Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

Не ви е виновно слънцето, нито водата, нито ВиК дружествата, а безхаберното управление през последните 10 години и безсилието на същото това управление да реши проблема, обяви от трибуната на НС лидерът на левицата Корнелия Нинова, предаде БТА.

По искане на БСП депутатите изслушаха министъра на околната среда Нено Димов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков за водната криза в Перник и страната.

Председателят на БСП обвини представителите на изпълнителната власт, че не поемат отговорност за политиката на правителството на национално ниво във водния сектор, а една-две оставки сега не решават проблема.

"Помните ли, когато язовири заливаха Варна, Ямбол, тогава министърът каза "свиквайте, климатични промени", сега обратно - няма вода - "свиквайте", ще носите легени, защото има климатични проблеми, засушаване", обобщи ситуацията Нинова.

Тя попита чия е отговорността за това, че 75 на сто от водата се губи. Отговорът й - на правителствата на ГЕРБ от последните 10 години. Къде са парите от оперативните програми - по ваша статистика за 10 години сте подменили 0,10 на сто от водопреносната мрежа, продължи лидерът на социалистите. И отбеляза, че проблемът в Перник е поне от две-три години, а управляващите тепърва проучват алтернативни източници.

Шокирани сме, че зам.-министър призна, че е разбрал от медиите, че освен в Перник, и в други градове има воден режим, това казва всичко и потвърждава тезата ни за безхаберие, коментира Корнелия Нинова.

Областният управител на Перник през третата година от управлението си е разбрала, че има правомощия и задължения за водата - какви хора назначавате, знаят ли какво правят, продължи лидерът на левицата.

Кметът на Перник чий беше, какъв е на Шумен, на Ловеч - преди и сега, хайде поне в тази огромна национална криза да не подхождате така, когато хиляди граждани са на воден режим, поиска Нинова.