Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Човекът, който спаси близо 30 000 деца на заразени със СПИН родители. Всичко започва преди 20 години

Преди повече от 20 години млад мъж посещава едно от селата в провинция Хънан, чиито жители са заразени със СПИН при кръводаряване. Днес той е 53-годишен „любящ баща" на 30 000 деца, съобщава "Радио Китай". 

Той се казва Чун Туо и при първото си посещение в селото се среща с много родители, които умират от СПИН. Те му казват, че са загрижени за бъдещето на децата си. Това трогва много силно Чун Туо и променя изцяло живота му.

През 1998 г. той основава фондацията „Чъ Хън", която има за цел да осигури образование, професионално обучение, психологическа и арт терапия, както и летни лагери, за децата, чиито един или двама родители са починали от СПИН. Към днешна дата фондацията е помогнала на близо 30 000 сираци.

През 2005 г. в реч в Пекинския университет Чун Туо обяснява своето виждане за тези деца. „Когато пораснат, те няма да имат роднини в селото, няма да има къде да останат и повечето ще мигрират в градовете, за да търсят работа. Но вероятно няма да им е лесно, защото са без необходимото образование. Те лесно могат да се пристрастят към лоши навици. Потенциалните социални проблеми са много."

Решението, което предлага Чун Туо, е да им осигури професионално обучение в градовете, за да им помогне в намирането на работа.

Децата на болни от СПИН родители, без значение дали са живи или починали, получават и финансова подкрепа от фондацията. Друга инициатива на Чун Туо е да играе ролята на сватовник, когато младежите, на които помага, достигнат възраст за женен. До момента той е събрал 68 двойки-сираци, които са станали родители на 72 здрави бебета.

На 1 декември на Световния ден за борба със СПИН близо 30 000 деца и младежи от китайските села, засегнати от заболяването, благодариха на „татко Туо", мъжът, който им посвети над 20 години от живота си.