Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стево Пендаровски Снимка: Ройтерс
Стево Пендаровски Снимка: Ройтерс

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро", предаде агенция "Бета".

Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".

Той подчерта, че държавите могат да просперират само ако използват собствените си ресурси, съобщи БТА.

Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".

В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.

Словенският президент Борут Пахор подкрепи днес идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и просперитета в региона, предаде Танюг.

В свое изказване на регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад Пахор каза, че идва в Сърбия като приятел на Западните Балкани и привърженик на разширяването на ЕС, както и на инициативата за "мини Шенген", предвиждаща премахване на търговските бариери между Сърбия, Северна Македония и Албания.

Словенският президент оцени, че идеята представлява и развитие на европейските ценности като доверие и съвместен живот и сътрудничество.

Пахор каза, че и преди е изказвал мнение, че в контекста на разширяването на ЕС страните от Западните Балкани трябва сами да засилят регионалното си сътрудничество.

Словенският президент подчерта също, че инициативата "мини Шенген" е много важна за младите хора в региона, тъй като ще направи техните страни по-привлекателни за живот и работа.