Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разконспирираха Грета Тунберг, че пътува във времето, но не е сама

Най-сетне се появи обяснение за феномена “Тунберг”, който сееше разделение сред обитателите на планетата, настройваше ги едни срещу други повече от хипстърството и от чалгата дори. Пътят, истината и животът ли е шведското безизразно момиче, или аномалия? Към светлината ли ни води, или към трета световна?

Обяснението дойде в сряда, последния ден от ретроградния Меркурий и съвсем малко преди Венера и Юпитер да се слеят в една точка. В прашните архиви на вашингтонски университет бе открита снимка, датирана някъде към края на XIX век, на която три деца работят в златна мина в Канада.

Едното е цяла Грета Тунберг! Отричат да има фотошоп. Същият немигащ поглед, каменно изражение, същата плитка, даже майка й ще я обърка.

Макар и доста потискащ, 120-годишният кадър е забележителен със своята мистериозност. Съвсем очаквано в интернет се тълкува като красноречиво доказателство, че

новата Жана

д’Арк на

климатичния

фронт

всъщност е пътешественик във времето.

Някои казват, че дошла от бъдещето, за да спаси света от апокалипсис, други допускат, че по-скоро е рептил, трети са доволни най-сетне да получат потвърждение, че “Терминаторът” е по действителен случай, а четвърти вадят научния извод, че няма начин телепортирането да не е природосъобразно.

Дали феновете й ще продължат да си носят шапките с надпис Make America Greta Аgain, ами, ако се окаже извънземно от сивите?

Самата Грета засега мълчи, развяла плитки някъде из Атлантика на борда на френския катамаран “Вагабонд”. Медиите могат да я питат защо крие своята безсмъртност чак на 2 декември, когато се очаква да пристигне в Мадрид за климатичната среща на ООН,

а тя ще им

отвърне: “Как

смеете!”

Каквото и да разправя обаче, малката шведка не е първият случай на разконспириран пътешественик във времето. Киану Рийвс е разпознат в лицето на френския крал Чарлз I на портрет от началото на IX век, както и в картина на френски художник, починал през 1913 г. Така “Матрицата” заслужено придобива пълна достоверност.

Другите безсмъртни, увековечени на пожълтели снимки и портрети от далечното минало, са Владимир Путин, който е едно към едно търговецът Арнолфини от легендарната картина на Ян ван Ейк - “Сватбата на Арнолфини”, появиха се и негови снимки във военни униформи през 1920 и 1941 г., Никълъс Кейдж, разпознат в архив от 1870 г., Джон Траволта, открит в 150-годишен кадър на канадски колекционер (снимката му от предишната реалност се продава в eBay за 50 хиляди долара), Джей Зи, разпознат на фотография от 1933 г., Матю Макконахи, Чарли Шийн…

Студент открива случайно Силвестър Сталоун във фреска от Рафаел във Ватикана, а Питър Динклидж от “Война на тронове” е нарисуван едно към едно от Диего Веласкес през 1645 г., картината е в музея “Прадо”, за който не вярва.

Ако опитно око се загледа в нацупеното момченце с широкополата шапка зад Грета на онази издайническа стара канадска снимка, неминуемо ще открие в него чертите на един от най-големите й фенове – Леонардо ди Каприо. Актьорът вече бе забелязан и на фото от 1960 г. в образа на госпожа Джуди Зипър.

Прави впечатление, че всички неумиращи са известни и противоречиви личности, разполагащи с голямо обществено влияние. Казват, че и с рептилите било така, Рокфелер и Елизабет Втора са набедени, че крият люспести тела.

В тази връзка би било добре учените от БАН да оставят за малко настрана упътването за пускане на суперкомпютъра, който Станишев им купи преди 11 години, и да прегледат обстойно аналите.

Дали някои от най-спорните фигури в България не са безсмъртни пътешественици, пристигнали в нашето време, за да променят естествения ход на събитията, да сеят добро или ужасно бъдеще, да сбъдват фантазиите си или да си връщат на някого за нещо? Дори не можем да предположим накъде ни тласкат?

Ако се разгърне необятното творчество на Рубенс, няма ли да изскочат образите на по-корпулентни обществени дразнители като Борисов, Цацаров и Каракачанов?

Коя всъщност е голата Маха? Не надничат ли Христо Иванов и Гешев от някоя религиозна творба на холандски майстор?

След разконспирирането на Грета човечеството трябва да бъде особено внимателно към шоу звездите и месиите.

Ами ако цялата дандания на Тунберг е, понеже в бъдещето се е хванала на бас, че все пак ще вземе Нобелова награда? Или идва да си отмъсти на Тръмп, защото някой ден след векове ще й стане свекър? Зет? Съпруг? Много лошо го гледа, кой знае!

Писателят фантаст Айзък Азимов е написал, че нито едно вярно решение не може да бъде взето, без да се има предвид какъв ще бъде светът. Повече от очевидно е, че смъртните ще загубят тази битка.