Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКСТРА: Проф. Борисов влиза зад тъмните стъкла на служебната кола.
ЕКСТРА: Проф. Борисов влиза зад тъмните стъкла на служебната кола.

НА 3 февруари следобед сив мерцедес паркира на бензиностанция в района на Околовръстното шосе на София.
Лимузината е с отличителни знаци на Националната служба за охрана. На стъклото има стикер на НСО, решетката е “украсена” с червени лампи, а висящите от огледалото на водача кабели показват, че пътникът не е случаен, убеди се на място фоторепортер на “168 часа”.
От задната седалка на тунингованата лимузина слиза не някой политик, а ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов.
Ученият влиза в кафенето на бензиностанцията. Там го чакат мъж и жена, с които ректорът провежда неформална среща. Десетина минути по-късно проф. Борисов се мята в колата с
отличителни знаци на НСО
и продължава по пътя си.
Автомобилът, който вози проф. Борисов, не случайно е означен от Националната служба за охрана. Ректорът е назначен с указ на президента за съветник по образователната политика в администрацията на “Дондуков” 2.
“НСО поема транспорта на съветниците в администрацията на президента, но службата не е в състояние да обслужва всички с коли и бензин. Този мерцедес е на университета, но има отличителни знаци на НСО, за да може да се движи в кортежа, когато се налага. Скоро имахме среща в Благоевград заедно с президента, но рядко се налага да пускаме светлините” - обяснява пред “168 часа” ректорът на УНСС проф. Борисов.
През 2007-а той попълва администрацията на държавния глава с указ на президента Георги Първанов. Това
не е единственият указ
на негово назначаване. Година преди това е назначен за член на управителния съвет на БНБ, пак с подписа на Първанов.
Ректорът на УНСС проф. Борисов се спряга и за основен играч в новия политически проект на президента АБВ. И съответно кара кола със синя лампа.
“В правилника за дейността на Националната служба на охрана е регламентирано транспортирането на членове на президентската администрация. Проф. Борисов е назначен с указ на президента за съветник и затова автомобилът е с отличителните знаци на НСО - казва по въпроса и шефът на държавните гардове ген. Димитър Димитров. - Той предостави автомобила, защото
службата е ограничена
откъм коли. Не е единственият, който го е направил с кола, която ползва по предназначение. Шофьорът също не е наш служител, но е обучен от НСО и затова има протокол.”
“Скоро ходихме в Свищов с президентския кортеж и изостанахме от колоната. Изгасихме светлините и се придвижихме като обикновен автомобил. Явно моят шофьор не е толкова бърз като служителите на НСО, но е минал на обучение там” - разказва проф. Борисов за предимствата на  двойното предназначение на служебния мерцедес.

 

Доган също дава коли

 

“Проф. Борислав Борисов не е единственият, който предоставя автомобила си на службата” - казва шефът на НСО ген. Димитров.
Преди 4 месеца той сподели пред “168 часа”, че лидерът на ДПС Ахмед Доган също влиза в положението на службата и предоставя лимузини, в които да го возят и да го пазят.
Сокола е обгрижван от 16 гардове на НСО от 5 години насам, но службата ползва за транспорта му бронирани джипове и лимузини, предоставени от Доган. Те също са с отличителни знаци на НСО и специална апаратура. Ген. Димитров посочва, че не знае дали колите са лично на Доган, или се водят на фирми.
Доган, за разлика от проф. Борисов, е длъжен да се движи с гардове на НСО заради заплахи за живота му, които още не са стихнали.

 

Бивши депутати
под знамената
 

ПОНЕ 25 съветници на Георги Първанов, които са назначени в администрацията му с укази, имат право на транспорт от Националната служба по охрана или поне на отличителни знаци на предоставени от тях автомобили.
Сред тях са бившите депутати от БСП Петър Кънев, Бойко Радоев и Венелин Узунов, бившият зам.-министър на финансите Кирил Ананиев и Венцислав Димитров.
Наскоро освободеният шеф на правния съвет на президента Сашо Пенов не е ползвал привилегиите да обозначи колата си със знаци на НСО, въпреки че е имал право, научи “168 часа”. Адвокатът, който напусна съвета на президента след скандала с Мишо Бирата, е ползвал кола на службата в единични случаи през годините на работата си на “Дондуков” 2. 

Ахмед Доган
Ахмед Доган
Петър Кънев
Петър Кънев
РЕСУРСИ: Борислав Борисов ползва автомобил на УНСС вместо кола на НСО като съветник на президента.
РЕСУРСИ: Борислав Борисов ползва автомобил на УНСС вместо кола на НСО като съветник на президента.
Ген. Димитър Димитров
Ген. Димитър Димитров