Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДУМА: Феновете на българския футбол няма да останат без мачове по телевизията, увери Валентин Михов.
ДУМА: Феновете на българския футбол няма да останат без мачове по телевизията, увери Валентин Михов.

 

 

Пазарлъкът за пълните телевизионни права за излъчване на мачовете от "А" група през следващия сезон ще започне от 7 млн. лв.
Това казва бившият президент на професионалната футболна лига Валентин Михов. Той е упълномощен от елитните клубове да води преговори от тяхно име с потенциалните купувачи на продукта.

"Сумата трябва да е по-голяма от 7 млн. лв. - уточни Михов. - Всичко зависи от рекламния пазар на телевизионните медии, рейтингите и условията на стадионите."
Настоящият договор
за излъчване на мачовете изтича през тази година. Правата се държат от Би Ти Ви, която през пролет­та ще предава срещите по своя канал "Би Ти Ви екшън". Кабелният канал е приемник на "Про БГ", която беше изкупена от Би Ти Ви.

"Има достатъчно оферти за следващия сезон, но не е коректно да ги коментирам - допълни Михов. - Виждате каква беше нашата стратегия през последните години. Разпределяхме парите за всички клубове спрямо класиранията. Ако на някого не му харесва, е способен да се конкурира. В България има специалисти по всичко. Ако са способни, нека да предложат оферти от 8 или 10 млн. лв."
През 2008 г. ТВ 2, която впоследствие се превърна в "Про БГ", купи правата за три сезона с евентуално продължение за още два. Общата предложена сума
тогава беше

около 50 млн. лв.

Според източници на "168 часа" Би Ти Ви няма намерение да инвестира подобна сума за бъдещ договор.
"Нямаме право да коментираме дали контрактът ще бъде продължен - заяви пиарката на телевизията Ина Маркова. - Не мога нито да потвърдя, нито да отрека продължаване на договора. Не се доверявайте на информация от клубовете. В най-скоро време ще обявим намеренията си."
В наддаването са готови да се включат три телевизии. С най-сериозни позиции са каналите на "Булсатком" - "ТВ +" и "Филм +". Те навлязоха сериозно във футболния пазар, защото дават всяка седмица срещите от италианското и испанското първенство. Старозагорската компания отмъкна и голяма част от двубоите на националния отбор, както и няколко срещи на българските клубове в европейските клубни турнири през този сезон. "ТВ +" и "Филм +" се излъчват единствено за абонатите на "Булсатком".
ТВ 7 промениха изцяло спортната си програма с идването на Николай Бареков начело на медията. Журналистите
заложиха на живи

включвания

от най-горещите точки и освежиха сериозно новините. Спортният отдел стартира и седмично спортно предаване.

"Наистина беше подхвърлено, че може да излъчваме мачовете, но няма нищо конкретно", казват от мениджърския отдел на ТВ 7.
Със сериозни шансове е и Българската национална телевизия, която разполага с най-сериозен потенциал като екип и техника. Настоящите є шефове са обърнали внимание на

спада в рейтинга

на спортните предавания. Една от причините е липсата на мачове от родните първенства.
"Много е трудно да бъдат удовлетворени всички изисквания и на клубовете, и на телевизиите - споделя Валентин Михов. - Само за тази година съм вкарал лично 500 хил. лв. от реклами, за да се получи крайната сума, която ще получат отборите. През годините цифрата отива на 20 млн. лв. Обещавам на всички зрители, че каквото и да се случи - мачове ще има по телевизията."


600 000 гледали Вечното дерби

600 000 зрители са гледали мача между ЦСКА и "Левски" от есенния дял на "А" група. Той беше излъчен в неделя вечерта. Срещата се игра на изкуствено осветление.
Рейтингът на дербито е 8,08%, което е около 24% пазарен дял. Показателите побеждават с двойно по-голяма разлика останалите конкурентни телевизии в същия часови пояс.
"Със замирането на риалити шоутата и игрите хората се връщат към традиционните спортни събития с участието на техните любимци - коментират тв експерти. - Факт е, че на българския пазар присъстват най-силните футболни първенства. Излъчват се и най-актуалните спортни събития на планетата."

В Румъния пет пъти по-скъпо
Парите за телевизионни права на елитния футболен шампионат в Румъния са 5 пъти повече. Местната лига сключи договор през 2008-а, според който клубовете получават около 34 млн. долара на сезон. Новото наддаване ще започне при още по-сериозна цифра - близо 36 млн. евро.
"Наистина сумите са внушителни, но разбрах, че отборите все още не са си получили парите", коментира разликата Валентин Михов.

По 5 срещи на кръг
По 5 двубоя от всеки кръг на "А" група ще бъдат предавани пряко по "Би Ти Ви екшън" през втория полусезон на първенството, обясниха от телевизията.
Клубовете вече са получили своята програма. Отборите недоволстваха през есента, защото прекалено късно ставаше ясно от колко часа ще играят. Това оказваше лошо влиание на тренировките, които обичайно се правят в часовия пояс на мача през седмицата.
"Би Ти Ви екшън" ще продължи да излъчва най-интересния двубой от Шампионската лига всяка седмица. По договор каналът има право на първи избор.
Ще излъчи полуфиналите на Шампионската лига, както и финала през този сезон.