Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възрожденецът ни с право може да се нареди сред най-големите филантропи, редом до Уорън Бъфет и Бил Гейтс 

Това щеше да е стойността му сега. Сумата, която оставя е с 30% по-висока от първия ни бюджет

Само научната общност може да каже каква е точната стойност на завещанието му 

Представяте ли си българин да застане редом до Бил Гейтс и Уорън Бъфет като един от най-големите дарители на планетата? Звучи абсолютно налудничаво и точно в стила на съседите ни, според които цялата история на Вселената от Big Bang-а започва от Македония, но тук фактите са безспорни. Нашият

вдъхновяващ възрожденец

Евлоги Георгиев отдавна е в тази престижна класация, само че ние не знаем това.

И дори като нация не сме си дали труда да изчислим какво точно представлява завещанието от днешна гледна точка.

"Според моите изчисления Евлоги дарява тонове злато - обясни пред "168 часа" председателят на фондация "Евлогий и Христо Георгиеви" Христо Тучев. - Той дава 6 млн. лв. само за Софийския университет. Иван Гешов в писмо до съпругата си Мария от юли 1897 г. уточнява, че Евлоги оставя приравнени в българска валута около 23 млн. лв., но част от тези пари той никога не успява да събере от неплатежоспособни длъжници.

Губи и някои съдебни дела." В този смисъл завещаният от Евлоги Христов капитал впоследствие нараства значително. Поради тази причина за научната общност в момента е много трудно да определи точно колко тона дарява възрожденецът, но при всички случаи става дума за

много тонове злато

За да можем днес да си представим мащаба на този уникален жест, ще използваме възможно най-точните ориентири. Единият е сумата в първия ни бюджет след Освобождението - около 17 млн. лв. Тоест Евлоги завещава с една трета повече от приходите на цялата държава. Ако пренесем тази ситуация сега, това е все едно днес някой да остави на България 61 млрд. лв., защото бюджетът ни за догодина е 47 млрд. лв., а към тях като се прибави още една трета, се получава именно тази огромна цифра.

Вторият ориентир е, че първата емисия на БНБ от 1892 г. е около 6 млн. лв., след което в течение на времето е имало още няколко със спорен размер. От тази гледна точка всеки може сам да пресметне, че 6-те млн. лв., с които е

стартирал стопанският стокооборот,

са представлявали днешни 18 млрд. лв., тъй като това е размерът на паричното ни обращение. Ако умножим сумата по 4, тъй като общата сума, оставена от Евлоги, е 23 млн. лв., излиза, че по най-груби сметки той е завещал около 60 млрд. лв. Горе-долу каквито са и изчисленията, получени през приходите в бюджета.

За да си представим още по-картинно за какъв

невероятен жест

става дума, трябва да разделим тази сума на днешната цена на златото - около 75 хил. лв. за килограм. Резултатът е фантастичните 813 тона злато. Но тъй като населението на България тогава е било двойно по-малко - около 2,5 млн. души, тази сметка трябва да се редуцира поне с 50%. Тези 406,5 тона злато също са спекулативни, тъй като не можем да си представим какъв е бил обхватът на бюджетните системи след Освобождението. Факт е, че през 1886 г. бюджетът вече не е 17 млн. лв., а 55 млн. лв.

От тази гледна точка днес никой не може да каже за какво количество злато става дума, можем да се ориентираме само за мащаба, но при всички случаи братята завещават тонове злато и със сигурност ще попаднат в класацията на най-големите дарители като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джеф Безос и др.

Вдъхновяващите възрожденци Христо и Евлоги Георгиеви.
Вдъхновяващите възрожденци Христо и Евлоги Георгиеви.

Основателят на "Майкрософт" инвестира в благотворителност от 2000 г. насам около 21,5 млрд. долара. Ако приемем днешната цена на златото за меродавна, това означава, че е дарил над 300 тона. За разлика от него Уорън Бъфет от 2006 г. е дарил 34 млрд., което означава, че е дал за благотворителност около 500 тона. Сметката както и при Евлоги Георгиев не е точна, а по-скоро ориентировъчна, тъй като цената на златото варира през годините. Но каквито и да са пропорциите, българинът има всички шансове да се нареди редом до най-големите благотворители, които някога са се раждали на Земята.

Разбира се днес никой не може да каже каква е точната сума в благородния метал, завещана от филантропите Христо и Евлоги. Експерти смятат, че това е задача за сериозен научен екип, който

трябва да отчете девалвацията

в онзи период, как е варирало златното съдържание на лева и каква е била покупателната способност на населението спрямо брутния вътрешен продукт. Самото откриване на тези данни ще е доста сериозно предизвикателство. Още повече тоновете злато ще се окажат много повече от завещаните, тъй като Христо и Евлоги Георгиеви приживе правят стотици дарения за България и Румъния, подпомагат болници, училища, сиропиталища, сираци, пращат българчета и студенти да учат в чужбина. На няколко пъти спасяват със заеми икономиките на България и Румъния.

Как се грижат за вдовиците и децата в родния Карлово и защо днес нямаме такива заможни хора, четете в хартиеното издание. 

Софийският университет е изграден с част от завещанието на терен, купен от братята.
Софийският университет е изграден с част от завещанието на терен, купен от братята.