Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече четвърти месец филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови на поста му фелдшер бащата на децата чудо Хасан и Ибрахим. В момента те се обучават като младши студенти във Висшата музикална академия "Ханс Айслер" в Берлин, но всеки момент може да прекъснат следването си, тъй като баща им Денис Игнатов вече четвърти месец

стои без работа

В такава критична ситуация мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса в академията и хонорарите на световноизвестни професори, които подготвят момчетата за участието им в престижния международен конкурс за пианисти "Фредерик Шопен" във Варшава тази година.

"Заминах в Германия с Хасан и Ибрахим, за да ги подкрепя - сподели пред "168 часа" бащата Денис Игнатов. - Със съпругата ми преценихме, че единствено в чужбина могат да развиват таланта си, който им е дал Господ. Съжалявам, че го казвам, но

в България те не видяха развитие,

тъй като ги следваше само злоба и завист. Въпреки негативите амбицията ни е да продължим да представяме страната на високо световно ниво, както винаги сме го правили. Това бе целта и затова рискувахме."

Майката и бащата напускат страната в името на децата си за една година. Решават да се върнат, когато близнаците вече започнали да се справят сами с ежедневието в Германия.

В България обаче ги очакват неприятни изненади. Докато съпругата на Игнатов - Себиле, безпроблемно била възстановена на работа като лаборант във фирма "Каолин", при него се оказало, че няма как да стане. На мястото на Денис бил назначен пенсионер, който работел допълнително на още две места.

Бащата на Хасан и Ибрахим от 14 години е медицински фелдшер във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново. Досега няма нарушения и не е наказван.

"Срещнах се с директора д-р Илиян Илиев - описва Игнатов неволите си с шефа в Шумен. - Попитах го: Защо не може да ме назначите, докато в същото време назначихте неадекватни пенсионери, а за мен,

човек в

активна възраст

и във форма,

работа няма?"

Той бе категоричен, че д-р Илиев е бил предупреден за едногодишното му отсъствие. Даже бил съгласен Денис да бъде с децата си и да им помага, докато започнат сами да се справят в чуждата страна.

"Що за логика пенсионерите да работят, а специалист като мен с четири деца (освен на пианистите Игнатов е баща на още две момичета близначки, студентки в Медицинския университет във Варна бел. ред.) ще стои безработен и ще се чуди как да издържа семейството си", анализира ситуацията бащата. Той подал молба до центъра в Шумен да бъде назначен на работа, но все още не е получил отговор.

Според него отказът на работодателя му д-р Илиев да го възстанови на работа е недопустим.

Вижда в това расизъм и национализъм,

тъй като д-р Илиев е бивш депутат от "Атака".

"Това е точната терминология, не бих я заменил с друга", ядосва се Игнатов. По думите му целта на директора била - "мен да ме удари и това да рефлектира върху близнаците и тяхното развитие".

За 15 години тези деца направиха много за Шумен, за България и не заслужават подобно отношение, разсъждава бащата и посочва целта им в чужбина" - да се учат от класиците на музикалното изкуство, за да постигнат световното ниво".

Игнатов съобщи, че само за 14 месеца

Хасан и Ибрахим са изнесли 22 концерта

в европейски страни с акцент в програмата - изпълнения на великия Панчо Владигеров. На първия международен конкурс за млади пианисти Carl Maria von Weber показали висока класа. Хасан печели втора награда, а Ибрахим - първа. На друг престижен международен фестивал в Мюнхен 11-те награди са отново за тях. Шест за Ибрахим и 5 за Хасан. Първата година като младши студенти завършили с висок успех.

"И сега, като се върнах, в собствената ми родина да не ми дават възможност да работя - защо?", продължава Игнатов и прави извод, че отказът за него означава финансов крах, който лишава младите таланти от издръжка и развитие. Според Денис никой в Европа не обръщал внимание на факта, че децата се казват Хасан и Ибрахим. Единствените оценки били "перфектни" "невероятни" и "виртуози на клавишите".

През ноември 2014 г. близнаците акомпанираха на Крисия и спечелиха престижното второ място на конкурса "Детска Евровизия".

За да защитят баща си, двамата са изпратили писма до президента, премиера и министъра на здравеопазването, в които са изложили всички подробности случая. От Министерството на здравеопазването получили отговор, че предстои проверка, и уверение за съдействие.

На въпрос на "168 часа" каква е позицията му, директорът на спешния център д-р Илиян Илиев отговори: "Аз мога да взема на работа когото реша. Докато отсъства в Германия,

центърът не

може да виси

на добрата воля на г-н Игнатов. Това е абсурд. Той не намери време да се срещне с мен и главната сестра, за да види какви са възможностите." Лекарят не приема ултиматум от рода "ще ме назначите ли, няма ли да ме назначите".

Той съобщи, че бащата е подал заявление за напускане от 3 май 2018 г. и не е бил освободен дисциплинарно, а по свое желание, тъй като е решил да се устрои в Германия.

Д-р Илиев уточни, че няма свободно място, на което да върне на работа Игнатов, но обеща, че ще мисли по този въпрос.

С уговорката, че не е длъжен да освобождава хора, защото Игнатов се е върнал.

По думите му интересите на центъра били по-големи от тези на Денис Игнатов и той не можело да се меси в управлението.

Вариант все

пак е намерен,

тъй като през януари напуска лекарка и се отваря възможност бащата на Хасан и Ибрахим да заеме мястото й.

"Готов съм на разговор в удобно за Игнатов време - ще му предложа щат. Трансформацията е възможна", обяви директорът.

"Д-р Илиев ме увери, че проблемът ще бъде разрешен - заяви общинският съветник Венцислав Венков. - Предложих да се срещнат и да се разберат, защото г-н Игнатов е баща на четири деца."

"Да, бих разговарял и бих се запознал с проблема - заяви пред "168 часа" и кметът на Каолиново Нида Ахмедов. - Разбрах само, че не го връщат на работа."

Оттук нататък остава надеждата бащата на феноменалните пианисти отново да има работа.