Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоханис: Никога досега румънците не са гласували толкова ясно против социалдемократите Клаус Йоханис

"Успяхме да победим Социалдемократическата партия повече от всеки друг път през последните 30 години. Никога досега румънците не са гласували толкова активно и толкова ясно против Социалдемократическата партия и това е огромна крачка напред за Румъния". Това заяви тази вечер настоящият президент Клаус Йоханис след обявяването на резултати от екзитпол за първия тур на изборите за президент, предаде агенция Аджерпрес.

Според резултати от допитвания на излизане от избирателните секции 60-годишният Клаус Йоханис, като кандидат на Национално-либералната партия, печели първия тур на изборите с 38,7-39 процента. На второ място се нарежда бившият премиер и лидер на Социалдемократическата партия - 55-годишната Виорика Дънчила с 22-22,5 процента, съобщава БТА.

Клаус Йоханис говори в централата на Национално-либералната партия и отбеляза, че официалните резултати от вота ще дойдат утре. По думите му тези резултати ще покажат, че милиони румънци в страната и от диаспората са гласували за "нормална Румъния и за продължаване на важния процес на промени на страната към добро".

Йоханис окачестви избирателната активност като "голяма радост за демокрацията в Румъния".

Според данни на Централното избирателно бюро активността на избирателите е около 48 процента.

Йоханис благодари на всички, които са му гласували доверие, на първо място - на либералите, но и на всички десни избиратели, както и на онези, които не вярват задължително в някоя конкретна партия, а желаят една нормална Румъния.

"Нашата обща борба няма партиен етикет, нашата борба е за пълно отстраняване на Социалдемократическата партия (СДП) от власт, за да не може повече СДП да държи Румъния "заложник и затворник на миналото", каза още Йоханис, цитиран от Аджерпрес.

Той допълни, че без съпротивата срещу действията на СДП през последните години, Румъния е щяла да се върне назад във времето - в 90-те години, или още по-зле.