Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитите баща и син Ботеви на семеен празник
Убитите баща и син Ботеви на семеен празник

Икономическа полиция вече проверява фирмата, в която е станал инцидентът

С 2 куршума е убил Йордан Таков съдружника си Христо Ботев. Толкова е изстрелял и в баща му Васил Ботев, който му е първи братовчед. В цевта на оръжието е останал един боеприпас. Жертвите, на 32 и 52 г., са издъхнали веднага от смъртоносните рани.

Това се разбра ден след трагедията, която се разигра във вторник малко преди 16 ч в склад на ул. “Борба” 18 в Пловдив. Там Ботеви са рециклирали кафемашини, които им предоставял Таков. Синът има с него обща фирма - “Сити Груп БГ 1”. Третият съдружник е Иван Нейчев.

Дружеството е създадено през март 2015 г. с предмет на дейност търговия с различни стоки.

В последните

месеци

финансовото

му състояние

се влошило

По неофициална информация имало и запор от НАП. Заради кризата във фирмата между бизнеспартньорите избухва скандал на фаталната дата.  

ЙОРДАН ТАКОВ
ЙОРДАН ТАКОВ

“Извършителят на двойното убийство направи пълни самопризнания. В писмените обяснения посочва, че спречкването е прераснало в бой, което се потвърждава от извършения оглед на местопрестъплението.

Таков е извадил законно притежавания си пистолет “Макаров” и е натиснал спусъка”, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Версията на Таков е, че е действал при самоотбрана, защото двамата го нападнали, но такива доказателства не са събрани. Пред склада е имало мъж, който е чул разправията и пукотевицата. Именно той е видял Йордан да излиза от помещението с оръжие в ръка и се е обадил на тел. 112.

Четири минути по-късно е пристигнал автопатрул на Трето РПУ и е арестувал на място Таков.

“Той не се е

опитал да избяга

и не е оказал

съпротива при

задържането

Явно е бил объркан от това, което е направил”, коментира шефът на пловдивската полиция комисар Йордан Рогачев. Установено е, че стрелецът си е извадил разрешително за оръжие през юли т.г. Носел е пистолета винаги със себе си, затова и разследващите не смятат, че предварително е възнамерявал да ликвидира партньорите си.

Предполага се, че е бил афектиран от кавгата и последвалата физическа саморазправа с тях, и спонтанно е посегнал към оръжието.  

Окръжният прокурор Румен Попов (вляво) и шефът на полицията комисар Йордан Рогачев на мястото на убийството
Окръжният прокурор Румен Попов (вляво) и шефът на полицията комисар Йордан Рогачев на мястото на убийството

Според запознати в последно време Таков и Ботеви често се карали и няколко пъти се стигало до бой.

45-годишниятобвиняем за убийството не е криминално проявен. Бил е спортист - тренирал е борба. Преди да започне общ бизнес с роднината си Христо Ботев, е имал магазини за дрехи в Пловдив. От фейсбук профила му става ясно, че е семеен, има дъщеря. Обичал е да прави преходи в планината и да пътува със семейството си.

Васил Ботев е

бивш полицай от

подразделението

за борба с

безредиците

- СПООР, което напуска преди 9 г. През 2005 г. е арестуван за притежание на патрони и автомат “Калашников”, а 6 г. по-късно е закопчан при акция срещу известния наркодилър Георги Костадинов - Кадрито.

Христо е наказан с глоба от районния съд в Пловдив през 2013 г. за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Инцидентът е станал в заведение.

Баща му Васил има условна присъда от 2011 г. за наркотици, след като е бил заловен при спецакция на полицията.

Ботев-старши е завършил спортното училище в Пловдив, бил е световен шампион за юноши по борба. Баща му Христо Ботев е треньор в същия спорт в школата на “Локомотив”. С борба се е занимавал и неговият внук и съименник, който е втората жертва от кървавата баня в склада на ул. “Борба”. Той също има криминално досие - в пияно състояние е причинил телесна повреда на друг човек при катастрофа.  

Мястото, където бе извършено двойното убийство в следобедните часове във вторник.
Мястото, където бе извършено двойното убийство в следобедните часове във вторник.

След двойното убийство Икономическа полиция подхвана общата фирма на Йордан Таков и Христо Ботев.

“Ще бъде извършена цялостна проверка на дейността ѝ - кой е работил в нея, какво е било финансовото състояние, имали ли са кредити”, уточни директорът на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. Екип на пожарната пък ще проверява дали складът отговаря на изискванията.

Според работници от съседни халета съдружниците взели под наем помещението преди 2-3 г. Предстоят разпити на близки и партньори на двете жертви и балистични експертизи. Ще бъде направено и психиатрично изследване на Йордан Таков.

В сряда окръжната прокуратура в Пловдив му повдигна обвинение за двойното убийство и удължи мярката му за неотклонение за 72 часа. Очаква се в съда да бъде внесено искане за постоянен арест.

Според криминалисти

разстрелът на

Ботеви е

най-тежкото

престъпление

в Пловдив

от 3 г. насам

На 4 януари 2016 г. градът бе потресен от семейна драма с три трупа. В апартамент в кв. “Кючук Париж” 35-годишният Благой Сапунджиев гръмнал съпругата си Йорданка и малолетната си дъщеричка, докато спели. Детето, което е било на 5 г., и майка му издъхнали на място. Секунди след това мъжът насочил пистолета към слепоочието си и натиснал спусъка.