Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЛАСА: Тодор Стойков продължава с отличните си изяви в "Лукойл Академик".
КЛАСА: Тодор Стойков продължава с отличните си изяви в "Лукойл Академик".
НАЙ-ДОБРИЯТ български баскетболист в последните 10 години Тодор Стойков е пред завръщане в националния отбор за европейското първенство по баскетбол през 2011 г. Бившият капитан на представителната формация се отказа след Евро 2009. Крилото продължава да бъде сред най-добрите баскетболисти на родния шампион "Лукойл Академик". Акцията по неговото привличане ще започне в края на сезона. Тогава ще бъде ясна и голяма част от селекцията за европейския шампионат.

"Тодор Стойков е много сериозен играч" - сигурен е изпълнителният директор на федерацията и единственият български баскетболист, който е играл в НБА Георги Глушков. - Старши треньорът Росен Барчовски със сигурност ще си помисли за него. Има възможност отново да се завърне."

Талантът приключи кариерата си в представителния тим след 14 години с националния екип. Стойков участва на две европейски първенства - през 2005 и 2009 г.
"Засега още никой не ме е канил - коментира слуховете самият състезател. - Взел съм своето решение. Не съм от хората, които го променят. Младите добре се справят."
Капитанът на "Лукойл Академик" следи изкъсо представянето на своите бивши съотборници. България изкара страхотен късмет и попадна в най-лесната група на Евро 2011. Нашият тим ще мери сили със Словения, Русия, Белгия, Грузия и Украйна. За следващата фаза се класират първите три тима в класирането.
"Изтеглихме най-добрия жребий, който ни се е падал през последните години - смята Тодор Стойков. - Има тимове, които са на нашето ниво. Потенциалът ни позволява да отидем по-напред. На предишните две първенства нямахме шанс. Падахме се в група с три фаворита за спечелване на титлата. Сега и съперниците са повече - пет. Близнаците Калоян и Деян Иванови играят в силни първенства и вече имат по-добро самочувствие."
Екскапитанът на България твърди, че през последните години има по-добри условия за работа в представителния тим. Това се дължи на чуждестранните специалисти, които са дошли да споделят своя опит.

"Не съм работил със Светислав Пешич, но добре го познавам и си личи, че има прогрес - твърди Стойков. - Пини Гершон и Пешич предават своя манталитет и на състезателите. Федерацията изпълнява всички техни изисквания, което е добре за играчите по отношение на организация и подготовка."
Старши треньорът на националния отбор Росен Барчовски не е отписал вариант за завръщане на Тодор Стойков.
"Ще взема решението си за него преди началото на подготовката - призна наставникът на представителния тим. - В момента е доста рано. Ситуацията е деликатна предвид всички възможни играчи. Намерението ми е до старта на тренировъчния лагер през лятото да няма конкретни имена."
Все още не е ясно дали ще има нова партида американски наемници, които да играят за България. При предишните квалификации винаги бяха ангажирани класни попълнения, които да повишат качеството на тима.

"Американците донякъде са като българите - за да играят на ниво, трябва да са мотивирани - смята легендата Георги Глушков. - Да тренират с нас през лятото означава голяма саможертва. Имаме споразумение с всички, които са получили български паспорти. Те трябва да дойдат, ако бъдат повикани. Ако нямат желание - се появяват болки и не се раздават на 100%. Знаете, че американците играят в тежки първенства. Затова за нас е по-добре да имаме здрав и мотивиран баскетболист, отколкото по-качествен, но в лошо физическо състояние."


Росен Барчовски: Гоня играчи за лоша дисциплина

Росен Барчовски пое националния отбор по баскетбол след Евро 2009. Наставникът проведе няколко много добри мача в квалификациите през миналата година. Благодарение на новата система за провеждане на европейските първенства България получи възможност да се включи в надпреварата.

- Г-н Барчовски, подготовката за Евро 2011 започва следващата седмица с лагер на играчи от родния шампионат.
- Ще направим два сбора по четири дни. Целта е националният отбор да има живот до лятото. Ще проведем контроли с клубни тимове. Искам повече момчета да получат шанс и да усетят обстановката в състава. Трябва да са готови със системата на работа, защото няма да имаме много време.
- Ще търсите ли американски попълнения и как ще се справите с отказа на играчи, които имат български паспорт?
- В квалификациите нямах колебания относно селекцията на Ърл Калуей. Очаквах повече от него, но той беше достатъчно мотивиран. Не е лесно с американците. Те печелят много пари в клубовете си, а в националния тим не вземат почти нищо. Българите играят за чест, докато за другите разчитаме на тяхната съвест. Сега с Георги Глушков заминаваме, за да гледаме турнира за Купата на Италия. Ще проведа разговори с няколко баскетболисти. Проблемът при американците е, че първата година идват мотивирани, но втората не искат да си губят ваканцията. От друга страна, европейското първенство е най-сериозният пазар заради телевизиите и агентите на клубове.
- Кой е фаворит в нашата група?
- В словенския тим всичките играчи са или от НБА, или са състезатели на водещи отбори от Евролигата. Русия има проблеми със събирането на своите звезди през последните години. Сега ще е различно, защото европейското е квалификация за олимпиадата в Лондон. Първите два тима се класират директно, а следващите четири или пет ще участват в допълнителна квалификация. Затова при събирането на отборите ще се прибегне до помощта на министър-председатели или президенти. Другите четири тима сме с равни възможности.
- В последните години имаше проблеми с дисциплината на националния отбор. Станаха няколко боя на игрището. Как ще се справите с този проблем?
- Моето верую е, че дисциплината на терена е следствие от живота извън него. Желанието ми е да се държим като интелигентни хора. Ясно ми е, че няма как да пазя баскетболистите три месеца под карантина. Проблемите при Пини Гершон с дисциплината се отразиха на представянето на отбора. Няма да правя компромиси с когото и да е. Ако някой наруши правилата - си заминава. Малко по-различно е с боя на терена. В мача с Белгия това ни костваше двама изгонени играчи и глоба от 19 хил. евро. Можехме да загубим дори и двубоя. Предпочитам да имам отбор, в който и 12-те играчи да скочат на бой, отколкото да стоят заспали.

Михаил Михов: Премии за всяка победа
Президентът на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов призна за пръв път, че националите ще получават премии за всяка победа на Евро 2011.
"Предвиждаме парично стимулиране - обясни бизнесменът, който стана известен през последния месец с прозвището Мишо Бирата. - За победа ще се дават "х" пари. За втора 2 пъти по "х", а за трета 4 пъти по "х". Ще има допълнителни бонуси за всяка следваща крачка. Не се притеснявайте - федерацията няма да фалира дори и да спечелим първенството."
Американците с български паспорт Ибрахим Джабер и Ърл Роуланд със сигурност ще се отзоват на поканата за лагер с националите, допълни шефът на баскетбола. В противен случай те ще бъдат глобени с по 30 хил. евро.
"Ако излезем от предварителната група на европейското, имаме сериозни шансове да кандидатстваме за домакини на Евро 2015 - обясни Михов. - Вървим в правилна посока, защото вече шампионатите на Стария континент ще бъдат с участието на 24 тима, а се очаква световните първенства да бъдат с по 32 отбора. Надеждата ми е това поколение да играе на олимпиадата в Рио де Жанейро."

Страх от Украйна
Изпълнителният директор на федерацията Георги Глушков предупреди, че тимът на Украйна ще бъде един от основните съперници за първите три места в групата на Евро 2011.
"Имат двама играчи от НБА, а освен това се говори, че ще вземат треньор от Америка - потвърди Глушков. - Тяхното първенство е доста силно. Като цяло групата е приемлива в сравнение с останалите, където има отбори с големи имена и класирания."
Според българската баскетболна легенда плюс за нашия тим е, че познаваме добре Грузия, Белгия и Русия.

Играем с Англия
Националният отбор на България започна да гласи програмата за контролни мачове преди Евро 2011. Тимът ще участва в два международни турнира. Има възможност да се проведе и подобна надпревара у нас. Последният етап от подготовката ще приключи с контрола срещу Великобритания. Двубоят ще е на 28 август. Веднага след мача националите пътуват за Вилнюс. Първият двубой от Евро 2011 е на 31 август срещу Словения.

Пи Ел с шанс
Любимецът на българските фенове Прийст Лодърдейл има шанс да стане част от националния отбор. 222-сантиметровата звезда има български паспорт.
"Трябва да съм сляп или луд, за да пренебрегна баскетболист като него - коментира старши треньорът Росен Барчовски. - Много се колебая за него. Решението ми ще узрее малко преди началото на подготовката. Ще видя какво е неговото поведение през сезона и дали е здрав. На пръв поглед има изключителни качества, но притежава и слаби страни."