Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩАСТЛИВИ: "Сините" нападатели са вкарали поредния си гол и Владо Гаджев скача от радост да прегръща Дани Младенов и Гара Дембеле.
ЩАСТЛИВИ: "Сините" нападатели са вкарали поредния си гол и Владо Гаджев скача от радост да прегръща Дани Младенов и Гара Дембеле.
ПОВЕЧЕ от два пъти се е увеличила резултатността на нападателите на "Левски" в сравнение с миналото първенство. Тогава в края на полусезона "сините" са едва на 5-о място, а от вкараните 29 гола по-малко от половината (12) са на сметката на атакуващата линия.

Година по-късно промяната идва с Гара Дембеле. Макар да се знае, че сам футболист победа не носи, половината от целия сегашен голов актив (32 попадения) е записан срещу неговото име. Статистиката на в. "168 часа" показва, че седмината нападатели на Ясен Петров са отбелязали общо 26 гола.

Трима със седем

7 от нападенията са на партньорите на Дембеле в нападението - Дани Младенов (3), Мариян Огнянов и Исмаил Иса (по 2) и един гол за Бижутера Христо Йовов.

За сравнение към момента през миналия сезон "сините" нападатели са вкарали едва 12 гола. Лидер в импровизираната класация отново е французин - Седрик Бардон - с 4 гола, колкото е вкарал и Еньо Кръстовчев.

Левскарите изпреварват с 6 попадения отбора на "Локомотив" (Пд) и с 12 гола софийските железничари. Обратно на очакванията, че нападението на "Литекс" е най-резултатното, лидерите в шампионата са едва 5-и. Миналата есен нападателната формация на ловчанлии бе втора в тази класация (общо 15 гола). След първата част на първенството остриетата на шампионите изостават с 4 попадения.

Силно начало

Статистическият анализ на резултатността на "синьото" нападение сочи, че то е най-ефективно в първите 15 мин. и в последните 15 мин. на първото полувреме. Тогава нападателите са вкарали по 6 гола. Интересното е, че в същата фаза на играта и "Локо" (Пд) е най-силен в реализациите (5).

Но за разлика от "Левски" нападателите от Пловдив еднакво силно бележат между 16-ата и 31-вата мин. и от 76-ата мин. до края на срещите. И в двата случая пловдивчани са вкарали по 4 гола.

Дали напускането на голмайстора Мартин Камбуров от "Надежда", или причината е в друго, но "Локо" (Сф) има най-чувствителния спад в показателя вкарани голове от нападатели. Преди година железничарите водеха с 16 гола, сега са трети (с 14).

Пет пъти повече

Най-големият ръст в това отношение бележи "Локо" (Пд). Кризата, в която отборът бе през миналата година, е забравена. За 15 срещи през 2009 г. петима от общо 14-те картотекирани нападатели бяха отбелязали 4 гола - средно по 0,28 на играч.

Сега резултатността на пловдивските смърфове е скочила 5 пъти. Положението е точно противоположното след половината от първенството - 8 нападатели имат 20 попадения (средно 2,50). 

Пресмятанията за най-резултатните нападатели и техните най-ялови колеги потвърждава и тезата на вестника, че "Черноморец" е уникално явление в шампионата ни. И през миналата година, и през това първенство "акулите" са нетипично неагресивни. За 2010 г. 6-има нападатели са вкарали 3 гола, сега все пак са ги увеличили до 5.