Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папата в Банкок, Тайланд Снимка: Ройтерс
Папата в Банкок, Тайланд Снимка: Ройтерс

Папа Франциск призова световните лидери да премахнат ядрените оръжия и отхвърли доктрината за възпирането, заявявайки, че натрупването на ядрени оръжия намалява сигурността, хаби ресурси и заплашва човечеството с катастрофа, предадоха световните агенции.

Франциск отправи призива си в японския град Нагасаки, на мястото на избухването на втората от двете атомни бомби, хвърлени над Япония през 1945 г., отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След като положи венец и се помоли в подножието на мемориала на жертвите, въпреки дъжда, папата заяви, че това място служи да напомня "за болката и ужаса, които ние човешките същества сме способни да си причиняваме взаимно".

"Убеден, че свят без ядрени оръжия е възможен и необходим, призовавам световните лидери да не забравят, че тези оръжия не могат да ни защитят от сегашните заплахи към националната и международна сигурност", подчерта папа Франциск. Той посети Нагасаки и Хирошима в началото на тридневната си обиколка в Япония, подчертавайки призива си за глобална забрана на ядрените оръжия.

Ватикана беше една от първите страни, подписали и ратифицирали новия договор на ООН за забрана на ядрените оръжия. Франциск стигна по-далеч от който да е друг папа, заявявайки, че не само използването, а и самото притежание на ядрени оръжия е осъдително, припомня АП.

Папата не повтори тази оценка днес, но заяви, че натрупването на ядрени арсенали дава фалшиво чувство за сигурност и всъщност намалява глобалния мир.

"Мирът и международната стабилност са несъвместими с опитите да се опираме на страха от взаимното унищожение или заплахата от пълно унищожение", подчерта той.

Мир и стабилност могат да бъдат постигнати въз основа на глобална солидарност и сътрудничество, добави папата. Той порица "климата на недоверие", който според него подкопава глобалните усилия за борба с разпространението на ядрените оръжия и контрола над оръжията.

Богатствата, натрупвани чрез производството, усъвършенстването поддръжката и продажбата на все по-разрушителни оръжия са оскърбление към децата и семействата, които живеят в нечовешки условия, подчерта Франциск, цитиран от Франс прес. Папата припомни за "неописуемия ужас", преживян от жертвите на американската атомна бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 година. При експлозията и вследствие на радиацията през следващите месеци загиват 74 000 души.