Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СРАВНЕНИЕ: Георги Василев е единственият български треньор, печелил шампионата с три различни отбора.
СРАВНЕНИЕ: Георги Василев е единственият български треньор, печелил шампионата с три различни отбора.
БУМ на безработните треньори сред елитните български специалисти настъпи в последната година.
Без работа са бившият треньор на националния отбор Пламен Марков, шампионът с "Етър", "Левски" и ЦСКА Георги Василев, най-успешният наставник на "Локомотив" (Сф) в последните 10 години Стефан Грозданов.
Други бивши селекционери на представителния тим - Димитър Димитров-Херо и Стойчо Младенов, избягаха от страната и бяха ангажирани чак в Арабския свят. Станимир Стоилов
стана наемник в Кипър

Още един наставник на националния отбор - Христо Стоичков, не е желан от родните грандове. Адалберт Зафиров, който завърши миналия сезон с ЦСКА, също няма работа в професионален клуб.
За сметка на това клубните босове залагат на младоци, които не са се доказали във футболните битки. Най-фрапиращ е случаят с Милен Радуканов. Треньорът на ЦСКА дори няма про лиценз, който му позволява да води отбора от пейката. Вместо него в официалния протокол е записван наставникът на "червените" юноши Сашо Борисов. "Левски"
залага на Ясен Петров
който е без сериозни успехи в кариерата си. Шампионът и лидер в класирането "Литекс" е воден от Любослав Пенев. Бившият нападател е в професията едва от 2009 г. Диан Петков направи дебют като старши треньор с "Локомотив" (Сф).

"Грешката е на собствениците, които не искат хора с характер и собствено виждане - коментира един от безработните наставници Георги Василев-Гочето. - Босовете искат да командват и не правят разграничение между спортно-технически и финансови проблеми. Тенденцията не е случайна. Води се от хората, които са начело на футбола. Младите по-лесно се насочват."
Пламен Марков е без ангажимент, след като беше освободен при втория си период в националния отбор. Интелигентният специалист
стана неудобен
на много клубове, защото си търси правата докрай.
"Заедно с Христо Бонев от доста време зовем да се вземе отношение по правата на треньорите - коментира Пламен Марков. - Ръководството на БФС няма сметка да се съобразява с нас. Преди време повдигнахме въпроса за треньорски синдикат. Не се осъществи. Явно организацията на българските треньори е лоша. Вижда се, че ние нищо не можем да променим и се оставяме
в ръцете
на ръководителите на българския футбол."

Факт е, че наставници като Ясен Петров, Милен Радуканов и Диан Петков нямат решаваща дума за селекцията и подготовката. Те се съобразяват с настроенията на клубните босове, които знаят повече за идващите футболисти, отколкото самите треньори. Опитните наставници имат доста по-високи финансови и спортно-технически изисквания. Те настояват сами да определят своя щаб, докато по-младите им колеги са съгласни на всичко, само за да седнат на горещия "син", "червен" или "оранжев" стол.
"Не съм обиден на никого за подобно отношение - смята Георги Василев. - Ръководителите губят, че
не ползват нашия опит
Не могат да отнемат нищо от моята кариера. Повечето ми крачки са били успешни. Бил съм човек, който създава футболисти. За съжаление в последните години все се хващах да спасявам някого или да изпълнявам нечии грандиозни амбиции за къс период. Никой не искаше да гради отбор. Отчитам това като моя грешка."

Пламен Марков: Нямаме права

Пламен Марков е последният треньор, който е извел националния отбор на България до голям форум. Той водеше тима на Евро 2004. Начело на ЦСКА е печелил Купата и Суперкупата на страната. Специалистът разказа интересни подробности около трудовите взаимоотношения на родните треньори.

- Г-н Марков, какво мислите за тенденцията на собствениците да налагат млади и неопитни треньори?
- Положително е, че младите хора имат шанс да се реализират. Добре е, че трупат опит. В България проблемът е постоянната смяна на треньорите. За последните 10 години у нас има стотици уволнени наставници. Вижда се, че от това няма резултати. Принципът е, че треньорът винаги е виновен. Ръководителите свалят напрежението в обществото с този ход. Два-три месеца по-късно отново сме в изходна позиция.
- Защитени ли са трудовите права на българските треньори?
- От 5 години ФИФА и УЕФА са дали указания за промяна на трудовото законодателство. В момента, ако БФС или някой клуб уволни треньор чужденец, човекът може да си потърси правата чрез международни институции и да получи обезщетение. Ние също подписваме договори с подобни клаузи. Нас ни третират по трудовото законодателство на България. Освобождават ни с месец предизвестие. Чуждестранните институции не се намесват с довода, че не вземат страна в местни спорове. Когато ме освободиха от БФС, Михайлов каза, че няма да плати неустойката, заложена по договор. Същото се получи и с ЦСКА.
- Защо треньорите не се обедините, за да защитите правата си?
- Не всички хора биха влезли в синдикат, защото ги е страх да не бъдат уволнени. На една конференция говорих по тези неща. Присъстваха колеги като Михаил Мадански, Красимир Балъков, Станимир Стоилов, Петър Хубчев. Някои от тях се интересуваха от този проблем. Случвало ми се е колеги да се обаждат и да се консултират какво да правят, след като са ги уволнили. Тогава вече е късно с настоящото законодателство. БФС угажда на клубовете, за да си няма проблеми. Вижте колко компромиси се направиха с лиценза. Има и треньори, които ръководят клубове, без да имат про лиценз. Пишат ги нещо като мениджъри.

Балъков на обучение
Красимир Балъков ще продължи развитието на своята кариера със стажове.
Бившият наставник на "Черноморец" ще учи занаят при големи специалисти. Той има контакт за обучение с наставника на "Шалке 04" Феликс Магат и треньора на "Реал" (Мадрид) Жозе Моуриньо. Бившият капитан на българския национален отбор беше освободен от тима на "акулите" след края на полусезона. Той остави клуба на трето място в класирането на "А" група. Уволнението на Бала беше продиктувано от намаления бюджет на "Черноморец".

Фонд в баскета
Елитните баскетболни треньори от сръбската школа са измислили неформален синдикат, за да защитават правата си.
Имена като Светислав Пешич и Желко Обрадович събират трудова каса. Те отделят всеки месец известна сума от своите заплати. При уволнение на някой от сръбските специалисти касата влиза в действие. Освободеният треньор получава всеки месец фиксирана заплата от фонда. Това се прави с цел да не се подбиват цените на треньорските услуги и за поддържане на приличен стандарт на живот, докато бъде намерена нова работа.

Помагат си във волейбола
Волейболните треньори в най-силното първенство - италианското, са съперници на игрището, но извън него си помагат взаимно за своето израстване.
Те непрекъснато коментират и дават актуална информация за последните тенденции в своята работа. Новият селекционер на българския национален отбор Радо Стойчев също е част от тази система.
Нещо подобно се опит­ва да направи и българският треньор, който живее в Мадрид - Александър Дюлгеров. Той е разработил система за обмен на информацията сред българските треньори. Всеки наставник би могъл да оставя свои разработки или да черпи от чужди на адрес
www.modernsoccer.net.

Пламен Марков
Пламен Марков
ЖАЛКО: Стефан Грозданов изведе “Локо” (Сф) до третото място преди години и постигна отлични резултати в Европа, но сега е без работа.
ЖАЛКО: Стефан Грозданов изведе “Локо” (Сф) до третото място преди години и постигна отлични резултати в Европа, но сега е без работа.