Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Джонсън гласува с кучето си.
Борис Джонсън гласува с кучето си.

Играта на Борис Джонсън с избори за Брекзит му се отплати зрелищно и британският премиер е на път да спечели голяма победа, съобщи „Файненшъл таймс”.

Екзитпол след затварянето на урните в полунощ българско време показва смазващо мнозинство за консерваторите от 86 места – най-голямата партийна победа за торите от над 30 години.

Джонсън заложи премиерството си с първите избори през декември от един век във Великобритания и гласоподавателите масово са го подкрепили, както и лозунга на кампанията му: „Да осъществим Брекзит”.

Предварителните резултати показват, че Консервативната партия печели 368 места – 50 повече отколкото спечели Тереза Мей през 2017 г.

Лейбъристите пък получават най-лошия си резултат от войната насам – вземат само 191 места, със 71 по-малко от досега.

Предварителните резултати са удар по партиите, които искаха да спрат развода с ЕС. Либерал-демократите получават само 13 места.

Партията „Брекзит” на Найджъл Фараж не печели нито едно място, съобщи Би Би Си.

Другият голям победител е шотландската лидерка Никола Стърджън. Партията й получава 55 от 59-те места северно от границата с Англия. Това очертава бъдещ конституционален сблъсък с Борис Джонсън, който отказва да свика втори референдум за Брекзит.

Окончателните резултати от изборите се очакват в петък по обяд.