Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Йорданка Чанева и и.д. окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров СНИМКА: Авторката
Прокурор Йорданка Чанева и и.д. окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров СНИМКА: Авторката

Причината за смъртта на 9-годишното дете Стефан от Кардам е отравяне с газ фосфин. Това съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, каято е и наблюдаващ прокурор по делото.

Според нея, от заключението на съдебно-медицинската експертиза, е видно, че причината за смъртта на детето е отравяне с фосфин.

„От експертизите, назначени на Военно-медицинска академия в София се установява, че в представените за изследване вътрешни органи, части и проби от кръв се установява наличие на фосфин. Но, тъй като веществото липсва в стомашното съдържимо, експертите са стигнали до извод, че то е постъпило по инхалаторен път. Според вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Именно гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в представените за изследване биологични тъкани, значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа. В заключението на съдебния лекар от съдебно-медицинската експертиза е посочено именно отравяне с фосфин в летална концентрация, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност. Важно е да се посочи, че по трупа не са установени травматични и други увреждания, които да имат отношение към настъпването на смъртта” – обяснява Чанева.

При другата експертиза, изготвена от експерти на Военно-медицинска академия-София са изследвани намерените при оглед в дома на починалото момче, непосредствено до леглото му, две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Теглото на двете е било 1,6 грама. Химическото изследване е показало, че като основно вещество в тях се съдържа съединението алуминиев фосфит, в който активно действащият компонент е отровният газ фосфин. Газът е отровен, уврежда основно сърдечно-съдовата и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност. Периодът на излагане на починалото момче на токсичното въздействие на газа и неговата концентрация в конкретния случай надхвърлят значително тежестта на случаите, описани в специализираната литература. Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка на само 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

„Въпреки резултатите, разследването и към настоящия момент не е приключило и продължава. Все още не е постъпила медицинската документация, която е изискана още миналата седмица след изписването на двете деца – сестри на починалия Стефан, от университетската болница във Варна „Света Марина”, които бяха настанени там също с подобни симптоми и с въздействие на този отровен газ. След като се получи документацията, предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи относно установяване на вида и характера на телесните увреждания, които те са получили в резултат на това въздействие.

По закон срокът за провеждане на досъдебното производство е два месеца и то, ако не представлява фактическа и правна сложност. Действията по разследването се извършват от специалисти от цялата страна. Проведени са още множество разпити, набавени са множество документи. Това не е достатъчно на този етап, за да се направи извод за виновността на определено лице от общ характер” – заяви прокурорът.

Събирането на всички доказателства е условие за привличане на обвиняем. Предстои допълнителен анализ, получаване на допълнителни доказателства и едва тогава ще се информира отново обществеността относно действията на прокуратурата и окончателното решение по досъдебното производство.

Силно действащата отрова за борба с вредители е била поставена зад леглото на детето, където е спяло. Действа във влажна среда. Точно тогава се отделя отровният газ фосфин.

Било е замазано с влажна пръст, кал и вода, е предизвикало това отделяне на таза в тази летална доза.

Отровният газ фосфин се отделя от алуминиев фосфит, когато последният е изложен на влага, /въздух във влажна или мокра среда/, реакцията на отделяне на фосфин е спонтанна и протича сравнително бързо. Т.е. когато това сухо вещество контактува с влажната среда, започна сравнително бързото и спонтанно отделяне на отровния газ фосфин.

Таблетките,които са намерени, са били в полуразложено състояние т.е. вече се е било отделило определено количество.

Работи се по всички версии. Набавени са и документите от „Спешна помощ” от първичните прегледи на децата и предстои техния анализ.

„В рамките на 12 до 14 часа детето е било изложено на това въздействие.

Има доста разминавания, предвид това, че разполагаме със свидетелските показания на голям брой хора, в момента няма да ги коментираме, докато не стигнем до извод кое точно е онова, което се е случило”-добави прокурорът.

„За разлика от другите случаи в страната през последната седмица, в нашия случай прокуратурата първа се сезира. Насочила съм се социалните, които са осигурили жилище до къщата, където са живели досега със сравнително по-добри условия от тези, които са имали” – обясни прокурорът.

Това е станало със съдействието на кмета на Ген. Тошево Валентин Димитров, с разговори на социалните и добрата воля на съседите, които в момента живеят на друго място.

Тази отрова не се продава свободно в търговската мрежа. В процес на разследване е как са я придобили. Факт е, че в дома е намерена такава опаковка и такива таблетки.

Таблетката се поставя в дупчица, замазано е с жълта кал, в която неминуемо е имало и вода. Най-вероятно, е започнала реакцията.

„Не става въпрос за никакви други увреждания по трупа на детето, което да дава основание за съмнение за самоубийство или друго причиняване на смъртта, извън установеното отравяне с газ фосфин. Еднопосочни са експертизите на Военно-медицинска академия и на съдебния лекар”- обоbщи прокурорът.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември 2019 г. Следствието се води по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.