски и шведски.

Новоизбраната лидерка не харесва въпросите за възрастта си и способността си да ръководи. “Никога не мисля за възрастта или пола си. Мисля за причините, поради които влязох в политиката, и за нещата, заради които спечелихме доверието на електората”, каза тя след избирането си за премиер. Преди нея най-младият действащ премиер в света беше украинецът Олексий Гонарчук, който е на 35 години. Австриецът Себастиан Курц пък стана канцлер на 31 години и в момента преговаря за формиране на нова коалиция, която на 33 години скоро отново ще го върне на власт.

Красивата финландка встъпва в длъжност на фона на очаквани стачки и намаляване на производителността на някои от най-големите финландски компании. В същото време подкрепата за популистката партия “Истински финландци” се увеличава до почти 25%, докато социалдемократите и най-големият им коалиционен партньор - Финландски център, са в отстъпление.

Сана Марин е третата жена - премиер на Финландия. Първата - Анели Ятенмаки, остава на поста едва малко над 2 месеца през 2003 г., а втората - Мари Кивиниеми, управлява една година през 2010-2011 г. Повечето финландци обаче се надяват новата им 34-годишна премиерка да успее да изкара докрай започнатия преди 6 месеца мандат на сегашната коалиция.