Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антъни Иванов
Антъни Иванов

За най-добрия български плувец Антъни Иванов европейското първенство на 25-метров басейн в Глазгоу ще е последното състезание за годината. 20-годишният състезател пристигна в Шотландия от САЩ, където следва и тренира в университета “Вирджиния Тех”. Преди година на световното в малък басейн в Китай Антъни подобри общо 7 държавни рекорда. Преди започването на континенталния шампионат в Глазгоу Иванов отговори на въпросите на “24 часа”.

- Антъни, какво се случи в 3-те месеца след завръщането ти в САЩ и как мина подготовката за европейското?

- Всичко е супер. Тренировките и следването вървят добре. В 5-те състезания между университети през този период “Вирджиния Тех” излезе победител. Тренирах с акцент европейското. Нищо по-различно от обикновеното. В края намалих малко темповете, за да си осигуря необходимия физически запас. В Глазгоу ме очакват доста стартове, тъй че всичко бе нормирано с необходимото време за почивка. Хубавото е, че часовата разлика не е много голяма - 5 ч. В смисъл, че не е критична, въпреки че състезанието е на друг континент. Така организмът по-лесно може да се аклиматизира.

- Записа няколко победи и призови класирания на турнирите между университети. Разкажи за тях.

- За есента останах непобеден на 200 ярда бътерфлай. През януари обаче предстоят 2 турнира с тежка конкуренция. Трябва да сваля още от времето, за да продължа да печеля. Победих на 200 бътерфлай и на последния турнир преди европейското в Калъмбъс, Охайо. Там за 3 дни записах може би близо 20 старта в различни дисциплини. Бях изморен, но въпреки това се представих окей. Сега на европейското тази умора няма да я има и се надявам това да доведе до преследваните от мен резултати.

- А какви са те? Миналата година счупи доста държавни рекорди на световното в Китай също на 25-метров басейн.

- Отново подобряване на рекордите на 50, 100 и 200 бътерфлай. Такава ще е целта и на Йосиф (Миладинов-б.а.). А и на момчетата в останалите стилове. В заявките за европейското в Глазгоу на 200 м бътерфлай съм с трето време - 1,51,8 мин. 1,51 почти сигурно ще стигне за медал. Успея ли да сваля секунда или повече от времето, той може и да е златен. Главната ми цел в Глазгоу определено е медал на 200 м бътерфлай. Това е акцентът. Именно заради това може да пропусна щафетата в последния ден, защото тогава е финалът на коронната ми дисциплина. Иначе имам огромно желание да плувам всичко, за което съм заявен. На място и според ситуацията обаче ще се решава как да се процедира.

- Синхронизирате ли подготовката в САЩ с треньора ти у нас Николай Вакареев и щаба на националния?

- Стилът на Вакареев и треньора ми в САЩ Серхио Лопес са доста сходни. Знае се какво плувам и какви са резултатите ми.

- Ще се прибираш ли в България след европейското за държавното първенство?

- Не, връщам се в САЩ, защото още следващата седмица след европейското имам изпити. После пък във “Вирджиния Тех” ни предстои нещо много интересно. С нас 2 седмици ще тренира олимпийският шампион на 100 м бътерфлай от Рио де Жанейро Джоузеф Скулинг. Лопес му е бивш треньор и двамата поддържат контакт. Иначе има голяма вероятност въобще да не се връщам в България до олимпиадата в Токио догодина.

- Какви всъщност са плановете ти за 2020-а?

- Както казах, започвам с 2 силни междууниверситетски турнира. В края на февруари са финалите в конференцията ни. След това през март е националният шампионат на университетите в САЩ. Няма да участвам на европейското през март, така че е твърде вероятно за Токио да пътувам направо от САЩ.

- Имаш квота за 200 м бътерфлай за олимпиадата. Ще гониш ли такава и за 100 м бътерфлай и какво би означавало това България да има двама представители в нея?

- Не на всяка цена. Ще се пробвам на турнира от сериите PRO Swim в Ричмънд през април, но не смятам да излизам от плановете си за подготовка в името на квота за 100-те м. Преценявам си реално шансовете и затова акцентирам на 200 м. Иначе бих се радвал много да има 2-ма българи в една дисциплина на олимпиадата. Йосиф да покрие норматив за 200 м и ще стане. Пожелавам му го.

- Спомена Йосиф Миладинов. Не само той, но и няколко други момчета като Йордан Янчев, Любомир Епитропов, Калоян Лефтеров постигат впечатляващи резултати. Свидетелство, че имаме добро поколение в мъжкото плуване ли е това?

- Определено. Според мен това е най-силното поколение в българското плуване от 30 г. и повече. Сред подрастващите също има деца с чудесни резултати. Бих посъветвал всички да работят усилено и по възможност да изчезват от България. У нас няма и половината от условията за подготовка, които са налични в САЩ. Да не влизам в подробности.

- Като следване какво ти предстои?

- Карам втори семестър и нещата са по-добре от първия. Не че тогава съм имал проблеми, просто вече свикнах със системата на обучение. Тя е ориентирана така, че да услеснява спортистите, каквито са голямата част от студентите. Домашни, проекти или други задачи се дават с голям аванс от време - да речем, от един месец, и така можеш спокойно да се подготвиш. Догодина ми предстои още един общообразователен семестър и след това вече влизам в специалността си - бизнес мениджмънт.

- Предизвика огромна като количество дискусия във фейсбук с призива си за закриване на националния отбор по футбол. Кажи няколко думи по темата.

- Да, видях, но аз не съм тъсил такъв отзвук. Казах каквото мисля. Смятам, че е по-добре наистина да се даде шанс на момчета от младежкия или юношеския национален отбор. Те показаха, че го заслужават с добрите си резултати напоследък. Е, аз съм и малко пристрастен, защото имам приятели сред тях.