Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белоградчишкият епископ Поликарп благослови Йорданка Фандъкова.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Белоградчишкият епископ Поликарп благослови Йорданка Фандъкова. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Елен Герджиков пак ще ръководи съветниците, “Демократична България” лансира Методи Лалов

Елен Герджиков отново ще е председател на Столичния общински съвет. Той бе избран с тайно гласуване вчера, при което получи 33 гласа.

Новите съветници се заклеха пред областния управител на София Николай Пехливанов.
Новите съветници се заклеха пред областния управител на София Николай Пехливанов.

Освен Герджиков за поста бяха номинирани юристката и досегашен зам.-председател на СОС Милка Христова от БСП. Тя получи 15 гласа - колкото са членовете на групата на социалистите в СОС. От “Демократична България” пък издигнаха за председател бившия съдия Методи Лалов. Той получи 12 гласа - колкото са членовете на групата на ДБ.

Във вота за шеф на СОС не участва лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който си тръгна преди старта на процедурата. Така предположенията са, че Герджиков е бил избран с гласовете на 27 съветници от групата на ГЕРБ, четиримата от ВМРО, останалия един в залата от “Атака” и гласа на независимия общински съветник Борис Бонев от “Спаси София”. На въпрос за кого е гласувал той отвърна, че вотът е таен.

Елен Герджиков
Елен Герджиков

Елен Герджиков е съветник от ГЕРБ от 2007 г., а шеф на СОС - от януари 2012 г. “След като отминаха страстите от изборите, е време да се захванем за работа. Политическата идентичност се отстоява по два начина. Единият - като участваш активно с предложения, и другият - отричането на всичко. Надявам се да изберем първия. Стана ясно, че имаме общи идеи и можем поне тях да реализираме”, призова колегите си той.

За зам.-председатели бяха избрани световноизвестният кардиолог проф. Иво Петров (ГЕРБ), Милка Христова (БСП) и неуспелият кандидат-кмет арх. Борислав Игнатов (“Демократична България”).

Герджиков обяви, че веднага ще сформира работна група, която да подготви нов правилник за работа на СОС. На въпрос дали промените ще включват възможност независим общински съветник да може да бъде избиран за зам.-председател - каквото желание е изразил Бонев, отговори, че темата ще бъде обсъдена. “Личното ми мнение е, че няма пречка да се случи”, добави Герджиков.

Неофициално се твърди, че групата на ГЕРБ би подкрепила Борис Бонев за зам.-шеф на СОС.

Елен Герджиков пак ще ръководи съветниците, “Демократична България” лансира Методи Лалов

Фандъкова: Вратата ми ще е отворена за всеки, деленето не води доникъде

Днес внасям предложения срещу презастрояването, обяви кметът на София, след като положи клетва за четвърти мандат

Моята врата ще бъде винаги отворена за разговори, идеи и решения. Но няма да подкрепя популизъм и опити да се използва градът, за да се решават партийни задачи. Деленето е лесният път, но то не води доникъде. Това заяви Йорданка Фандъкова, след като положи клетва за четвърти път като кмет на София.

Борис Бонев
Борис Бонев

“Подписваме клетвения лист и нашата първа отговорност е тази към хората на София, независимо от това за кого са гласували. Партийната ни принадлежност трябва да отстъпи крачка назад, защото решенията, които ще взимаме, са решения за града”, подчерта в словото си пред общинските съветници Фандъкова.

Тя посочи, че изграждането на общност става с приемане на общи цели и каузи, които не могат да се намерят при постоянно делене. “Деленето е лесният път, той често дава известност и слава, но не ни води никъде като град и като общност”, каза Фандъкова и добави, че това, което обединява всички в залата, е обещанието за промяна.

“Промяната за София е единствено в развитието и реалната работа. Защото

промяната не

е лозунг, а

посока и цел

Нужни са смелост и ясен поглед над злободневието на деня, дребните сметки и евтината популярност. Промяната не е в позата и в обещанието, а в решението. И именно решения очакват софиянци от нас”, подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че бъдещето на София е по-важно от рейтинга на която и да е партия и личност.

“Казвам го и от позицията на човек, който 10 г. е бил кмет - в историята на този град остават само решенията, другото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме. Знам какво означава да си сбъркал и какво - да си бил прав, но ако не си намерил решение, ако не си преместил колелото напред, нищо от това, че си бил, няма да остане”, заяви още Фандъкова и добави, че ще разчита на подкрепата на всички в СОС за промените, които ще предложи.

Още днес тя ще внесе в МРРБ предложения за законодателни промени с цел ограничаване на презастрояването. Става дума за

по-големи

отстояния между

новите жилищни

сгради, по-високи

изисквания за

паркоместа и

озеленяване

След клетвата Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет и подари икона на Света Богородица на Фандъкова.

“Нека Света Богородица да ви помага и да ви благославя както досега, така и занапред достойно да работите за София и нейните жители”, заръча ѝ Белоградчишкият епископ.

Областният управител на София Николай Пехливанов пожела на избраните да работят до края на мандата в полза на София и гражданите ѝ. “Не забравяйте избирателите си, но помнете, че сте длъжни на столицата.

Нека гражданите

да ви водят

Не забравяйте, че изпълнявате тяхната воля”, каза Пехливанов.

Веднага след церемонията обаче като опозиция се заявиха групите на БСП и на “Демократична България”.

“Никога досега в последните 10 г. надпреварата за кметския стол в София не е била толкова оспорвана. Трябва да разчетем този избор. Да видим кой е готов за промяна и кой я използва като предизборен кьорфишек”, заяви шефът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. И очерта важните теми за социалистите - чист въздух, места в детските градини и ограничаване на презастрояването.

Няма да влизаме в безпринципни съюзи, категоричен беше Методи Лалов от ДБ. По думите му съветниците от групата ще правят това, за което са изпратени от демократичната общност: “да не допуснем още от същото”. Сред приоритетите на ДБ са: прозрачност в работата на СОС и общината, финансова децентрализация на районите, чист въздух, по-лесен достъп до Витоша и

премахване на

Паметника на

Съветската

армия

“Гражданите се умориха от празното политическо говорене. Аз ще бъда техният глас тук”, заяви независимият Борис Бонев от “Спаси София”.

Той посочи като приоритети: мерки срещу презастрояването, привлекателен градски транспорт, чист въздух и качествена градска среда в кварталите.

Сигурност и развитие на северните територии с две икономически зони - “Кремиковци” и Доброславци пък очерта Карлос Контрера от ВМРО.

“Да работим разумно, защото всички сме смъртни и един ден ще отговаряме”, призова лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Обществените поръчки, общинските фирми и забрана на “София прайд” са сред приоритетите му.

Владимир Данаилов става зам.-кмет по дигитализация и инвестиции

Досегашният шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов е първото ново лице в екипа на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Владимир Данаилов
Владимир Данаилов

Той става зам.-кмет по дигитализация и инвестиции, съобщи вчера Фандъкова и добави, че Данаилов е експерт с много добър контакт с IT компаниите.

От 3 г. Данаилов е шеф на СОАПИ, а преди това беше зам.- директор.

Фандъкова обеща, че до месец ще обяви и другите структурни промени в работата на общината. Отделен зам.-кмет ще отговаря за строителството, което се вади от ресор “Транспорт”.