Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЕЗ НАДЕЖДА: Ангел Славов не може да се примири със скромните наказания на момчетата, отнели живота на сина му.
БЕЗ НАДЕЖДА: Ангел Славов не може да се примири със скромните наказания на момчетата, отнели живота на сина му.

 

"Тичах след колата, но го грабнаха. Момчето ми се дърпаше. Натовариха го в багажника на ладата и дадоха газ.


Готов бях под гумите да се просна, но не можах да ги настигна. Гледах ги как се отдалечават с колата и нищо не можех да направя. Любчо беше станал свидетел кои обират местния магазин.


Страх ги беше, че няма да си мълчи. И го убиха. Убиха Любчо. Не можах да го спася", плаче Ангел Славов, който е баща на убития 17-годишен Любомир Славов. Той се грижи сам за сина си и двете си дъщери.


На 19 септември 2009 година четирима роми - Илиян Добринов, Орлин Серафимов, Стефан Николаев и Добрин Иванов, пребиват


до смърт


Любомир Славов. По тялото му са открити множествени следи от свирепата борба. Година и половина след жестокото престъпление двама от първоначално задържаните четирима се разхождат


безнаказано на свобода


Третият е осъден на седемнадесет години, а другият на четири години затвор, но обжалват. Бащата на убития Любомир вече не вярва, че има закони, съдилища и възмездие.
След като седмици наред новини за брутални убийства във Врачанско и околията разтърсват държавата, "168 часа" се зае със забравените вече престъпления от района и техните извършители. Жестокото убийство в село Михайлово на Красимира Градинарска, която умира в


нечовешки мъки


давена и душена с ръце, не е изобщо прецедент по свирепост. Кървавите посегателства имат корени и те се наричат безнаказаност. Семействата на жертвите са сами в трагедиите си и в търсенето на справедливост. Убийците на близките им живеят на свобода. Докато делата се точат, те се завръщат по родните места. Вместо те да понасят наказание, наказани са всички останали, които са принудени да не излизат по тъмно, да заграждат с телени мрежи домовете си. По селата се молят домашните кучета да спрат набезите на крадците и на убийците. "Погубиха момчето ми. Отнеха му живота, половината ги оправдаха, на останалите дадоха малки присъди. Оставиха на свобода Добрин


който е подбудителят


на смъртоносния побой. Какви са тези закони, защо ги пуснаха, защо им дадоха толкова малки присъди. Синът ми го няма, а те ще излязат след няколко години", задавя се бащата на убития Любомир Славов. По време на отвличането на непълнолетното момче има


хиляди свидетели


Нападателите го замъкват в колата посред бял ден, в центъра на монтанското село Горно Церовене. Смилат го от бой за минути и наказание за тях няма.
Подобно на него възмездие до ден днешен чака и синът на убитата по особено жесток начин Гинка Стойкова. "Убийцата на майка ми в момента живее на свобода, в Испания, има съпруг, създаде семейство, прибра при себе си всичките си роднини от България. За това, че отне живота на мама, не е лежала и ден в затвора", просълзява се Емил Цонков.
Животът му се преобръща на 15 август 2000 година. Тогава работи в Гърция. Обаждат му се роднини, защото гостилницата във врачанското село Лиляче не е отворила врати, а е станало обяд. За ресторантчето се грижи майка му Гинка Стойкова и от години


спазва изрядно


графика за отваряне. Емил започва притеснено да звъни на домашния телефон, но така и не успява да чуе гласа на майка си.


През това време безжизненият є труп лежи обезобразен на пода в ресторанта. Преди смъртта си Гинка Стойкова е замерена с паве, намушкана многократно с нож в тялото и в главата. Жената издъхва в болезнена агония. Едното є око е извадено. Шията є е почти прерязана. Убийството е планирано дни наред, извършено е хладнокръвно и прецизно. Извършителката се казва Таня Димитрова. Младото момиче


години наред


работи в ресторанта при Гинка. В горещия 14 август тя си взема чисти дрехи за преобличане. Дочаква търпеливо края на смяната и с нищо не издава кървавите си планове. Спотаява се, причаква възрастната жена и я напада. Открадва целия оборот от 300 лева, както и няколко бижута. Старателно почиства всички следи, с маркуч облива местопрестъплението. Заличава уликите. Преоблича се, заключва старателно и изхвърля ключовете на ресторанта по пътя си към вкъщи. "Таня дойде на погребението на майка ми. Какви очи е имала да дойде и съболезнования да изказва, не знам", обяснява синът на Гинка. По това време криминалистите


работят усилено


по няколко версии. Един от основните свидетели е Таня. Тя разказва на униформените за двама съмнителни непознати, чакащи пред заведението същата вечер. В същия ден, в който дава показания, сайвантът до родната є къща е запален. Таня вика полиция. Обяснява, че същите мъже се опитват да я сплашат.
"Тя сама беше запалила постройката, това се установи по време на разследването. Нарочно даваше грешни следи на полицаите", обяснява Емил Цонков. Въпреки опитите си да заблуди следствието, Таня не успява. Явява се за разпит в дълга блуза с ръкави. Навън е неумолима августовска жега. Дългият плат трябва да


прикрие следите


от борба. Несъответствия в показанията излизат наяве. Експертизата е категорична - Таня е извършила кървавото престъпление.


"Явно са є трябвали пари, за да замине за Испания, затова планира убийството. Срещу Таня бяхме събрали улики, всичко. Плати огромна сума на адвокатите си, изкараха я невменяема. Нима невменяем човек може да си прикрие следите по такъв начин, да

заблуждава полицията


и дни наред да дава фалшиви следи. Пуснаха я под домашен арест, докато вървеше делото. По това време лично аз веднъж съм я засичал във Враца да се разхожда на свобода. Подадох жалба, описах ситуацията. Докато системата се размърда, тя си събра багажа и безпроблемно се пресели в Испания. Безпроблемно, защото дори паспорта є не бяха запорирали. Оттогава до ден днешен водя борба за екстрадирането є тук, но без резултат", обяснява Емил.


Веднага след ареста на Таня Димитрова е направена комплексна психична и съдебномедицинска експертиза в клиниката по


съдебна психиатрия


и съдебна психология. Заключението на специалистите е, че Таня е с нормален интелект и не страда от психични заболявания. По време на инкриминираното деяние е била в състояние да осмисля и ръководи постъпките си. "Не минава и ден, в който не съжалявам, че не взех възмездието в свои ръце. Можех да платя на хора. Но

не искам кръвнина


а справедливост. Затова реших да се уповавам на съдебната система, но сгреших. Повече от десет години минаха от убийството, възмездие няма", продължава Емил Цонков.


Освен факта, че престъпниците необезпокоявано се разхождат на свобода, за свирепите злодеяния огромен "принос" има и фактът, че в селата липсва местен полицай. Униформените идват, изпълняват задълженията си в установеното работно време и пътуват обратно. В малките часове на нощта не съществува власт, която да се намеси в извършващите се престъпления.


"Криминалните контингенти "подушват" малките населени места без полицаи. Умишлено се нанасят там, върлуват,


вършат кражби


и грабежи и се чувстват безнаказани", обяснява кметът на врачанското село Септемврийци Димитър Бонев. По думите му до кървавите убийства се стига след поредици от нагли кражби, разминали се без наказание.


"Отиват в някой двор, открадват кокошките. После отиват отново, кокошки няма, открадват медни котли, дърва, керемиди, желязо. Дни след това се връщат отново. По двора нищо за кражби не е останало. Вече влизат в къщите, тършуват за пари и скъпоценности. Всеки път стават все по-нагли, а възрастните хора, вече нямат какво да им дадат. Така се стига до бруталности", продължава кметът на Септемврийци.
"С вързани ръце сме. У нас за престъпниците и за убийците


възмездие няма


Цялото село направи подписка Таня да бъде съдена. Хората се бяха вдигнали на бунт, искаха справедливост, искаха съд и затвор. Това не се случи", обяснява кметът на Лиляче Светослав Цветков.

 

 

Двама съучастници в смъртта на Красимира

ДВАМАТА 16-годишни момчета, които причиниха по особено жесток начин смъртта на Красимира Градинарска, са имали съучастници, разкрива пред "168 часа" служител, пожелал анонимност.


По думите му полицаите дни наред са гонили фалшиви следи, давани нарочно от роднина на Цветелин Николов и Милен Макавеев. Жената още в първите часове след изчезването на Красимира разказва на полицаите, че черен джип причаква в близост на местопрестъплението Красимира. Обяснява, че Красимира е натикана в джипа и той отпрашва в неизвестна посока.


Тъкмо от нейните показания се получават тиражираните в медии версии, че група, близка до "Наглите", е отговорна за отвличане на магазинерката от село Михайлово.
Другият съучастник е бащата на Милен. Той е човекът, продал част от накитите на Красимира в Монтана.


"Все още се работи по случая, разследването тече с пълна сила и не мога да коментирам кой започва да продава бижутата на Красимира Градинарска. Ще навлезем твърде сериозно в работата от разследването", обяснява пред "168 часа" Камелия Трифонова, говорител на държавното обвинение Враца. "По този случай полицията работеше по много следи, разпита много свидетели. Някой от тях са давали само устни показания, разпитани са страшно много хора. По моя информация версията за отвличането беше изцяло фабрикувана от медиите и от местни слухове", обяснява пред "168 часа" Красимир Василев, говорител на Областната дирекция на МВР Враца.

 

Освободени за заколение и гавра

 

Учителката Надка Антонова е убита по особено жесток начин в родната си къща в село Литаково на 14 септември 2009 година.
Убиецът Валери Костов хваща дръжка от брадва, удря учителката в главата и тя пада на земята.
"Докато все още жената е жива, но неспособна да се съпротивлява, Валери вика при себе си двамата си съучастници - Асен Мирчев и Даниел Маринов. Валери се нахвърля върху Надка със стотици юмруци, след което тримата я изнасилват", обяснява детайли от зверското престъпление кметът на Литаково Даниел Дилов.
Пребиват до смърт Надка, отделят главата є от тялото, съсичат трупа. Преди да избягат, претърсват къщата и открадват 100 лева. Задържани са броени часове след убийството. Авторите на тежкото криминално деяние са известни на полицията - Валери Костов за грабеж, а Асен Мирчев за кражба.
Криминалистите бързо установяват хронологията на случилото се в деня на убийството. Докато тримата роми вървели по улицата, видели жената, която си работела в градината. Валери веднага разпознава бившата си преподавателка. Преди да се пенсионира, Надка преподава в съседното село Радотина, където ученик є е бъдещият є убиец. Валери влязъл в двора и є предложил, ако има някаква работа за тях, да я свършат, а тя да им плати. Стопанката отговорила, че засега няма нужда, а няма и пари. Валери продължил да упорства, станал агресивен и я заплашил с побой. Хваща брадва и извършва бруталното посегателство.
Година и половина след жестокото престъпление двама от участниците в жестокото посегателство - Асен Мирчев и Даниел Маринов, са освободени от ареста. Постоянното задържане е потвърдено само за 32-годишния Валери Костов.

 

Родният Северозапад най-беден в ЕС

 

ДОКАТО в момента Северозападна България нашумя със свирепи убийства, през годините районът се е обособил като един от най-бедните в Европейския съюз.
Докладът на европейската статистическа служба Евростат показва, че 20-те най-бедни области в ЕС са в България, Румъния, Полша и Унгария.
Изследването отчита, че в Северозападна България БВП е едва 26% от средното за ЕС, или 6400 евро. Това отрежда на Северозападна България първото място за най-бедната област в целия Европейски съюз, сочи международното изследване, цитирано от Ройтерс.
Най-богатата област в съюза е Вътрешен Лондон, която е повече от седем пъти по-богата от северозападната част на нашата страна.
Люксембург е вторият най-богат район в ЕС, следван от Брюксел и Хамбург.
Чешката столица Прага е на четвърто място, като тя е единствената централноевропейска област в Топ 20.

 

Според официален доклад на главния прокурор Борис Велчев за първото полугодие на 2010:

40 442 дела са спрени, защото МВР не е разкрило извършителя
5192 споразумения е сключила прокуратурата
22 740 души са с влязла в сила присъда
4627 разследвания от обществен интерес са започнали
58% от престъпленията са кражби и грабежи
Така общо с годините в държавата са се натрупали 652 332 престъпления, които не могат да бъдат наказани, тъй като МВР не е разкрило кой ги е извършил.

 

Сатанистът от Враца рисувал икони

СЕРИЙНИЯТ убиец Михаил Лещарски, който е заподозрян за жестоките убийства на трима души, е бил измъчван от баща си като дете, обяснява психологът Светльо Петков.
Михаил е арестуван на 22 февруари в пещера край Враца, в която живеел през последните две години. По тялото на едната от предполагаемите му жертви са открити порезни рани под формата на кръст, както и обезобразяване по тялото. Убиецът отрязал лявата гърда на жертвата си и със сатър изрязал кръст върху челото є. При огледа на местопрестъплението е намерена книжка на религиозна тематика.


Преди да извърши свирепите убийства, самият Михаил е бил насилван в продължение на години. Бил е връзван от баща си като дете с вериги за най-малките провинения. От това време Лещарски има и присъда за изнасилване на майка си. Самият Михаил отрича наистина да го е извършил. Това обяснява психологът, работил с Михаил Лещарски.
По професия серийният килър е бил добър художник и е рисувал икони, разказва криминалният психолог. След като прекарва 26 години в затвора заради кражби, мъжът излиза на свобода и започва да обикаля в лозята около Враца и Мездра.

 

 14 екзекуции на подземни босове ще се разследват наново

СТОЛИЧНАТА полиция разследва отново 14 поръчкови убийства, извършени през последните 10 г., каза в интервю директорът на СДВР Валери Йорданов.
След като прегледали всички т.нар. студени досиета, криминалистите подбрали 14 екзекуции на подземни босове и бизнесмени, за които имало постъпили нови обстоятелства в течение на времето. За две от мокрите поръчки се проверява дали не са дело на групата на Йоско Безденски - Килърите 2.
Полицаите са влезли в дирите и на банда, която е заподозряна за обира в трезора на ДСК в края на 2010 г. Йорданов съобщи още, че по данни на потърпевшите бандитите са задигнали над 4 млн. лв. Търсили предимно пари, не са взели много злато.

 

МВР издирва грабител-рецидивист

СТОЛИЧНИТЕ криминалисти издирват 40-годишния Марин Янков Здравков. По данни на полицията той е осъждан многократно и регистриран за извършени множество домови кражби на територията на столицата.
Независимо от предприетите оперативно-издирвателни действия до този момент следите на Здравков се губят.
СДВР умолява гражданите, които имат допълнителна информация за издирвания, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 166, 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Мошеничка задига 10 000 с чужди документи

20-ГОДИШНА столичанка, теглила кредити с фалшиви и чужди лични документи, е задържана от криминалисти, съобщи МВР.
Известните до момента случаи за нейни измами са на стойност около 10 000 лева. Престъпленията на младата крадла започват да се разплитат преди седмица.
Потърпевша с изненада узнала, че на нейно име има сключени договори за кредити към различни институции. Тя се обърнала за помощ към полицията и обяснила, че само за ден от различни места и за нейна сметка били закупени газово-инжекционна система за автомобил на стойност 2500 лева, телевизор за 1799 лева, преносим компютър и маша за коса.
Три дни по-късно криминалисти на столичното Седмо РПУ намерили следите на М.П. Тя е известна на полицията с кражби и хулигански прояви. Измамницата е задържана в дома є в кв. "Дианабад".
Дамата е пазарувала и за сметка на друга жена, чиято лична карта била откраднала по-рано. Крадлата специално издирва момичето и открадва тъкмо нейната лична карта, защото двете имат физическа прилика. М.П. взема заем и придобива два лаптопа, навигационна система, телевизор. По-късно тя продава тези вещи. На ловката мошеничка е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 800 лева.

ПРАВОСЪДИЕ: Убийците на Любомир Ангелов в съдебната зала.
ПРАВОСЪДИЕ: Убийците на Любомир Ангелов в съдебната зала.
ВЕЧНО МЪЛЧАНИЕ: 17-годишният Любомир Славов е смазан до смърт от бой, за да не издаде ограбилите местния магазин.
ВЕЧНО МЪЛЧАНИЕ: 17-годишният Любомир Славов е смазан до смърт от бой, за да не издаде ограбилите местния магазин.
БЕЗВЪЗВРАТНО: Гинка Стойкова давала години наред работа на бъдещата си убийца.
БЕЗВЪЗВРАТНО: Гинка Стойкова давала години наред работа на бъдещата си убийца.
КАТО ПТИЧКА: Таня Димитрова не е излежала и ден в затвора.
КАТО ПТИЧКА: Таня Димитрова не е излежала и ден в затвора.
Красимира Градинарска
Красимира Градинарска
Борис Велчев
Борис Велчев
Валери Йорданов
Валери Йорданов
Марин Здравков
Марин Здравков
Надка Антонова
Надка Антонова