Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Окръжен съд – Русе отменил наложеното от Районните магистрати наказание пробация на 33-годишния многократно осъждан крадец – рецидивист А. Р. и му наложил лишаване от свобода за срок от пет месеца при първоначален общ режим. Случаят датира от 8 юли 2018 г., когато подсъдимият прибрал в раницата си различни стоки от магазин „Пацони“ на обща стойност 240,90 лв., минавайки през касите, без да ги заплати.

Първоинстанционният съд е приел, че по делото са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства - самопризнание, проява на критично отношение, полагане на труд, провеждане на лечение за наркотична зависимост, поради което му е наложил наказание пробация.

Прокурорът протестирал това наказание като занижено и явно несправедливо. След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд приема доводите на прокуратурата за основателни, отчитайки 14-те предходни осъждания за различния престъпления. Според окръжните магистрати, налаганите наказания, включително и престоя в затвора, не са мотивирали подсъдимия към спазването на законите, а районният съд е следвало да отчете освен това и големия брой отнети вещи и проявената комбинативност и упоритост.

„Що се отнася до лечението на наркотична зависимост, ноторно известно е, че такова е възможно и обективно се прилага и в затвора.“ – се посочва в заключителните мотиви на въззивните съдии. Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.