Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няколко тежки прострелвания в крака свалиха социалния министър Бисер Петков - този път без право на връщане.

Първият е абсурдът с пенсионните фондове и разкритието на "24 часа", че две пенсии ще са по-малко от една. Ударът показа такава липса на контрол в цялата система, че изобщо не е ясно как тази

грешка

ще бъде поправена от новия министър.

Вторият според премиера Бойко Борисов е, че не е стартирал важни реформи. Петков така и не успя да промени системата с фалшивите ТЕЛК-ове и скока на болничните около празничните дни. Там очевидно ще са необходими сериозни промени.

За третия фал загатна вицепремиерът Томислав Дончев. А той е, че Петков е бил лош политически говорител, "допуснал масовата психоза", че децата на българите ще бъдат отнемани. Проучване на "168 часа" показва, че там има много неизяснени моменти, които повдигат въпроса дали не става дума за обикновено лобиране, което ще осигури част от 290-те млн. лв., предвидени за 2020 г. за фирми и фондации -

частни доставчици

на социални услуги? Дребен щрих към това е разкритието на бившия здравен министър Петър Москов, който тези дни бе запитан защо все още нямаме национална педиатрична болница.

Той бе категоричен, че е договорил по линия на Норвежкия финансов механизъм безвъзмездна помощ от 40 млн. лв. Впоследствие е отстранен от поста, а служебният кабинет прекратява проекта. В суматохата е решено 40-те милиона вместо за детска болница да бъдат пренасочени за различни проекти, единият от които е изготвянето на скандалната Стратегия за закрила на детето.

"Щом са избрали да нямаме национална детска болница, а да хранят НПО-та, които след това да ги хвалят, резултатите са такива", обобщи Москов. От думите му става ясно, че част от 40-те млн. лв., дошли по линия на Норвежкия финансов механизъм, са отишли във фондации, създали стратегията, която буквално взриви обществото. Премиерът бе принуден да я оттегли, но подчинените на Бисер Петков успяха да вкарат най-скандалните моменти от нея в Закона за социалните услуги, които влизат в сила от 1 януари 2020 г. В момента именно срещу него протестират всички родителски организации, чиито членове надхвърлят 250 хил. души, Българската православна църква,

КТ "Подкрепа", Съюзът на евангелските съборни църкви и др. С протести почти всяка събота те настояват за отлагане и промяна на текстовете.

Четвъртият фатален гаф е, че министър Петков не проследи какво става, след като държавата изведе децата от институциите. Трябваше едно разследване на Би Би Си да ни покаже ужасяващата истина, че децата с увреждания просто са настанени в нови сгради, но животът им там с нищо не е станал по-добър от този в държавните домове. Още когато те бяха изведени от институциите, лекари и медицински сестри предупредиха, че тези деца са обречени, защото в къщичките, пръснати из страната, няма да има квалифициран персонал, който денонощно да се грижи за тях. Тоест

дадени са милиони,

голяма част от които са потънали в различни фондации и фирми, а държавата и социалните едва сега разбират какво става. По-интересният въпрос обаче е, след като фондациите са направили такъв колосален гаф и години наред облъчваха обществото, че тази реформа е необходима, каква отговорност ще носят сега? И трябва ли да им се гласуват още по-големи отговорности със Закона за социалните услуги?

От тази гледна точка дали премиерът е свалил Петков заради липса на реформи, или заради останалите пробойни, вече няма никакво значение. Важното е новият министър да не допуска старите грешки.