Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Муса Ахмед Снимка: Архив
Ахмед Муса Ахмед Снимка: Архив

Преди броени минути Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите по мегапроцеса срещу 14-те обвиняеми за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляне на ислямска война.

Шроцесът започна преди близо 4 години в началото на 2016 г.

Най-тежката присъда е за смятатания за ръководител на групата за ислямисти - имана от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, който получи присъда от 7 години и 6 месеца затвор. Освен това той трябва да заплати и глоба в полза на държавата от 9500 лв.

Неговите подвижници Ангел Симов от Пазарджик, Стефан Александров също от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха присъди от 2 години до 3 години и 6 месеца затвор ефективно. Единствената жена сред обвиняемите - Александрина Иванова от смолянското село Старцево, получи единствената условна присъда от 2 години и 6 месеца, с изпитателен срок за 4 години и половина.

Освен това всеки един от обвиняемите трябва да заплати по 2800 лв. за експертизи и разходи в полза на съда и прокуратурата.

Присъдите могат да се обжалват пред Апелативния съд в Пловдив, определи съдия Кристина Пунтева.