Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

В дипломатическа изолация е изпаднала Турция след меморандума, който тя подписа с Либия за разграничаване на морските пространства, пише ежедневникът "Филелефтерос". Вестникът съобщава, че на вчерашната си среща Европейският съвет е осъдил Турция и е подкрепил напълно гръцката позиция. От своя страна лидерът на Европейската народна партия Доналд Туск е подчертал пред гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че турските действия са незаконни и провокативни. Мицотакис коментира, че Европа издига дипломатическа стена пред турските провокации. Същевременно американският посланик в Атина Джефри Пайът изрази позицията на САЩ, че островите имат континентален шелф, също както континенталните маси, с което подкрепи гръцката позиция, предаде БТА.

В коментар, публикуван в "Катимерини", политическият анализатор Никос Констандарас пише, че докато турските издания коментират, че Гърция реагира пресилено на меморандума с Либия и гледат на документа просто като инструмент за укрепване на влиянието на Турция и засилване на преговорната й позиция, за гърците споразумението е засегнало жизненоважни интереси, обединило ги е и ги е мотивирало да потърсят широка дипломатическа подкрепа за страната си.

Според анализа турският президент избра този момент да подпише споразумението с Либия, за да използва объркването във Вашингтон по отношение на политиката спрямо Анкара, докато турската позиция е по-силна след нахлуването в Сирия и заплахата за "изпращане" на бежанци към Европа. В същото време Европейският съюз, с нова Комисия, изглеждаше нерешителен и разделен, докато Ердоган изнудваше НАТО и отказваше да се съгласи с плановете за подкрепа на балтийските страни и Полша, ако Алиансът не се съгласи да обяви кюрдските бойци в Сирия за терористи. Освен това правителството в Триполи зависи изцяло от турската подкрепа, докато противниците му, които контролират по-голямата част от страната и парламента, са подкрепени от Египет, Русия и други сили. Така че Ердоган може да е планирал да изненада Гърция, да създаде свършен факт, да осуети плановете за газопровод от Източното Средиземноморие до Крит, да подплаши инвеститорите от морето южно от Кипър и да укрепи авторитета на Турция. Възможно е обаче резултатът да се окаже друг: да си проличат границите на турското влияние. На срещата на върха на НАТО Ердоган вече се провали във всичките си амбиции. Освен това вчера американският Сенат призна арменския геноцид (дори Ердоган да е вярвал, че приятелят му Тръмп ще предотврати това). Предстоят санкции от САЩ за купуването на руските ракети С-400 и за нахлуването в Сирия. Като припомня и осъждането на турския меморандум с Триполи от ЕС, авторът заключава, че Гърция не е толкова сама, колкото турците и самите гърци мислят.

"Ефимерида тон синдактон" също пише за "пълна солидарност" с Гърция и Кипър от Европейския съвет. Вестникът съобщава и за вчерашното посещение на председателя на либийския парламент Агила Салех в Атина, където той определи меморандума между Анкара и Триполи като незаконен.