Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Важно е в какво време управляваш. Има време, което те кара да бъдеш не просто политик, а държавник", каза в студиото на "Панорама" по БНТ Петър Стоянов, президент на Република България (1997 - 2002 г.).

"Има време, когато можеш да вземеш поредица от грешни решения, в които могат да ти провалят донякъде политическата кариера и това да не е фатално нито за твоята държава, още по-малко за твоята партия. Има време, когато ако вземеш грешно решение, е фатално и за теб, може да се окаже понякога и фатално за Европа", добави той.

Петър Стоянов коментира лидерската криза в Европа с думите: "За да станеш лидер беше достатъчно да пишеш. Днес няма значение колко интелигентен си, а колко добри са твоите пиари. Един ден нас ще ни управляват блестящи актьори, но не и блестящи интелектуалци".

"Много постигнахме от 1989 г. насам. Всичко се промени и то за добро. Независимо от подмятанията колко хубаво се е живеело по времето на комунизма", каза още той.

"Смятам, че се отървахме от живота в лъжата, а това е невероятно много. Стандартът на живот е в пряка зависимост от зачитането на законите, борбата с корупцията, защото това са все неща, които деморализиат цяла една нация. Така че думата преход за мен съвършено незаслужено е станала мръсна дума. Младите напускат България и отиват в Европа - Париж, Берлин, Лондон, Амстердам, но те не напускат заради нас, първото поколение демократични политици, а защото не въведохме европейските ценности с достатъчна твърдост и те сега заминават за Западна Европа в търсене на повече справедливост и по-малко корупция'', обясни още Стоянов.

,Хората, които обитаваме Европа, се страхуваме да не бъдем заслепени от безсмъртието на европейската цивилизация, мислейки си, че никога няма да я застигне съдбата на Спарта или Рим. Проблемът е, че не се мисли за Европа от цивилизационна гледна точка, а силата на Европа лежи на два стълба и това са плурализмът и критическото мислене'', допълни още бившият ни държавен глава.