Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕИЗВЕСТНО: Възпитаниците на интерната "Александър Георгиев - Коджакафалията" в Бургас споделят, че не знаят техни съученици да са склонявани да проституират.
НЕИЗВЕСТНО: Възпитаниците на интерната "Александър Георгиев - Коджакафалията" в Бургас споделят, че не знаят техни съученици да са склонявани да проституират.


"БИЯТ НИ, унижават ни, не искаме да живеем повече там", проплакват пред социалните служби от Дома за деца, лишени от родителска грижа "Александър Георгиев Каджакафалията" в Бургас. В последните години името на интерната е неизменно свързвано със скандали. Сексуални експлоатации върху малолетните и побоища над учители са всекидневие. 12-годишният Христо Херун вдигна държавата на крак, след като стана главен герой във филма "Баклава". Лентата, която показа ужасяващи сцени на секс и насилие, се превърна в ясна илюстрация на живота на децата, настанени в социални институции. Филмът на българския режисьор Алексо Петров успя да разбуни духовете, но за кратко. Наяве излязоха ужасяващи факти, че в дома без проблеми се разхождат пласьори на дрога, момичета проституират на воля, а възпитателите са безсилни
Четири години по-късно както скандалите около филма, така и всекидневието на децата е забравено. След десетки проверки, наказания и уволнения на служители домът все пак вече не е синоним на безхаберие. Макар и мерките да са по-затегнати, резултатите са под въпрос. Само преди седмица има нов сигнал за склоняване към проституция на момиче от дома. Само преди няколко дни живущи около дома са чули момиче да се оплаква, че е карано до проституира. Замесен е и местен сводник, но девойката се страхува, че ако разгласи случая, по-големите батковци в дома ще я пребият. "Всичко в дома е спокойно. Опитваме се да оправим нещата в дома и подобни скандали само хвърлят допълнителна черна светлина. Лично съм разговарял с съседите, защото те писаха няколко жалби до общината", каза пред "168 часа" директорът на дома Йордан Тодоров. Междувременно живеещите около интерната постоянно се оплакват от шума, идващ от младежите. С чалга до дупка и алкохол децата си спретват купони нощно време, а възпитателите признават, че

трудно могат да ги спрат


"Това не е дом, а бардак. Проблемите никога не свършват. Силна музика, скачат през прозорците нощно време, бият се. Момичета излизат с непознати мъже. Многократно сме информирали институциите, но без резултат. Сякаш всички са вдигнали ръце от дома", пишат в жалбата си до общината живеещите в съседство.
Домът в Бургас не е единственият, за който държавата се сеща само при скандал, а после нещата продължават постарому. Въпреки ужасяващите разкрития през миналата година за хлапета, умиращи от глад и мизерия в домове за деца с увреждания, мъките им продължават. Преди месец в Дома за деца в град Кула шофьорът на училищния автобус жестоко пребива 13-годишно хлапе. Случаят е прикрит от страна на директора. Старателно е скрит от институции и медии. Въпреки това децата проговарят.
"Разбрахме за инцидента от деца в дома. Шофьорът е пребил много тежко едното дете, защото било по-буйно. Същевременно една от санитарките нанася системен побой на по-буйните деца. И всичко това се прикрива старателно", разкриха пред "168 часа" от Български хелзингски комитет. По случаите в момента е образувано досъдебно производство. Според организациите за защита на децата най-честите проблеми са изтезанията над хлапетата и злоупотреба с транквиланти, силни лекарства, които им се дават, за да станат по-кротки. Последният сигнал за проблеми в Дом за деца е изпратен буквално преди дни до Софийска градска прокуратура. Живеещите около интерната "Дъга" в София съобщават за

изтезание над домуващи в него


"Многократно ставаме свидетели на случващото се, затова решихме, че е време да се обърнем към институциите. От една страна, децата вършат само безредици. По-големите бият по-малките и ги карат да просят. Виждали сме и момичета да проституират. Възпитателите не могат да овладеят ситуацията по друг начин освен с бой. И кръгът се затваря. Тези деца не познават живот без насилие и изтезания", казват подалите сигнала за нарушения в дома. И тези деца, както и героите от филма "Баклава", често казват през социалните, че се чувстват по-добре на улицата, отколкото в сиропиталището.
"България се сеща за изоставените си деца само при скандали. След това всичко отново се забравя, а промени няма. Болно ми е, че след като направих филма, всички се обърнаха срещу мен. Бях виновен, че съм показал всекидневието на тези деца. И никой не пое вина защо се случва това нещо. Недопустимо е", разказва пред "168 часа" режисьорът на потресаващия филм "Баклава" Алексо Петров. Заради скандалите разпространението на лентата в България е забранено, а срещу него е повдигнато обвинение за наемане на непълнолетни лица без разрешение на Инспекцията по труда.
"В началото целият екип, осъществил проект "Баклава", бяхме повече от удовлетворени. Предизвикахме дискусия, обществен дебат, показа се воля за реформа. После изведнъж спря. Изкараха ме престъпник, че се крия, че съм направил инсинуация на сцени. Бях удобният, за да може държавата да каже: "Да, в социалните домове има проблеми, но той е преувеличил, лъже." И всичко да потъне отново в мъгла. За мое голямо съжаление не лъжа. Просто това е истината и е по-лесно да живеем без нея", разочарован е режисьорът Алексо Петров. Филмът за българската действителност е награден в Канада и Англия, а Петров е получил предложение да направи продължение. Засега той отказва с мотива, че

не намира смисъл


Домът в Бургас трябва да бъде закрит до 2014 г. Дали това ще стане, няма яснота, защото, преди да бъде премахнат, трябва да има изградени защитени жилища. Засега за подобен проект финансиране от страна на държавата няма. Не е ясно и каква среда ще се предложи на децата. Защото 90% от тях са от ромски произход и със забавено умствено развитие.

 238 смъртни случаи неразследвани

ДОКЛАД на Българския хелзинкски комитет разкри ужасяващи факти за 238 смъртни случая на деца от домове през последните години. 31 от тях са следствие от глад, 84 - от общо занемаряване, 13 - от масови зарази, т.е. лоша хигиена; 6 от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване, 2 от насилие.
"Държавата в лицето на главния прокурор Борис Велчев публично обеща проверка на всички случаи. Засега са разгледани само 20 от общо 238. Както разбирате, това е твърде малко и показва несериозно отношение", коментира пред "168 часа" Яна Тавание от Българския хелзинкски комитет.

Могилино - резултат има

СЛЕД шокиращите кадри от филма на Би Би Си за дома в Могилино резултат все пак има. Единственият засега. Домът официално е закрит, а децата са настанени в жилища от семеен тип. Къщичките са построени в София и във Варна, а за децата се грижи екип от професионални психолози.
"Резултати има. Децата имат бърза промяна в поведението. Доскоро младеж на 17 години не можеше да се храни сам, а сега се справя отлично. Животът на тези деца наистина стана много по-добър. Въпреки кошмара, който изживяха, въпреки опитите за реклама на много хора на гърба на болните деца все пак резултатът е налице", категорична е Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

 

НАПРЕДЪК: Кметът на Варна Кирил Йорданов откри една от защитените къщи за децата от Могилино.
НАПРЕДЪК: Кметът на Варна Кирил Йорданов откри една от защитените къщи за децата от Могилино.