Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Топ бандити откраднаха бижута за 1 млрд. евро от музея с най-голямата колекция от съкровища в Европа Снимки: Ройтерс

Световно известеният музей „Грюнес Гевьолбе” в центъра на Дрезден е бил обект на дързък обир в ранните часове на днешния ден, съобщава „Дойче Веле”. Според в.„Билд” задигнатите скъпоценности са на стойност около 1 милиард евро.

Полицията е блокирала града, но към момента няма данни за задържани.

Музеят пази най-голямата колекция от съкровища в Европа, като в 10 зали са изложени 3000 различни бижута и произведения на изкуството от злато, сребро, скъпоценни камъни, слонова кост и т.н. Той е разделен на две секции – „нова” и „историческа”, като именно последната е била нападната през нощта, съобщава Би Ти Ви.

Според германски медии пожар е повредил електрозахранването на обекта непосредствено преди проникването, като в момента се разследва дали двете събития са свързани. По първоначални данни обирджиите са влезли през малък прозорец в сградата и няма видими щети от проникването.

Самата сграда също е забележителен образец на архитектурата от XVIII век, като по време на Втората световна война е пострадала сериозно, но след това е била напълно възстановена и от септември 2006 г. е в сегашния си вид. „Грюнес Гевьолбе” е един от ключовите туристически обекти в източногерманския град.